reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pierwsze ruchy naszych Maleństw :)

Dziewczyny ale Wam dobrze!!! Ja już zaczynam się martwić że mój synek mnie nie kopie jeszcze :( Czasami jak leżę rano to coś poczuję (chyba szkraba), ale na 100% pewna nie jestem, ale w ciągu dnia nic anic nie czuję :( (co prawda przez cały dzień jestem w ruchu nie leżę, no ale jakby kopał to chyba bym poczuła? ::)) Cholewcia, a wizyta dopiero 19 czerwca :(

reklama
nie martw sie Nadia - ja pierwsze ruchy poczułamw pierwszym dniu 20 tygodnia i gdyby nie to, ze już byłam w ciąży to też pewnie nie wiedzialabym że to dzidzie, poczekaj jeszcze z tydzień a napewno poczujesz mocniejsze kopniaczki. :)

Mam nadzieję Basiu, że tak będzie bo już z utesknieniem i lekkim zdenerwowaniem tych kopniaczków wyczekuję, zwłaszcza jak czytam jak Was już szkrabiki kopią ;)

Nadia jesli nie wiesz czy to juz maluch to podpowiem Ci ze u mnie wyglada to tak  jakbys wziela krople wody i puscila na brzuch ...  kropla udeza i rozpryskuje sie ;D ... peka ;) , albo tak jakby mnie ktos smyral po brzuchu (laskotal) tyle ze od wewnatrz ;D .. i tak wlasnie ja czuje szkrabika ... podobno dobre jest wypicie duzej ilosci mleka , polozenie sie na wznak i wyczekiwanie ;) ... zycze zebys jak najszybciej poczula swojego skarbenka :).. oczywiscie zaraz Nam tu dawaj znac :)

Nadia - w wielu ksiazkach o ciazy pisze ze w pierwszej ciazy czuje sie ruchy ok 20 tyg (wiec zawsze jest to +/- dwa tygodnie) wiec nie martw sie. Jezeli widzialas na USG ze Dzidzius sie rusza to musisz byc spokojna, Dzieciatko jest jeszcze malutkie i nie czuc wszystkich jego ruchow. Moj lekarz powiedzial mi ze to jak szybko czujemy ruchy dziecka zalezy tez od naszej budowy, dziewczyny ktore sa z nastury szczuple (nie maja prawie w ogole tk.tluszczowej pod skora) beda czus szybciej Maluszka a inne pozniej (poniewaz nawet jak Maluszek kopnie to troszeczke to sie wycisza wlasnie przez tk podskorna).A czasami jest tak ze nasze ruchy Dziecka myslimy z ruchami jelit albo bulgotaniem w zaladku a nie wiemy ze to akurat Dzidzius sie bawi. Czasami jest tez tak ze kiedy Maluszek spi mama jest aktywna a kiedy mama idzie spac Maluszek wtedy wstaje i rozrabia a tego nie czujemy (ja zauwazylam u mnie przez ostatnie dwie noce, nie moglam spac bo bola mnie plecy) i jak sie obudzilam w nocy to w brzuszku Dzieciatko bawilo sie na calego a moglo byc tak wczesniej tylko wtedy po prostu spalam. Dlatego nie martw sie bo to tez zle wplywa na Dziecko - sprobuj zrelaksowac sie, zjedz sobie cos slodkiego, wypij szklanke mleka i poloz sie na plecach, wez relaksujaca ksiazke i nie zwazaj na to co dzieje sie w brzuszku a zobaczysz ze po paru probach nagle poczujesz i odroznisz ruchy swojego Dzidziusia

moje dzieciaczki jak się nie ruszały to teraz nagle po kilka razy dziennie je czuje, fakt że brzuch mi nagle urósł jakoś tak, kopniaki czuje tak w połowie między pępkiem a żebrami, a jak u was??
pozdrawiam

Ala dokladnie tak jak mowisz, zgadzam sie z toba w 100%, tyle ze ja naleze do tych szczuplych a ruchy poczulam dopiero w 20 tyg. :)

Basiu u mnie maluch pomiedzy podbrzuszem a pepkiem (troche wyzej juz) buszuje ;D ... raz bardziej raz mniej .. dzisiaj rano dal popis, a teraz grzecznie spi .. wiec wykorzystam chwile i tez sie poloze .. jak znam zycie to sie obudzi bo mamcia przestanie kolyusac brzuchalem :) hihih ;)

MonisiQa - ja równiez niziutko ruchy czuję poniżej pępka a czasem na granicy "hairów" czyli jeszcze niżej
Najważniejsze że Alusia jest zdrowa i wszytsko ma na swoim miejscu i kopie czasem jaki dzika...

A-l-a masz rację nie powinnam się denerwować, ale z drugiej strony chęć poczucia ruchów szkraba jest olbrzymia i moje poddenerwowanie wynika z coraz mniejszej cierpliwości ;)
Ja też jestem szczupłą osobą (tzn byłam, bo teraz już nie ;D) więc też liczyłam na szybkie wyczucie tych ruchów ::) A tu już 20 tydzień i dalej nic. Ale mozliwe że jest tak jak piszesz, że przez to że ja cały dzień jestem na nogach, ruszam się, to nie czuję tych "motylków" w brzuszku. Owszem czasem coś czuję ale właśnie wydaje mi się że to w jelitach coś się przelewa ::) Wizytę mam za niecałe 2 tygodnie, zobaczę synka na usg jak się rusza to będę spokojna, a może do tego czasu da wyraźnie znać o sobie ::) :)

reklama
Do góry