reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pierwsze ruchy naszych Maleństw :)

Dziewczyny ale Wam dobrze!!! Ja już zaczynam się martwić że mój synek mnie nie kopie jeszcze :( Czasami jak leżę rano to coś poczuję (chyba szkraba), ale na 100% pewna nie jestem, ale w ciągu dnia nic anic nie czuję :( (co prawda przez cały dzień jestem w ruchu nie leżę, no ale jakby kopał to chyba bym poczuła? ::)) Cholewcia, a wizyta dopiero 19 czerwca :(

reklama
nie martw sie Nadia - ja pierwsze ruchy poczułamw pierwszym dniu 20 tygodnia i gdyby nie to, ze już byłam w ciąży to też pewnie nie wiedzialabym że to dzidzie, poczekaj jeszcze z tydzień a napewno poczujesz mocniejsze kopniaczki. :)

Mam nadzieję Basiu, że tak będzie bo już z utesknieniem i lekkim zdenerwowaniem tych kopniaczków wyczekuję, zwłaszcza jak czytam jak Was już szkrabiki kopią ;)

Nadia jesli nie wiesz czy to juz maluch to podpowiem Ci ze u mnie wyglada to tak  jakbys wziela krople wody i puscila na brzuch ...  kropla udeza i rozpryskuje sie ;D ... peka ;) , albo tak jakby mnie ktos smyral po brzuchu (laskotal) tyle ze od wewnatrz ;D .. i tak wlasnie ja czuje szkrabika ... podobno dobre jest wypicie duzej ilosci mleka , polozenie sie na wznak i wyczekiwanie ;) ... zycze zebys jak najszybciej poczula swojego skarbenka :).. oczywiscie zaraz Nam tu dawaj znac :)

Nadia - w wielu ksiazkach o ciazy pisze ze w pierwszej ciazy czuje sie ruchy ok 20 tyg (wiec zawsze jest to +/- dwa tygodnie) wiec nie martw sie. Jezeli widzialas na USG ze Dzidzius sie rusza to musisz byc spokojna, Dzieciatko jest jeszcze malutkie i nie czuc wszystkich jego ruchow. Moj lekarz powiedzial mi ze to jak szybko czujemy ruchy dziecka zalezy tez od naszej budowy, dziewczyny ktore sa z nastury szczuple (nie maja prawie w ogole tk.tluszczowej pod skora) beda czus szybciej Maluszka a inne pozniej (poniewaz nawet jak Maluszek kopnie to troszeczke to sie wycisza wlasnie przez tk podskorna).A czasami jest tak ze nasze ruchy Dziecka myslimy z ruchami jelit albo bulgotaniem w zaladku a nie wiemy ze to akurat Dzidzius sie bawi. Czasami jest tez tak ze kiedy Maluszek spi mama jest aktywna a kiedy mama idzie spac Maluszek wtedy wstaje i rozrabia a tego nie czujemy (ja zauwazylam u mnie przez ostatnie dwie noce, nie moglam spac bo bola mnie plecy) i jak sie obudzilam w nocy to w brzuszku Dzieciatko bawilo sie na calego a moglo byc tak wczesniej tylko wtedy po prostu spalam. Dlatego nie martw sie bo to tez zle wplywa na Dziecko - sprobuj zrelaksowac sie, zjedz sobie cos slodkiego, wypij szklanke mleka i poloz sie na plecach, wez relaksujaca ksiazke i nie zwazaj na to co dzieje sie w brzuszku a zobaczysz ze po paru probach nagle poczujesz i odroznisz ruchy swojego Dzidziusia

moje dzieciaczki jak się nie ruszały to teraz nagle po kilka razy dziennie je czuje, fakt że brzuch mi nagle urósł jakoś tak, kopniaki czuje tak w połowie między pępkiem a żebrami, a jak u was??
pozdrawiam

Ala dokladnie tak jak mowisz, zgadzam sie z toba w 100%, tyle ze ja naleze do tych szczuplych a ruchy poczulam dopiero w 20 tyg. :)

Basiu u mnie maluch pomiedzy podbrzuszem a pepkiem (troche wyzej juz) buszuje ;D ... raz bardziej raz mniej .. dzisiaj rano dal popis, a teraz grzecznie spi .. wiec wykorzystam chwile i tez sie poloze .. jak znam zycie to sie obudzi bo mamcia przestanie kolyusac brzuchalem :) hihih ;)

MonisiQa - ja równiez niziutko ruchy czuję poniżej pępka a czasem na granicy "hairów" czyli jeszcze niżej
Najważniejsze że Alusia jest zdrowa i wszytsko ma na swoim miejscu i kopie czasem jaki dzika...

A-l-a masz rację nie powinnam się denerwować, ale z drugiej strony chęć poczucia ruchów szkraba jest olbrzymia i moje poddenerwowanie wynika z coraz mniejszej cierpliwości ;)
Ja też jestem szczupłą osobą (tzn byłam, bo teraz już nie ;D) więc też liczyłam na szybkie wyczucie tych ruchów ::) A tu już 20 tydzień i dalej nic. Ale mozliwe że jest tak jak piszesz, że przez to że ja cały dzień jestem na nogach, ruszam się, to nie czuję tych "motylków" w brzuszku. Owszem czasem coś czuję ale właśnie wydaje mi się że to w jelitach coś się przelewa ::) Wizytę mam za niecałe 2 tygodnie, zobaczę synka na usg jak się rusza to będę spokojna, a może do tego czasu da wyraźnie znać o sobie ::) :)

reklama
Do góry