reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

pieluchy wielorazowe

reklama
Bywam ale jakoś tu się czuję bardziej u siebie:-)
A tetrę i prefoldy można prasować, czy raczej nie bo gorzej będzie chłonąć:confused:

Ja prasowałam tetrę dość długo bo wydawała mi się jakaś taka milsza no i łatwiejsza do składania i szczerze mówiąc nie zauważyłam różnicy w stopniu chłonięcia, ale tetra do najchłonniejszych pieluszek nie należy, więc ciężko mi było zauważyć :tak: Jedna pielucha = jeden sik, bez różnicy czy prasowana :-p

zaczynam sie zastanawiać nad pieluchami wielorazowymi... no i mam pytania :-) jest moze jakies porównanie cenowe do jednorazowych pieluch-jakis kalkulator albo cos? Przy małym zuzywałam miesięcznie pieluch za ok 200zł a jak to jest z wielorazowymi, jeśli chcę prac co dwa dni to ile bym potrzebowała tych otulaczy (wkłady sobie uszyję wg tego PieluszkoMania Hand Made: Tutorial - Jak uszyć - Formowanka pieluszka wielorazowa z materiałów dostępnych w domu bo mam sporo tetry takiej juz byle jakiej wiec by sie nadawało i dokupiłabym kilka takich bambusowych moze z 10 sztuk zeby na spacery było). ja tak myślałam że w 500-600zł bym się zmieściła ale czy to wystarczy żeby prać tylko co dwa dni?
a myślałam o tym:
BAMBUSOWE PIELUSZKI PIELUCHY WIELORAZOWE (2437918615) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. z 20-25 sztuk cyli 400zł
plus takie wkładki wkładki do pieluszek wielorazowe zamiast bibułek (2420476040) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. z 30 -35 sztukczyli ok 35 zł
i wkłady bambusowe Wkłady chłonne z bambusem do pieluszki wielorazowe (2449974764) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. 10 -15 sztuk czyli ok 100zł

no i właśnie jak to się ma do jednorazowych pieluch chodzi mi o koszt prania, ja niestety w zimie mam biede zeby mi pranie wyschło, z reguły schnie dwie doby...w lato to nie problem jak jest pogoda bo wszystko na dworze susze...

a jedna rzecz czy te pieluchy tzn te otulacze nie są jakieś wielgachne? mój mały jak widać w sygnaturce to krasnalek był a córa też taka mała chyba będzie bo wagowo idzie podobnie jak Michał

Takie 'kalkulatory' dotyczące pieluch wielorazowych i pampków są moim zdaniem bez sensu, bo to wszystko zależy jaki styl pieluszkowania wybierzesz. Możesz kupować najdroższe angielskie wynalazki, albo pieluchować tylko tetrą w trzech/czterech otulaczach. Ja jestem chyba po środku. Wychodzi mi taniej i to na moje oko zdecydowanie. Kupiłam część pieluch używanych na bazarku pieluszkowym na chusty info -były to m.in. kieszonki z wkładami z mikrofibry i to był bardzo dobry deal. za zdaje się 180 zł kupiłam 11 sztuk i 22 wkłady (Naughty baby onesize), i powiem Ci, że niedużo musiałam dokupić. Oczywiście tetra u nas bardzo się sprawdza na dzień zwłaszcza po domu, ale jeśli mogę Ci coś radzić, nie szyj z tetry takich formowanek jak w tutorialu (bo zrozumiałam, że masz taki zamiar). Lepsza będzie jakaś 'zwięźlejsza' tkanina choćby bawełna albo cokolwiek (flanela nawet). Tetra jest dużo lepsza złożona w prostokąt i wsadzona do otulacza i tyle. Ja mam 2 otulacze close parent (po 30 zł w ekomaluchu) i 2 flipy (trafiłam na promocję 2 za 1). Close parenty onesize z resztą są fajne do tetry, czasem wkładam tam wkłady mikrofibrowe z kieszonek . Flipy służą jako otulacze do pieluszek pupeko, bambusowy puch- to formowanki , których używam na noc i sprawdzają się b.dobrze- mam takie 4, ale używam zamiennie z kieszonkami z włożonymi dwoma wkładami z mikrofibry więc od bidy same kieszonki też by pewnie wystarczyły. Ja inwestowałam w one size, co do szycia odradzałabym formowanki- lepsze prostokątne wkłady moim zdaniem (uszyłam jakieśtam formowanki i nie byłam zadowolona). Dla małych noworodków niestety tylko rozmiarówki, ale za to chłonność nie jest najważniejsza więc ja bym zainwestowała w jakieś fajne rozmiarowe otulacze i jechała tetrą :-) na początek, potem tetra w otulaczu a na noc czy na spacer kieszonki. :-D Ah jeszcze jedno: te kieszonki (sama mam kilka chinek minky są ładniusie ;-)) nie mają w zestawie wkładów, te wkładki których chcesz kupić 30-35 sztuk to polarek, który się kładzie na wierzch pieluszki do łapania grubszych nieczystości i żeby było sucho- (zwłaszcza na początku) można się bez tego obyć (w ogóle można nie kupować zwłaszcza jęsli masz kupić kieszonki to bez sensu bo one mają już polar od śdka). Ważny jest wkład do środka. Taka wkładka bambusowa może być fajna, ale z tego co widzę to są trzy warstwy materiału w tym tylko 1 bambusowa. Kupując gdzie indziej pieluszkę z wkładką z 3 wartsw mikrofibry wydasz ok 20 zł. Może się bardziej opłacać. Ja dokupowałam kieszonki z 2 wkąłdami, bo wkłądów nigdy za wiele tego dużo idzie, bo kieszonka może Ci służyć jako otulacz. Jeszcze jedno: ja piorę co 3 dni. Mam nadzieję, że coś pomogłam.

Ostatnia edycja:
chciałabym na początek spróbować wielorazowego pieluchowania.
Bardzo prosiłabym o linki co warto zakupić na początek, byłoby to dla mnie bardzo pomocne, bo nazewnictwo nic mi nie mówi
:no:

Póki co mam 2 otulacze, jedną chyba formowankę i 2 wkłady bambusowe.

Bardzo dziękuję za pomoc

Mogę Ci pokazać co ja mam, tzn z czego najczęściej korzystam, ale nikt Ci nie powie co się u Ciebie sprawdzi: musisz popatrzeć sama i zdecydować :-) Ja mam: otulacze 2x Otulacz-Jeden Rozmiar, Close Parent - ekoMaluch
2x (trafiłam na promocję 2 za 1 polecam) Otulacz FLIP One Size Napy, Bumgenius - ekoMaluch i używam ich do pieluch formowanych na noc: http://pupeko.pl/pieluszki/formowan...age=flypage.tpl&product_id=200&category_id=23, na dzień używam tetry (polecam gęściej tkaną, lepszą tetrę np: Pielucha TETRA 80x80cm PREMIUM LUX PROMOCJA (2397835426) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. , tylko jest na pewno tańsza nawet na allegro sama kupowałam, teraz nie mogłam znaleźć, trzeba poszukać tetra lux, 140g) w otulaczach close parent które wkleiłam jako pierwsze. Mam też kieszonki na spacery i na noc wymiennie z bambusowymi formowankami, m.in. takie: Naughty Baby pieluszki pieluchy wielorazowe (2452730254) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. . Może komuś pomogłam ufff ;-)

reklama
do__ti jeszcze jedno: może się zdarzyć tak, że przy małym noworodku nic Ci się z tego nie sprawdzi, bo przy takiej odrobince najlepsze są pieluszki rozmiarowe, albo (niestety :-p) początkowo jednorazówki.

Do góry