reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

pieluchy wielorazowe

Wydaje mi się,że pieluchy wielorazowe to kiepski pomysł i chyba mało higieniczny. Jeśli przeraża cię cena pieluch w sklepach to pomyśl o dodomku.pl- wychodzi po prostu taniej a przy okazji można kupić inne potrzebne produkty
Przepraszam, ale widać, że nie masz pojęcia o pieluchach wielorazowych. A w proponowanym przez ciebie sklepie nie ma tych pieluch więc nie rozumiem propozycji na tym wątku.:confused:

Zainteresowane tematem mamy zapraszam również na
pieluchy wielokrotnego użytku - Strona 3 - Forum BabyBoom
:-)

reklama
Witam!
Jestem tutaj nowa ale wątek jest dla mnie o tyle ciekawy, że chciałabym zacząć używać wielorazowych pieluszek zaraz gdy mój maluch pojawi się na świecie (tj. pod koniec czerwca). Mam jednak dość mało informacji, które pozwoliłyby mi ocenić która opcja będzie najwłaściwsza a przy tym nie doprowadzi mnie do bankructwa;-). Mam więc pytanie do doświadczonych mam: które pieluszki są najbardziej ekonomiczne i dobre dla dziecka? Bo tych zupełnie gotowych nie bardzo chciałabym używać ze względu na długi czas schnięcia - mieszkanie mam niewielkie więc to problem. Myślę natomiast nad zakupem suszarki elektrycznej do bielizny, a podejrzewam że nie wszystkie z tych pieluszek można w niej suszyć. Myślę o pieluszkach z kieszonką lub o składanych, np. muślinowych lub tetrowych i otulaczkach do nich. Nie jestem natomiast przy tych ostatnich pewna na ile zapewniają one tak naprawdę komfort dziecku. No i zastanawiam się czy obojętnie od tego jakiego wyboru dokonam, to czy nie kupić z 2 - 3 sztuki tych "wszystko w jednym" żeby zakładać je na noc i na spacery. Co Wy myślicie na ten temat? Będę wdzięczna za każdą radę:)
Pozdrawiam!

Witajcie, ja od pewnego czasu też myślę o tym aby pieluszkować wielorazowo, mam czas na zagłębianie się do czerwca...
W dużej mierze jak czytam tylko nazwy to za mało mi to mówi, ja typowym wzrokowcem jestem i muszę coś zobaczyć, mam więc prośbę jak piszecie - podajcie link do konkretnego modelu, tak będzie łatwiej.
Mnie się póki co wydaje, że najlepsze były by takie z wkładką - jak np tu na aukcji allegro Wielorazowe PIELUSZKI BABYLAND z USA+2 WKLADY (935488903) - Aukcje internetowe Allegro
Ponadto zastanawiają mnie formowane Pieluszki wielorazowe formowane Tetro, SKLEP (927606471) - Aukcje internetowe Allegro ale one potrzebują jeszcze otulacza - czy to nie za dużo jak na pupcię? No i znalazłam jeszcze bambusowe Pieluszki Pieluchy Wielorazowe BAMBUS ! ! ! (939695881) - Aukcje internetowe Allegro i teraz to już nie wiem jakie warto kupić... A to w jakiej ilości to już w ogóle. A jestem w sumie zdecydowana aby trzymać się tylko wielorazówek. Pomocy!:-):-):-)

ja uważam że taniej wychodza wielorazowe niż pampersy. nie są wcale niehigieniczne, pierzesz je normalnie . bylam na spotkaniu klub kangura i mysle że warto się wybrać bo możecie sie tam wielu ciekawych rzeczy dowiedzieć a propo pieluch wielorazowych

zajrzyjcie na strone www.pieluszkarnia.pl albo www.decoraliki.pl

Ostatnia edycja:
Moja rada dotycząca pieluch wielorazowych jest taka: najpierw radzę wypróbować, kupić maksymalnie cztery pieluchy. Ja również na początku byłam zachwycona pomysłem, nie tylko ze względu na oszczędność ale przede wszystkim z powodu wspaniałych opisów jaki to dobry wpływ mają pieluchy wielorazowe na rozwój dziecka. Kupiłam najpierw dwie pieluchy, żeby zobaczyć jak one w ogóle wyglądają. Spodobały mi się i dokupiłam jeszcze dwie. Niestety ale już przy czterech okazało się, że nie nadają się dla mojego czteromiesięcznego dziecka. Mój synek dostaje okropnego odparzenia, pomimo ciągłej wymiany pieluchy (zmieniam taką pieluchę po każdym siusiu). W jednorazówce takie coś nigdy nie miało miejsca. Dodam tylko, że przewijam dziecko bardzo często, w pampersie jest maksymalnie półtorej godziny, więc to nie jest na pewno przez moje zaniedbanie.

I tak skończyła się moja przygoda z wielorazówkami...Wydałam tylko 300 zł na darmo, bo taki mniej więcej jest koszt zakupu czterech wielorazówek typu kieszonka.

I odradzam kupowania tych najtańszych kieszonek, które można zakupić za cenę ok 30 zł za sztukę. Mają gruby polar w środku przez co pupa wydaje się jakby uparowana. Do tego są nieforemne i źle leżą na dziecku.

Witam wszystkie mamy. Ja także mojego synka pielu****ę wielorazowo i mając porównanie (starsza córka była na jednorazówkach) nie widzę prawie różnice w kwestii czasowej. Pieniężnie, na początku może się wydawać dużo, bo jedna pieluszka swoje kosztuje (zwłaszcza te chłonniejsze i lepiej wykonane), ale one starczają na naprawdę długo.

Zachęcam do zajrzenia tutaj => Pieluchy, wychowanie bezpieluszkowe

Wiele cennych porad można tam znaleźć, recenzje pieluszek, jest też bazarek pieluszek używanych oraz pięknie szyte pieluszki przez forumki.

I tak jak koleżanka powyżej radziłabym najpierw rozeznać się w wielorazówkach i nei kupować na hurra.
Mój synek miał przejściowy okres odparzenia na początku. Bardzo szybko się go pozbyliśmy, gdy przestałam stosować kremy, tylko pupę przemywała czystą wodą z mydłem marsylskim i na początku trochę mąki ziemniaczanej. Teraz od 3 miesięcy skóra piękna i nic się nie dzieje.
Warto kupować różne pieluszki (polecam forumowy bazarek) i obserwować co dla dziecka najlepsze.
My np całkowicie zrezygnowaliśmy z pieluszek z polarkiem (syn czuje że ma mokro w pieluszce) i większośc naszych pieluszek jest bambusowych. Nawet tetra :)

Ostatnia edycja:
Witam wszystkie mamy. Ja także mojego synka pielu****ę wielorazowo i mając porównanie (starsza córka była na jednorazówkach) nie widzę prawie różnice w kwestii czasowej. Pieniężnie, na początku może się wydawać dużo, bo jedna pieluszka swoje kosztuje (zwłaszcza te chłonniejsze i lepiej wykonane), ale one starczają na naprawdę długo.

Zachęcam do zajrzenia tutaj => Pieluchy, wychowanie bezpieluszkowe

Wiele cennych porad można tam znaleźć, recenzje pieluszek, jest też bazarek pieluszek używanych oraz pięknie szyte pieluszki przez forumki.

Moja rada dotycząca pieluch wielorazowych jest taka: najpierw radzę wypróbować, kupić maksymalnie cztery pieluchy. Ja również na początku byłam zachwycona pomysłem, nie tylko ze względu na oszczędność ale przede wszystkim z powodu wspaniałych opisów jaki to dobry wpływ mają pieluchy wielorazowe na rozwój dziecka. Kupiłam najpierw dwie pieluchy, żeby zobaczyć jak one w ogóle wyglądają. Spodobały mi się i dokupiłam jeszcze dwie. Niestety ale już przy czterech okazało się, że nie nadają się dla mojego czteromiesięcznego dziecka. Mój synek dostaje okropnego odparzenia, pomimo ciągłej wymiany pieluchy (zmieniam taką pieluchę po każdym siusiu). W jednorazówce takie coś nigdy nie miało miejsca. Dodam tylko, że przewijam dziecko bardzo często, w pampersie jest maksymalnie półtorej godziny, więc to nie jest na pewno przez moje zaniedbanie.

I tak skończyła się moja przygoda z wielorazówkami...Wydałam tylko 300 zł na darmo, bo taki mniej więcej jest koszt zakupu czterech wielorazówek typu kieszonka.

I odradzam kupowania tych najtańszych kieszonek, które można zakupić za cenę ok 30 zł za sztukę. Mają gruby polar w środku przez co pupa wydaje się jakby uparowana. Do tego są nieforemne i źle leżą na dziecku.
Pielu****ę wielorazowo od jakiegoś czasu i od razu potrafię poznać wypowiedź osoby która z pieluchowaniem wielorazowym nie ma i nie miała wiele wspólnego. Zaczynają mnie troszkę już drażnić tego typu nieprawdziwe wypowiedzi.
Po pierwsze mając 4 pieluchy nie można zmieniać pieluch tak często jak piszesz. Jest to fizycznie niemożliwe
Po drugie nie kosztują aż tyle
Po trzecie w nowoczesnych pieluchach wielorazowych nie robią się oparzenia jeśli się ich prawidłowo używa. Wręcz przeciwnie pieuszki oddychają i są pozbawione chemii pampersowej.
Po czwarte posiadam tanie pieluchy za 30zl i są takie same jak te drogie. Nigdy nie spotkałam się z grubym polarem w pieluszce. To trochę mija się z celem. W pieluszkach jest cieniutki mikropolar utrzymujący suchość przy pupie.
Ręce opadają jak czytam takie wypowiedzi osób na forum które mają dwa posty i wypisują nieprawdziwe rzeczy aby ludziom w głowach namącić.

Witam mamunie pieluc hu jące naturalnie. Dawno nie odwiedzałam forum i tego wątku bo przez długi czas była tu cisza. Przeczytałam dzisiaj gdzieś takie ładne zdanie ostatnio, ze tak naprawdę nikt jeszcze nie zbadał jakie następstwa i skutki może mieć stosowanie pieluch jednorazowych, bo istnieją dopiero kilkadziesiąt lat, nie wiem chyba 50. A materiałów i szmatek ludzie używali od wieków. A dzisiejsza technologia wyposażyłą nas w coś tak pięknego jak materiały nieprzemakalne przepuszczające powietrze. Cóż wypisałam masę różności. Prawda jest taka, ze oszczędziłam na pieluchach ze dwa razy tyle niż za nie zapłaciłam na dzień dzisiejszy a stosuję je już 14 miesięcy. Dodatkowo moja siusiająca w nocnik córka ma zakładane jeszcze zabezpieczenie na noc. Właściwie to niewiem co chciałam napisać konkretnie ale tak się ucieszyłam się, ze was jest tyle tutaj. A tymi postami z pseudo antyreklamą to niewarto się przejmować. Jeszcze się nie spotkałam tak naprawdę ze złymi i negatywnymi opiniami. Prawda, ze przejście na ten rodzaj pieluchowania wiąże się ze złą reakcją skóry niejednokrotnie, jednak to mija. Mój syn ma bardzo delikatną skórą, jednak dużo gorzej reagował na jednorazówki, o czym mówiłam lekarce, zdziwiła się, ale uznała, żebym sobie robiła jak mi pasuje. Nieraz zakłądam mu też jednorazówkę tak mim łatwiej było zima jak wychodziliśmy na dłużej, ale po wielu miesiącach różnego pieluchowania jego skóra się przyzwyczaiła i jest dużo lepsza, rzadziej mam problemy z odparzeniami i szybciutko się goją.

reklama
Do góry