reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pielęgnacja styczniowych maluszków; kupki, skóra, itp.

Dziewczyny, mały ma krostki czerwone na całym ciele, polecono mi wykąpać go w krochmalu. Jak mam to zrobić??

Łyżkę maki ziemniaczanej rozmieszaj w 2-3 łyżkach zimnej wody. Mieszankę wlej do pół litra wrzącej wody. Zamieszaj. Krochmal wlej do wanny, dodaj wody, tak, aby temperatura była odpowiednia (ok. 37 st. C). Kąp dziecko nie dłużej niż kwadrans, nie stosując żadnych innych kosmetyków. Okłady z krochmalu można także stosować na pupę w przypadku odparzeń.

reklama
Uspokoiłyście mnie trochę.. Czeka nas poprostu wizyta u lekarza i tyle. Do tego czasu postaram się o tym nie myśleć.. Dzięki Agbar za link!

Łyżkę maki ziemniaczanej rozmieszaj w 2-3 łyżkach zimnej wody. Mieszankę wlej do pół litra wrzącej wody. Zamieszaj. Krochmal wlej do wanny, dodaj wody, tak, aby temperatura była odpowiednia (ok. 37 st. C). Kąp dziecko nie dłużej niż kwadrans, nie stosując żadnych innych kosmetyków. Okłady z krochmalu można także stosować na pupę w przypadku odparzeń.

A co z oliwkowaniem?? A co z buzią?? Bo na buzi też są krostki.

No ja kapalam przez tydzien w krochmalu bez oliwkowania. Wacik sączyłam w wodzie z krochmalem i przemywałam buzke równiez. A buzki nie oliwkowałam i tu był bład bo strasznie wysuszona była.

dziewczyny u nas w pachwinkach,na psioszce i na udach pojawiły sie krosteczki, nie są czerwone,raczej taka blada kaszka co to moze byc?

Ja kompalam malego w krochmalua potem smarowalam robiona mascia z wit E, pedjatra mi przepisala. A wszystkie faldki przecieram wacikiem ze spirytusem, dziecie sie potem tak nie poci i nie odpaza. Tak starsza cora miala piekn skorke :)

A mi moja mama i moja ciocia (siostra mamy) usilnie próbują wmówić, że mam za tłusty pokarm, bo dziecko robi kupki co 2-3 dni a nie codziennie:wściekła/y:i ciągle słyszę - "masz za tłusty pokarm i dlatego ona sie męczy" (czyt. Michasia z tym nierobieniem kupki). Ja nie wiem czy tak wygląda zameczone tłustym mlekiem dziecko, ale mi wygląda na szczęśliwe i zadowolone dziecko- ani nie placze, ani się męczy. No ale moje tłumaczenia, że dziecko karmione piersią może robic kupke i raz na tydzień trafiaja w próżnie:baffled: a na to wszystko przylazła jeszcze jedna ciocia przyszywana, co wszystko wie najlepiej i też ekspert (ma jednego syna, który ma 38 lat!) chciala mi mówić, że karmienie na żądanie jest beee:blink:więc powiedzialam w końcu, że sama wiem najlepiej co jest dobre dla mojego dziecka i kiedy jest głodne a kiedy nie, bo już mnie podnerwiły:tak:

Także Golanda: Tobie mówią, że masz mało treściwy a ja mam za bardzo treściwy:-D jakbyśmy zmiksowały to może byłby akurat:-D:-):cool2:

A przy okazji, pieluszki active pampers to mi średnio leżą - bo mała jak spi w nocy to nie sika, więc od 22 do 6 rano jest sucho i nie zmieniam i jak wstaje o 6 i zje, to nagle powódź w pielusce się robi w ciagu godziny i ona sa mokre jak dotykam o 9...:baffled: albo mało chłonne, albo cos nie tak - potrafi je przesikac i miec mokrą nogawkę - takich jazd nie miałam przy 2, a 3 używam dopiero drugi tydzień...

Tysiolek: jakie ty kupujesz te niemieckie pampersy - możesz rzucić jakims linkiem z allegro, z których jestes zadowolona?

Ciociom-klociom expertom to ciężko dogodzić widzę.... Jak to dobrze, że nikt mi tak nad uchem nie gada...

reklama
WWIDZE WSZYSTKIE , ZE MLEKO NIE TAKIE , JA OSTANIO USLYSZALAM OD MOJEJ MAMY, ze jak jestem wstredna wyrodna matka bo daje butle , ze to tylko moja wina i mojej cierpliwosci. Mama twierdzi , ze gdybym chcial to bym karmila , ze jestem leniwa i do niczego , wszystko co robie jest zle .

Do góry