reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pielęgnacja styczniowych maluszków; kupki, skóra, itp.

Nie wiem gdzie wrzucić więc piszę tu.
Czy wy ubieracie swoje cudeńka w czapeczki? Ja staram się ją 24/ dobę trzymać w czapeczce, co najwyżej dostosowuję grubość do warunków cieplnych i aktywności. Czasem oczywiście się zsunie w nocy jak śpi ale nawet wtedy jej poprawiam , WY TEŻ?

Ja ubieram w czapke tylko na spacer i jak maly lezy przy szeroko otwartych oknach.

reklama
Nie wiem gdzie wrzucić więc piszę tu.
Czy wy ubieracie swoje cudeńka w czapeczki? Ja staram się ją 24/ dobę trzymać w czapeczce, co najwyżej dostosowuję grubość do warunków cieplnych i aktywności. Czasem oczywiście się zsunie w nocy jak śpi ale nawet wtedy jej poprawiam , WY TEŻ?

Ja uwielbiam huggiesy ale pampersiaki tez sa ok, lepsze premium niz zwykle (po nich chyba ma krosteczki ale nnie jestem pewna bo uzywam na zmiane) Huggiesy jakie widzialam w pl byly z kubusiem puchatkiem, tutaj sa inne - szersze (co mnie cieszy dla bioderek) z zabka i delfinkiem (rozm 2 )

Ja nie daje swojej małej czapeczki (starszej też nie dawałam) mam ciepło w domu ok 20 stopni więc uważam że to wystarczy.

Używam pampersiaków - fajne są te białe ale ostatnio znalazłam promocje na zwykłe więc się obkupiłam - huggiesy są też fajne ale mniej chłonne. Będę jednak uważać na pampersy bo któryś z kolei numer (o ile dobrze pamiętam to 4) ma inny skład niż wcześniejsze i starszą bardzo uczuliły (zrobiła jej się otwarta rana na pupie)

ja tez ubieram po kapieli i na dwór.

mam kilka pytanek:
1. kiedy wychodzą pierwsze ząbki?
2. czy włoski sie wycierają?
3.jak śpią teraz wasze dzidzie? dalej macie podniesione materacyki? ja juz ulozylam normalnie bo na podniesionym jak spała na boku to odginała głowe do tyłu (wyginała się w "S"-nie wim co to znaczy ale nie wyglądało to dobrze:szok:)
no i przewaznie spi na plecach z glowa na bok i raczkami do góry:tak::tak:
4.kiedy zaczyniemy raczkowac?juz nie mogę się doczekac:-D:-D

ja tez ubieram po kapieli i na dwór.

mam kilka pytanek:
1. kiedy wychodzą pierwsze ząbki?
2. czy włoski sie wycierają?
3.jak śpią teraz wasze dzidzie? dalej macie podniesione materacyki? ja juz ulozylam normalnie bo na podniesionym jak spała na boku to odginała głowe do tyłu (wyginała się w "S"-nie wim co to znaczy ale nie wyglądało to dobrze:szok:)
no i przewaznie spi na plecach z glowa na bok i raczkami do góry:tak::tak:
4.kiedy zaczyniemy raczkowac?juz nie mogę się doczekac:-D:-D

1. zęby wychodzą najróżniej - jedne dzieci się rodzą z ząbkami inne bardzo długo czekają. Ale mniej więcej koło 3-4 miesiąca (ale jak mówię to bardzo indywidualna sprawa)
2. tak, włoski się wycierają i już niedługo nasze dzieci będą wyglądały jakby wyszły od baaardzo złego fryzjera. To normalne
3. moja śpi na poduszeczce klinie (nie podnoszę łóżeczka). Jeśli chodzi o pozycje to śpi na boczkach ale zauważyłam że teraz preferuje na plecach - kiedy ją położę na boku to albo się sama przekręca albo psioczy i uspokaja się w momencie położenia na pleckach. Niestety nie powiem ci dlaczego się odgina - może jej tak niewygodnie?
4. raczkowanie to jeszcze - wcześniej musisz poczekać na inne etapy -np. utrzymywanie główki stabilnie, samodzielne przewracanie, samodzielne siedzenie a dopiero później raczkowanie.

1. 1 córce wyszły jak miała 8 miesiecy wiec sprawa indywidualna
2. Wycieraja się, ale watpie czy mojemu futrzakowi sie wytrą:-p Raczej nie doczekam łysinki:-D
3.Agatka dalej spi na podniesionym materacu, ale spi na pleckach z raczkami w górze wiec jej to nie przeszkadza, a zauwazyłam, ze dzieki temu lepiej oddycha:tak:
4. Raczkowanie... u nas był to 6-7 miesiac, ale wtedy zycia stało sie zdecydowanie trudniejsze:-DJa na to nie czekam:-p

Czechow, Asiowo dzieki;-) z tym raczkowaniem to wiem ze utrudni miżycie;-) ale dzis mi sie sniło że Wiolcia raczkowała-super widok;-)

hej, my czapkę też tylko po kąpieli, na dwór i przy otwartym oknie....
a C. się mocno ślini i ja się zastanawiam czy możliwe że to już ząbki, lekko za wcześnie z tego co tu czytam....

reklama
hej, my czapkę też tylko po kąpieli, na dwór i przy otwartym oknie....
a C. się mocno ślini i ja się zastanawiam czy możliwe że to już ząbki, lekko za wcześnie z tego co tu czytam....

Możesz to sprawdzić na dwa sposoby - jak otworzy buźkę to zobacz czy są zaczerwienione dziąsła i / lub biała kropka w okolicach jedynek (one najszybciej wychodzą)
albo
jak otworzy buźkę włóż palec i przejedź po dziąsłach jeśli gdzieś wyczujesz ostre miejsce to będzie znaczyło że to ząbek.

Do góry