reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pielęgnacja styczniowych maluszków; kupki, skóra, itp.

Margolia - oj zbyt pochopne są te słowa o chowaniu pod kloszem - myślę że ochrona skóry noworodka to kwestia rozsądku a nie przegięcia:tak:.
Ja tam nie mówię,że jak jeden promyk padnie to robię halo, ale u nas pogoda z wczoraj, ja w krótkim rękawku ( a ja zmarzlak normalnie)młody bez kocyka, spodnie bez rajstopek,budka całkowicie od gondoli odsłonięta, bo 20st i słońce prażyło natchnęły mnie by bardziej się zastanowić nad tematem. Wiadomo każdy robi jak uważa, ale ja uważam że trzeba skórę chronić....jak chronić skórę starego konia jak ja wiem, ale w opiece i wychowaniu nad malcem dopiero debiutuję:tak:

może i za ostro powiedziane o kloszu...ale jak widze te wszystkie młode mamusie (też jestem młoda początkującą) które wożą te swoje szkraby codzinnie na spacer w gondolkach tak opatulonych ze tam nawet pół promyczka sie nie dostanie to to jakas masakra jest...a dzieci to białe jak mąka...ja tak jak ty tez robieram małego porządnie zeby troszke nałapał tej witaminkiale oczywiscie nie wystawiam go na solarim ;-) jak jest bardzo ciepło to zostawiam malca pod drzewkiem i wtedy samo kołysanie liści daje mu tyle słoneczka zeby sie nie popazyć...
ja stosuje tylko emolium balsam na ciałko i krem specjalny na buzię i do kapieli emulsję...
a przypominam sobie jai był na poczatku szał bo nie wiedziałyśmy co kupic z kosmetyków dla bobasów...a tu sie okazuje ze te wszystkie jonsony i bambiki itp to mało warte....a to przeciez takie pachnące ;-)

ja tez sie zastanawiam nad tymi pieluchami ekologicznymi ale dopiero jak bedzie miał z 7 miesięcy ;-) teraz to by mi tylko zycie utrudniłlo...;-)

reklama
Klara - właśnie, Emolium to najlepiej tolerowany krem przez Maksia!

A ja wczoraj skusilam się na krem z Rossmana z serii babydream Extrasensitive, ale uzywam go sama, do rąk, jest rewelacyjny, super nawilża, a i był taniutki 6,99. (Dodam, że krem przeszedło pomyślnie OKO-Test)
Znalazłam w końcu chusteczki do pupci, które nie uczulają małego, tez z Rossmana z serii Babydream Natural (takie zielone z dziewczynką na opakowaniu 80 szt za 6 zł). Wcześniej testowałam różne i po wszystkich pupa była czerwona (mimo sporadycznego stosowania, bo w domu stosuję woda z oliwką plus wata).

Słyszałam własnie o tych produktach babydream, ze sa fajne i rzedko uczulają. Ale ktos tu pisał, że pieluchy tej serii przeciekają..., kazdy musi sam popróbować. Dobrze, że sa oznaczenia OKO-TEST i dobrze, że jest Kaja i net.
Powiem szczerze, że do tej pory nie zwracałam uwagi na rozróznienie typu filtry chemiczne i filtry mineralne - smarowałam sie nawet filtrem 50 w Tajlandii a i tak zjarana byłam masakrycznie :szok:- czułam tam jak paliło mi słońce skórę dosłownie. Ja jestem naturalną jasną blondynką z jasna skórą (koloru krew z mlekiem) i z piegami i z hiper wrażliwą skórą no i oczywiscie alergiczną. Ja musze stosować filtr jakiś, bo już w tym roku zjarałam troche twarz na spacerze ze Stasiem... Trudno tak pojechac na wakacje i nie wychodzić z pokoju ;-)

Dzięki Kaja i ja proszę o więcej takich informacji ;-)

Na Kajowej stronie znalazłam produkt dla siebie http://www.lavera.com.pl/p175-mleczko.przeciwsloneczne.dla.skory.szczegolnie.wrazliwej.spf.20.htm tyle, że mało ekonomiczny - 50 ml za 32 zł. To juz lepiej mi uzywać ten dla dzieci http://www.lavera.com.pl/p172-mleczko.przeciwsloneczne.dla.dzieci.spf.20.htm bo 125 ml za 60 zł ;-). No i cos na ryjek by mi się przydało, bo nie chciałabym jej zalepic i potem miec pryszczyki ;-) No chyba, że taki - ale filtr mniejszy http://www.lavera.com.pl/p171-przeciwzmarszczkowe.mleczko.przeciwsloneczne.spf.15.htm

Ostatnio edytowane przez moderatora:
pewnie juz było to pisane ale ...
Amelce na piczuszcze wyszły takie czerwone krostki - pewnie to odparzenie - smaruje już tydzień Sudokremem ale za bardzo nie znikają - troszke jedynie zbledły - czym to dziewczyny smarujecie u swoich Maluszków? i jak długo to znika? Możliwe zeby mi ise na pampersy uczuliła? od poczatku tylko pampersy mamy i było oki, chusteczki do pupki tez te same ...mmmm....

A ja właśnie dziś spróbowałam 2 produktów linomaga - szamponu i balsamu do ciała i muszę stwierdzić że szampon jest rewelacyjny - zniknęła łuszcząca się skórka i nie jest już w ogóle czerwona co do balsamu to jest przyjemny do rozprowadzenia a jutro zobaczę czy wysypka się zmniejszyła.. A i zauważyłam że linomag ma też kremy z dwoma faktorami 6 i 30

pewnie juz było to pisane ale ...
Amelce na piczuszcze wyszły takie czerwone krostki - pewnie to odparzenie - smaruje już tydzień Sudokremem ale za bardzo nie znikają - troszke jedynie zbledły - czym to dziewczyny smarujecie u swoich Maluszków? i jak długo to znika? Możliwe zeby mi ise na pampersy uczuliła? od poczatku tylko pampersy mamy i było oki, chusteczki do pupki tez te same ...mmmm....
spróbuj clortimazolem może nie koniecznie to odparzenie

ja mam puder linomag i płyn do kąpieli(babydream) z rossmana
http://www.bangla.pl/kosmetyki-higi...-babydream-mleczko-babydream-balsam-p2644.htmhttp://www.bangla.pl/kosmetyki-higi...gebad-pielegnacyjny-plyn-do-kapieli-p3136.htm
cena połowa tego z nivea dałam ostatnio 6,99zł a ta sama pojemność i super pachnie :)

Ostatnia edycja:
Jolcia7777- wiele produktów z Rossmana jest b.tanich i pomyślnie przeszło OKO-Test, ta informacja jest na opakowaniu. Pieluszki też można wypróbować, bo są np. pakowane po 2 szt za 1,99 zł (U nas się nie sprawdziły, mały miał uczulenie). Natomiast skóra Maksia super toleruje chusteczki Natural zielone.
Ja ostatnio kupiłam sobie krem babydream z białej serii. Nie dokładnie ten, ale warto przeczytać opis produktu i jego skład:
Rossmann Babydream extrasensitive krem przeciw odparzeniom - informacje i opinie użytkowników - bangla.pl

spróbuj clortimazolem może nie koniecznie to odparzenie
Gosia, clotrimazol to maść przeciwgrzybiczna zawierająca antybiotyk. Nie wiem czy tak bez sprawdzenia można stosować u malucha na pierwszą lepszą krostę. Sorki .... ale ja nie polecam takiej drogi postepowania, antybiotyk ot tak...

Zgadzam się z Kają.
Co do kosmetyków babydream to przejechałam się na nich z Gabi - i na chusteczkach i na pieluszkach - pieluchy odparzały jej pupę i przeciekały a chusteczki powodowały krosty..... ale w sumie fajnie że komuś one pasują.

reklama
U nas jeśli chodzi o chusteczki to wszystkie pasują i pieluszki też:tak: Póki co nic nie odparza. Tylko mamusi nie wszystkie pasuję bo chcialabym aby były tanie, nie pachniały jak Chanel 5 i żeby mamusia nie musiała ich wyciskać do pielusi zanim użyje:tak: A i żeby łatwo się je wyjmowało z opakowania:tak: Tylko z Pampersa są Clean and coś tam takie pomarańczowe ale cuchną również:-)

Do góry