reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pielęgnacja styczniowych maluszków; kupki, skóra, itp.

Z tego co piszesz to wszystko w porządku jest z pępuszkiem. A co do skórki to to normalne - możesz spróbować smarować lekko oliwką (ale nie za dużo) albo mleczkiem do ciałka

reklama
Mojej małej kikutek odpadł w 8 dobie i tez ma taki mały strupek w środku zero opchnięcia więc to raczej normalne. Strasznie jej się skórka łuszczy na stópkach przy kosteczkach i przy nadgarstkach staram się jej to nawilżyć zobaczymy :dry:

Wrócę do tematu witaminy K. Była u mnie położna i kazała codziennie podawać doustnie tą witaminę więc ją kupiłam ale sama nie wiem czy podawać czy nie??? Jak uważacie. Też miałyście takie zalecenie?
Kazała mi również smarować główkę oliwką i wyczesywać i też jakoś do tej oliwiki nie jestem przekonana . Niby na na tą ciemieniuchę :sorry2: Czy wy również stosujecie?

Co do smarowania główki oliwką na ciemieniuchę to ja tak robię i wszyscy mówią że to pomaga.

Witaminkę K podaję bo tak mi kazali w szpitalu, że jak mały skończy 8 dzień to mam mu ją podawać do 3 miesiąca życia. Mam podawać mu również witaminkę D więc tak robię.

Antosiowi ostatnio schodziła skórka na brzuszku i trochę na paluszkach. Ciocia pielęgniarka powiedziała że to normalne bo dziecko wysycha. Smarowałam go na początku mleczkiem dla dzieci ale okazało się że oliwka jest skuteczniejsza. Potem wrócę znowu do mleczka.

Pępuszek odpadł nam 9 dnia. Przy każdym przewijaniu przemywam go spirytusem bo jeszcze całkowicie się nie zagoił, ale wszystko jest na dobrej drodze.

Ja podaję tylko wit D, ale za tydzień idziemy na szczepienie do przychodni do dobrego lekarza i go podpytam co on o tym uważa.
Starszą córę karmiłam butlą więc jej wit K nie podawałam.

Co do oliwki na ciemieniuchę to najlepszy sposób pozbycia się jej :tak:, przynajmniej z opowieści koleżanek, bo nas ciemieniucha przy obydwóch córach ominęła.

A na suchą skórę kazali nam w szpitalu kąpać w emolientach :tak::tak::tak:

A nasze spacerki szlag trafił :dry:. Lekarz nam pozwolił wychodzić jeśli temperatura za oknem nie przekroczy -5 stopni... No więc od kilku dni siedzimy w domu, a na termometrze - 12 :dry:

Wrócę do tematu witaminy K. Była u mnie położna i kazała codziennie podawać doustnie tą witaminę więc ją kupiłam ale sama nie wiem czy podawać czy nie??? Jak uważacie. Też miałyście takie zalecenie?
Kazała mi również smarować główkę oliwką i wyczesywać i też jakoś do tej oliwiki nie jestem przekonana . Niby na na tą ciemieniuchę :sorry2: Czy wy również stosujecie?
ja starszej córce witaminy K nie dawałam :no: i teraz też nie będę dawać :no:

co do oliwki to fakt pomaga ale są też specjalne preparaty do ciemieniuchy tylko osobiście ich nie używałam :no:

Kruszynka albo kup coś do kąpieli jakieś oilatum itp albo jak masz zwykłą oliwkę to ją lej do wody i tak myj małą u nas na suchą skórę to działało :tak:

Od mniej więcej połowy zeszłego roku jest nowy przepis mówiący że małym dzieciom obok witaminy D należy dawać witaminę K.

Od mniej więcej połowy zeszłego roku jest nowy przepis mówiący że małym dzieciom obok witaminy D należy dawać witaminę K.
i dzieci urodzone wczesniej nie znajace tego przepisu normalnie są mniej zdrowe lub gorsze... :szok::szok:
Farmaceutyczno-medyczna bombeczka i tyle. Sam fakt jak różne są zalecenia. Po 8 dobie, po 14... po 21.. :-p
Poniewaz jak nie zgodziłam sie na podanie wit K w zastrzyku (jesli nie wyrazilyscie tego to wasze dzieci otrzymaly - powiedzieli mi ze nikt sie o zgode nie pyta) dlatego lekarz poinstruowal mnie dokladnie ze po uplywie 3 tyg musze podawac krople. Czemu wiec wronek ma zalecenie ze po 8 dobach?
Ściema i tyle - ale to moja opinia. ;-)

Co kraj to obyczaj:sorry2: Tu np. nie podaje się dzieciom witaminy D, Olisiowi nie podawałam i teraz też nie mam zamiaru. Dzieci żyją i świetnie sobie radzą bez tych dodatkowych wspomagaczy :tak:

reklama
Ja rowniez mam zalecenie podawac wit. K w 8 dobie...
Witamine D rowniez podaje od urodzenia własciwie... :tak:

Przy 1 córci tez dawałam, ale pozniej...
I to zalecenie wit. K istnieje juz od dawna, ale dla maluszków karmionych tylko mlekiem mamusi:tak:

Do góry