reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pielęgnacja naszych maluchów

Anastazja a próbowałaś przed kąpielą porządnie rozbudzić dzieciaczka? i dopiero wtedy go wykąpać?
my na początku nie wybudzaliśmy dobrze i też Młody się darł.. teraz już wiemy że musi być w stanie "czuwania" by wsadzić go do wanny :) a pozycję na brzuszku po prostu uwielbia :)

dziewczyny czy to normalne żeby miesięczne dziecko nie spało bite 6h?? :szok: mój Maksio to jakiś anty spaniowy jest :-(

reklama
Anastazja - u Nas malutka płakała przy pierwszej kąpieli teraz widać że się jej podoba. Robimy cieplejszą wodę i nagrzewamy dodatkowo w pokoju. Póki mała jest w wanience jest ok, jak K ją wyjmuje to zaczyna się taki wrzask że aż uszy bolą, ucisza się dopiero przy cycu.
Okropnie wrzeszczy jak wstanie :-( nie wiem może się boi że nikogo przy niej nie ma :-( ale wrzask jest okropnyyy, szybka zmiana pieluchy i jak już widzi cyca to cisza jak makiem zasiał.

Dziewczyny poradźcie jak przekonać malucha do smoczka ?
Udało się może raz dać małej smoczka, a tak wypluwa i się drze.
Już nie wspomnę o tym że zasypia tylko przy cycu, a mnie czasem już piersi bolą bo potrafi zawisnąć na 1,5-2 h zanim zasnie. Jak ją przekonać do smoka ???

Kasia a sprawdzałaś ile masz mleka? przytrzymaj jej tego smoka siłą aż się przyssie, u mnie czasem to działa bo też niechętnie do smokusia podchodzi...

Vileyka mleka mam tyle ze aż muszę ściągać bo mi cycuchy "puchną " ;-)
Z tym smokiem muszę zadziałać bo beze mnie nie zaśnie :szok: a jak się zdarzy że kiedyś będę musiała gdzieś wyjść to dopiero będzie tragedia.

niech tatus przekonuje do smoka - jak czule w poblizu cyca, to pewnie łatwiej pokrzyczec, jak zobaczy, ze u taty nic poza smokiem, to powinna się szybciej przekonac

Kasia - nam położna mowiła, żeby postarać się nie odciągać pokarmu, bo w ten sposób prowokuje się nasilenie laktacji i robi się błedne koło. Ja się męczyłam dwa dni przy nawale mlecznym (miałam piersi chyba ze cztery rozmiary większe i do tego twarde jak kamienie), ale się uparłam i nie ściagnęłam ani kropli, choć momentami myślałam że zwariuje - robiłam sobie tylko ciepłe okłady. A potem samo sie unormowało, i teraz "produkują" dokładnie tyle ile Młodemu trzeba - nie puchną, nie bolą...

Krupka - ooo i to jest myśl! :-) dziękuję za poradę.
Strzyga - hm... może też spróbuję, nie bardzo mam ochotę siedzieć z laktatorem co wieczór. Dzięki ;-)

Kasia i u nas Olek kąpiel lubi ale woda musi być cieplutka i nagrzany pokój. A też wrzeszczy po wyjęciu z wody, bo pewnie styka się z chłodnym powietrzem a tego nie lubi :cool: Szybciutko opatulam w ręcznik i od razu jest cisza. Troszkę poprzytulam, ogrzeję od siebie i dopiero zabieram się za szybkie ubieranie. Uwielbiam takiego pachnącego bobaska :-D Co do smoczka, to mój Mateuszek nie umiał ssać. On na szczęście był taki, że się uspokajał jak go mocno przytulałam, nie trzeba było smoczka. Teraz Olek czasem zassie a czasem wypluwa, wtedy wrzeszczy. Ale rzadko daję.
Pozdrawiam

reklama
Dzięki za rady:) dziś będziemy kąpać Małą...może się przekona???:):)

Kasia:) spróbowałabym kupić kilka rodzajów smoczka, bo może ten co macie nie przypadł do gustu dziecku:p i dlatego wypluwa:p moja Hanka miała taki odruch ssania, że w drugiej dobie w szpitalu nie wytrzymałam i dałam jej smoka...od razu się przyssała..teraz już raczej nie chce, czasem jej dajemy, ale najczęściej wypluwa:) ale też nie wisi na cycu bez przerwy, więc dużego problemu w związku z tym nie ma:)

Do góry