reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pielęgnacja naszych maluchów

Z tym odchylaniem główki to chyba nic złego,może tak po prostu lubi. Ala u mnie tak nie robi,ale Przemek często do tej pory śpi na boku z tak mocno odchyloną do tyłu głową.

Żeby dziecko się odkręcało naplecki wystarczy podłożyć pod plecki np. zwinięty kocyk,albo układać w łóżeczku tak,żeby pleckami stykał się ze szczebelkami łóżeczka- to go wtedy zablokuje.

Dziewczyny a jak u Was z kupkami?Ja się zaczynam martwić:-( Mała robiła kupki prawie po każdymjedzeniu, a od dwóch dni nie było ani jednej kupy:szok: Tylko cały czas duuużo bąków puszcza (aż w szoku jestem gdzie w tak małym człowieczku mieści się tyle gazu). Sama niewiem co o tym myśleć...

reklama
Nice podobno przy karmieniu piersią rozbieżność z kupkami jest bardzo duża, dopuszczalne jest i kilkanaście na dobę i jedna na tydzień to też norma, więc jeśli brzuszek nie boli to chyba ok.

No właśnie dokucza jej brzuszek,płacze i się pręży i dopiero jak się ją ponosi i puści dużo bąków to się uspokaja.Wcześniej,jak jeszcze robiła często kupki, też puszczała bąki,ale nie w takich ilościach i nie dokuczał jej tak brzuszek jak teraz.

Dziewczyny nam ortopeda powiedział żeby dziecka nie kłaść na boczkach tylko na pleckach lub na brzuszku dla dobra bioderek no i tak robię, nie kładę na boczkach :-/

nice-girl, jak Ala ma problem z kupka to może spróbuj dać jej czopka glicerynowego albo po prostu wsadź termometr do pupci, żeby pobudzić jelitka - to czasem pomaga. Mozesz tez podkurczać nóżki, tak żeby kolankami dotknąc brzuszka - może kupka wyskoczy.

U Nas kupka prawie w każdej pieluszce i baczki też są.

Dziewczyny siedzę załamana :-( tak dbam o pupcię naszej malutkiej, a mimo to zrobiło się te cholerstwo.
Przy każdej zmianie pieluszki czyścimy pupkę mokrymi wacikami kosmetycznymi (woda przegotowana) osuszałam pieluszką i obsypywałam mąką ziemniaczaną bo skórka była lekko czerwona no i w pachwinkach zrobiły się małe ranki :-( i takie krostki czerwone. Szlak by to!!! nasmarowałam pupcię Sudocremem i mam nadzieję ze pomoże. Nie stosuję żadnych chusteczek nawilżanych a mimo to cholerstwo się przypałętało :-(

Mamusie, mam do Was parę pytań:

- jak pryskacie kikut octaniseptem żeby maluszek nie czuł zimna? I czy jak spryskacie to czekacie aż wyschnie? A kiedy mam się tam babrać patyczkami?

- a z tym spaniem na boczku? mi mówiono żeby układać na boczkach bo wtedy główka ma ładny kształt, ale teraz czytam, że Citronka odradza...

i jeszcze o czyms w nocy myślałam, ale zapomniałam :-D

Mamusie, mam do Was parę pytań:

- jak pryskacie kikut octaniseptem żeby maluszek nie czuł zimna? I czy jak spryskacie to czekacie aż wyschnie? A kiedy mam się tam babrać patyczkami?

- a z tym spaniem na boczku? mi mówiono żeby układać na boczkach bo wtedy główka ma ładny kształt, ale teraz czytam, że Citronka odradza...

i jeszcze o czyms w nocy myślałam, ale zapomniałam :-D
Ja pryskam normalnie, mojej małej nie przeszkadza takie ' zimno', podejrzewam ze prawie tego nie czuje :p nie czekam, tylko lekko odchylam kikut, i wycieram gazikiem :) tak mi pokazywali w szpitalu :)

Klade mała na bokach, czasem jak marudzi to po prostu zmieniam ja na drugi bok i jest ok, często nawet śpi w tej pozycji :) dziecko to Maly człowiek, trzeba pamiętać ze ja tez od ciągłego lezenia w jednej pozycji mogą boleć np te plecki :)

Dziewczyny, czy chodzicie na spacery z Maluchami codziennie? I jakie długie te spacery? Mnie jakoś przeraża wyjście z Młodym jak jest ponuro i pada śnieg. Dziś myślałam o spacerze, bo tak pieknie u nas słońce świeci, ale jest -12 stopni, więc sobie odpuściłam. I nie wiem czy dobrze robie.
Wogóle nie zorganizowałam jeszcze spacerów, ciągle nie wiem jak poradzic sobie z wózkiem bo mieszkamy na 3 pietrze. Jak narazie byliśmy na spacerze tylko jak mąż był w domu:no:

reklama
Renna, my chodzimy na spacerki codziennie, chyba że pada mocno śnieg lub deszcz, albo temperatura na zewnątrz jest niższa niż -8st. Czyli np. dzisiaj odpuszczamy :)
Ja też miałam problem z pokonaniem schodów, ale mam tylko półpiętro. Kombinowałam z wypinaniem gondoli i znoszeniem oddzielnie gondolki i stelaża, ale ostatnio spróbowałam znieść po prostu cały wózek chwytając go po obu stronach za stelaż i jest super. Czuję się już na siłach żeby podnieść te paręnaście kilo na kilka sekund. To prostsze i wygodniejsze niż moje wcześniejsze wygibasy :D

Do góry