reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pielegnacja naszych kruszynek

i widzę temat tantum się rozwiął ;-)

a jeśli chodzi o leki na bóle... to ja wogóle nie zazywam żanych leków przeciwbólowych... ani na bóle głowy, okres czy cokolwiek...
nie mówię tu o ciąży bo przed też nie używałam....:-p

o to masz fajnie, bo mi na okres pomaga tylko pyralginum i bez tego bym umarla :shocked2: nie jestem w stanie jesc,pic, a o pojsciu do pracy nie wspomne.Tak strasznie przechodze okres, ale u nas to rodzinne... az smutno mi, ze ciaza tak szybko minela i okres zaraz wroci.

reklama
czyli dla chlopca:

1. mydełko naturalne
2. oliwka do kąpieli czy płyn do kąpieli ?
3. krem na pupe i fałdki czy puder / mąka ziemniaczana

teraz dostaniesz kilkanaście wykluczających się odpowiedzi :-D ja będę używać do kąpieli delikatego mydła naturalnego. A po kąpięli nic, tylko linomag a pupę i w fałdki. Wierzę, że nie urodzę kolejnego alergika, i to wystarczy :tak: a jak będzie alergik, to do kąpieli oilatum.

u nas nawet pediatra poleca oilatum dla wszystkich dzieci. I ze niby potem nie trzeba smarowac oliwka. Ja osobiscie, tak jak przy pierwszym dziecku, wszystkie kosmetyki z serii Nivea Baby, tylko do pupy sudocrem.

czyli dla chlopca:

1. mydełko naturalne
2. oliwka do kąpieli czy płyn do kąpieli ?
3. krem na pupe i fałdki czy puder / mąka ziemniaczana

czyli mydełko, żadnego płynu do kąpieli ani oliwki, i na pupę i fałdki maść, nie krem. Używam zawsze linomagu z maści, bo jest tłusty i dzięki temu lepiej chroni...
Przy mojej córci to nie wystarczyło, bo była mocno uczulona na wszystko :-( ale mój synek pięknie się na tym wychował :-D

bosastopka - u nas podobnie, mydełko bambino króluje :)

do tego na co dzień linomag, albo coś podobnego do pupy (bez tlenku cynku!) np. maść z wit .A, bepanthen, najlepiej na zmianę stosowane
na odparzenia sudocream albo coś z tlenkiem cynku :)

a w kąpieli zwykła woda, przy zmianach alergicznych i przesuszeniach oliatum.

Do ciałka u córki nie stosowałam żadnego olejku po kąpieli, lekarz mówił, że jak nie ma potrzeby, bo skóra nie jest sucha to nie ma sensu wsmarowywać nic w dzidziusia dla własnej przyjemności.

Czasem tylko użyłam oliwki Bambino, do masowania nóżek też się przydała, ale to na zlecenie rehabilitantki ze szpitala, która pokazała mi zaraz po porodzie zestaw ćwiczeń na odgięcie przykurczonych w brzuszku mięśni nóżek.

a na odparzenia najlepiej się sprawdzała tradycyjna kąpiel w krochmalu czyli mące ziemniaczanej, która potrafi w odpowiednim momencie zastosowana uczynić cuda :tak:

reklama
Do góry