reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

pielęgnacja maluszka

Weronika o krwi słyszałam ale nie przerabiałam wiec ci nie doradze:-(
a pomiedzy wargami nie myłam no chyba ze kupka sie tam przyplatała:-pa kremik tak jak pisałas na zewnatrz
ja nosek pryskam sprayem do nosa i wyciagam takim krecikiem gruszka

reklama
weronikaa, u nas też nie było krewki, to nie wiem. Generalnie położna zabroniła myć pipkę w środku, a jakby kupka się tam dostała, to leciutko rozszerzyć, tak tylko, żeby wargi sromowe były dalej schowane i wtedy delikatnie przemyć. A lekarka mówiła, że wtedy myć czysta wodą a nie mokrymi chusteczkami.
A z noskiem to zakrapiam sól fizjologiczną i po kilku minutach wyciągam gila fridą

No to teraz zacznę ten wącik odwiedzać częściej ... :-)

Pytanie do mamuś córeczek:
1. Bo zauważyłam, że z pisiuni wylewa się od czasu do czasu krewka (jak moja przy miesiączce) z takimi jakby drobnymi skrzepami. Czytałam, że to normalne u dziewczynek na początku, ale proszę o potwierdzenie. No i czyścicie tam wewnątrz między wargami?? I jak z kremikiem na odparzenia?? (jak mniemam tylko na zewnątrz się daje)

2. Czym i jak często czyścicie bobikowi nosek?? Bo Mała ma kozulke w nosku i nie wiem czym ją wygarnąć (pewnie patyczkiem do noska czymś nasączonym ale czym??)

Pewnie to głupie pytania, ale musicie wybaczyć :baffled:

Weronikaa jeśli chodzi o przemywanie pisiuni, to ja myłam delikatnie wacikiem zamoczonym w samej wodzie rozchylając wargi - bardzo często wejdzie jej tam kupka, albo zbiorą się resztki kremu i musisz to usunąć...
Jeśli chodzi o krewkę, to powinna przestać lecieć po kilku dniach - to kwestia hormonów. Moja Zuzia miała jeszcze powiększone brodawki - normalnie takie cycuszki małe miała, ale po kilku dniach też jej to zeszło.
Krem na odparzenia smarowałam tylko na odparzone miejsca z zewnątrz.
A jeśli chodzi o nosek, to zakrop małej solą fizjologiczną, a potem wyciągnij kozę fridą lub gruszką. Powodzenia!;-)

I pytaj jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, bo po to tu jesteśmy, żeby sobie pomagać...;-):tak:!!

Ja tez pytałam o pielęgnacje "pupki" i położna powiedziała, żeby nie myć warg, ze ta wydzielina, która tam jest ma zadania ochronne i czasami może nawet się wylewać coś w rodzaju "gluta".

Dzisiaj lekarz powiedział, że może być krwawienie z dróg rod., ale nie wiem z jaka częstością może występować.

Czyszczenie noska: sterimar + frida (w razie katarku) Właśnie to przechodzimy.

moja położna też mówiła że ta krew to po hormonach i tak jak mówi mazdaga tam to wszystko chroni i nie należy ruszać tego

Moja Tosia jeszcze w szpitalu miał plamienie (to przez hormony) ale to normalne. A co do przemywania "pipeczki" to ja z początku myślałam, że to białe trzeba wymyć ale położna powiedział, że nie da się tego wymyć a samo zejdzie i tak jak pisały dziewczyny stanowi to bazę ochronną. Ja tylko przed kąpielą przemywam jej "pipeczkę" czystą przegotowaną wodą.
No i polecam FRIDĘ. Jest super! Ulga natychmiastowa dla maluszka.

reklama
Dzięki dziewczyny! Na początku to mała miała taką właśnie jak z wód płodowych zielonkawo-śluzową wydzielinke i w szpitaku pytałam to nie kazali tego myć, ale jak zobaczyłam krewke to trochę zdębiałam.:szok:
No i przyznam ze wstydem :zawstydzona/y: że kremem na odparzenia smarowałam jej do tej pory pachwinki wokół nóżek, pisie z zewnątrz i pupę.
Czyli pisi nie smarować?? No i jeszcze drugie (niezamądre pytanko), jak siku zrobi to też smarować kremikiem?? :zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:

Do góry