reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

pielęgnacja maluszka

teraz wszyscy mówią, ze na poduszce nie wolno.. i szczerze mówiąc to nawet nie wiedziałam czemu.. też myślałam, że dziecko będzie krzywe..

Niekat - to kwestia tego, że nie wiadomo kiedy dziecko zacznie się przekręcać i nie zaleca się poduszki, żeby się nie udusiło przypadkiem podczas snu.

no tak, ale te poduszki z kompetów sa prawie płaskie, więc nie za bardzo widze różnicę jak śpi na twardej cienkiej poduszce, a na samym materacu.. bo na takich piernatach puchatych to rozumiem, ze nie.. :eek: wiem, ze lepiej dmuchac na zimne, ale cały czas mam wrażenie, ze Marysi jest na samym materacu niewygodnie.. szczególnie jak jest w beciku.. no i tak się sama ze sobą spieram..

reklama
OTÓŻ TO SKABA!ja też mam wrażenie ze na płaskim (i twardym jednak przecież) materacu dzidzi jest niewygodnie.Uciska uszko czy cos tam a tak rpzynajmniej jest ta warstwa miękkiego - no i nie ma mowy o możliwosci uduszenia bo musiałoby dziecko spać w twarzą ku ziemi a w ten spsoób to i materac niebezpieczny:baffled:

a ja się nie chciałam odzywac jak byl poruszany temat tych pościeli i dziewczyny mówiły,że poduszka absolutnie nie,mówię siedzę cicho bo moze się nie znam ale od samego początku Zuzia śpi na podusi i już nawet od główki się uklepał dołek;-),ale też sobie nie wyobrażam,żeby spała bez w sumie to jak ona tak ulewa i krztusi się to nawet powinna miec zawsze główką nieco wyżej:tak:

Ja przyznam, ze Julek spi od malego do 18 miesiaca bez poduszki na dos twardym materacu i bylo mu chyba ok b nie narzekal. A poduszki nie mial bo nie mial poscieli - pierwsza dostal tej zimy jak sie przenosl na dorosly materac - i tam w zestawie byla taka plaska poduszka. w sumie prawie jej nie czuc ale lozko wyglada jak dorosle - a to sie naszemu hrabiemu bardzo podoba:-) Mala pewnie tez na poczatku bede kladla bez ale ta bedzie juz miala lepiej bo tym razem zaczynamy d kolyski a ta jest bardziej miekka niz materac z lozeczka. Tak wiec tam juz zupelnie poduchy nie potrzebuje - no i w sumie nawet miejsca by na nia nie bylo.

a Julka ma pod główke klin i jestem bardzo zadowolona :-) gdy biore ją na noc do naszego łóżka to śpi buźką na wysokości cycka więc pod poduszką, jedynie w dzień czasami kladę ją na mojej podusi ale wtedy ja jestem obok
jakoś bałąbym się żeby spała sama na podusi ostatnio nawet sama obruciłą się z boczku na brzuszek i wtedy na podusi mogłoby nie być zbyt wesoło:no:

dziewczyny, zachęcam do wypełniania "karty rozwoju psychoruchowego dziecka" - znajdziecie to w książeczce zdrowia dziecka. Nam zaleciła to pani neurolog u Przemka. Jest to przydatne i dla rodziców i dla lekarzy, a wystarczy raz w miesiącu powstawiać odpowiednie "krzyżyki". Ja właśnie wypełniłam pierwsze rubryki u Milenki.

No to teraz zacznę ten wącik odwiedzać częściej ... :-)

Pytanie do mamuś córeczek:
1. Bo zauważyłam, że z pisiuni wylewa się od czasu do czasu krewka (jak moja przy miesiączce) z takimi jakby drobnymi skrzepami. Czytałam, że to normalne u dziewczynek na początku, ale proszę o potwierdzenie. No i czyścicie tam wewnątrz między wargami?? I jak z kremikiem na odparzenia?? (jak mniemam tylko na zewnątrz się daje)

2. Czym i jak często czyścicie bobikowi nosek?? Bo Mała ma kozulke w nosku i nie wiem czym ją wygarnąć (pewnie patyczkiem do noska czymś nasączonym ale czym??)

Pewnie to głupie pytania, ale musicie wybaczyć :baffled:

reklama
Weronikaa - na pierwsze pytanie to Ci nie odpowiem, ale z noskiem to tak:

Nie wolno dzieciom wkładać patyczka, bo np. przy nagłym ruchu główką,można zrobić krzywdę. Wyłącznie gruszka albo frida (ja kupiłam fridę, bo totalnie wszyscy ją polecali). Moja bratowa tez używa fridy i Majka mniej się denerwuje niż przy gruszce.

Do góry