reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

pielęgnacja maluchów

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
To ja jeszcze jedno :-p

Jak to jest z tym kąpaniem bejbika - co z tym pępkiem? Można zamaczać, czy nie? :-p

Nie, nie zamaczac, im bardziej go wysuszymy - tym szybciej odpadnie...
Tak samo z uszami - na poczatku - nie zamaczac...

Antos mial tak grubą pepowinę, ze pepek odpadł dopiero po miesiacu. I to po lapisowaniu. Juz bylismy umowieni na 8 rano na usuniecie chirurgiczne, ale przewijałam go o 6 rano i pepek sam odpadł mi kiedy zdejmowałam pieluszke :-)

reklama
Jesli chodzi o kosmetyki - to ja mam sprawdzony zestaw (Atnos mial okropne problemy skórne)

Do dupki:
- Linomag
- Sudocrem - na odparzenia - genialny

Do kapieli:
Oilatum (balneum lub emolium)
Do smarowania po kapieli - ciekła parafinka

Do pempka - spirytus - chyba ze znajde cos lepszego.. moze cos polecicie???

Raz na jakis czas kapiel - w nadmanganianie potasu oraz siemieniu lnianym, moze tez krochmal

Zadnych pachnacych oliwek, smarowideł i olejków do kapieli - nas to wszyskto pouczulało...

Antos mial na 5-6 tyg - okropna ciemieniuchę - normalie az skorupe - i przetestowalismy wszystkie sposoby - najlepszym okazała sie "Olejuszka" ze skarbu Matki - z apteki...
nalozyc potrzymac kilka godzin wziac mieka szczoteczke do zebów i czesac pod włos, potem umyc głowke

Ja smarowałam pępuszek spirytusem nie rozcieńczonym.. odpadł chyba po 2 tygodniach... nie należy się bać ruszać tego pępuszka, bo to maluszka nie boli.. gorzej jak nie zasuszony i się wda stan jakiś zapalny.. wtedy może go boleć...
Ale tu w Niemczech nie każą niczym smarować pępka... moja koleżanka co niedawno rodziła mi sprzedała tą nowinkę... byłam w szoku.. ale jej po tygodniu odpadł... znaczy jej synkowi...
A kąpała dopiero po 2 tygodniach od urodzenia, wcześniej tylko przecierała... tak jej ponoć w szpitalu kazali....
Ja do kąpieli dodawałam znowu Balneum Hermal.. 1 malusia łyżeczka... po kąpaniu trzeba dobrze wanienkę wymyć bo się szybko obtłuszcza po Balneum.. A Balneum to prawie to samo co Oilatum.. nie wiem jak cenowo, bo ja dostawałam próbki od teściowej położnej....
Ale tym Balenum to używałam jak mały miał podrażnioną skórę... także ja miałam jedną buteleczkę baaaardzo długo.... normalnie do kąpania (mycie ciała i główki) taki płyn:
MUSTELA Żel do mycia głowy i ciała 1000ml (899410076) - Aukcje internetowe Allegro
taki zestawik nam na rok starcza.... bo bardzo wydajny... i nigdy nie spowodował u mojego syna uczulenia.... i ma niesamowicie przyjemny zapach.... a i po tym się ciemieniucha nie robiła w ogóle...

Do pempka - spirytus - chyba ze znajde cos lepszego.. moze cos polecicie???

w szkole rodzenia polecali octenisept (bezbarwny antyseptyk do odkazania) ktorego sie powszechnie uzywa w szpitalach i gabinetach lekarskich. ja go uzywam od kilku lat i u mnie bardzo przyspiesza gojenie wszelkich ran wiec na pewno wyprobuje go do pepka malucha. ponoc sprawdza sie tez swietnie na szwy po cesarce i rane po nacieciu krocza.

Moja córka miała AZS wie przetestowaliśmy mnóstwo kosmetyków.Do pupci używaliśmy Nivea krem przeciw odparzeniom i ani razu nie miala czerwonej pupy.I pieluchy pampers,bo na inne miała uczulenie.W tetrowe pieluchy nie zamierzam się bawić. Do kąpania również Oilatum lub balneum ze względu na dość suchą skórę,a po kąpieli mleczko nawilżające Nivea na zmianę z Physiogelem. Oliwki nie używałyśmy,bo położna mówila,ze oliwki nie przepuszczają powietrza co moze być równiez przyczyna potówek.Rónież ze względu na AZS nie stosowaliśmy oliwki.
Córka miała straszną ciemieniuchę.Pomogło (jedynie) wysmarowanie główki ciepła oliwką,założenie kawałka foli i czapeczkę.Po pół godz wyczesaliśmy i nie było śladu po ciemieniuszce :)

Za cenne rady bardzo dziękuję :-) Na pewno skorzystam, szczególnie co do sprawdzonych kosmetyków :tak:

Do pupciu na początku używałam Sudocremu, ale bardzo wysuszał, więc zmieniłam na Linomag..

Sudocrem - nie uzywa sie zapobiegawczo. Tylko na zainstniały problem odparzenia czy poczerwienienia.

Do pupy - Linomag rulez!

reklama
dzięki dziewczyny, zaczynam po mału spisywać właśnie kosmetyki, co by tu potem zakupić, wiec doświadczone mamusie piszcie co uzywałyście i co polecacie:tak:

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry