reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pielęgnacja i opieka nad naszymi maluszkami

a mają Wasze maluszki ciemieniuchę?
u Tysi chyba się zaczęła, cała główka jej się łuszczy na maksa
czytałam, że trzeba natłuszczać i wyczesywać
coś jeszcze można z tym zrobić?

mitaginka najlepsze jest natluszczanie. niestety wloski dziecka nie sa zbyt piekne. moje oba chlopaki mialy okropna ciemeniuszkę i Nika teraz tez ma...na razie nie kupuje olejuszki, sprobuje parafiną bo jescze mi trochę zostalo, trzeba to czesac czesac i jeszcze raz czesac...
jak nie chcesz zeby tysia lazila z tłustymi wlosami:) to pół godz. przed kąpielą olejek, potem umycie wlosow szamponem i wyczesanie... tluste beda wtedy tylko przez pol godz...

reklama
dragonfly my mamy skierowanie do neurologa, idziemy jutro więc coś więcej będę mogła powiedzieć. lekarka powiedziała że lepiej sprawdzić.Staś mocno trzyma głowę, napina rączki i nóżki a jego ruchy nie są płynne. Strasznie się tym martwię:-(

lilou, to daj znać jak przebiegła wizyta u neurologa. Ja też się martwię. Mały jest dość mocny, już w pierwszym tygodniu podnosił główkę, ale wydaje się być spięty bez przerwy. Masz tu artykuł, jaki znalazłam. U nas wiele objawów się sprawdza, i te pozycje dziecka na zdjęciu są identyczne do tego, jak się wywija Mateusz.

tu jest link http://www2.wum.edu.pl/sknfizjo/files/Bobath_KatarzynaWasiak.pdf

lilou, dragonfly nie martwcie się na zapas. Tysia też silna, podnosi główkę, wygina się itd, byliśmy u neurologa, ale z tą nerwowoscią i lekarka stwierdziła, że wszystkie odruchy ma super prawidłowe!

Hej dziewczyny!

Mam pytanie jak dbacie o buźkę swoich dzieciaczków?

Ja do kąpieli używam żelu NIVEA i mleczka aksamitnego też z NIVEA a buźkę pzremywam waciekiem z wodą.

lilou, to daj znać jak przebiegła wizyta u neurologa. Ja też się martwię. Mały jest dość mocny, już w pierwszym tygodniu podnosił główkę, ale wydaje się być spięty bez przerwy. Masz tu artykuł, jaki znalazłam. U nas wiele objawów się sprawdza, i te pozycje dziecka na zdjęciu są identyczne do tego, jak się wywija Mateusz.

tu jest link http://www2.wum.edu.pl/sknfizjo/files/Bobath_KatarzynaWasiak.pdf

Moja Mała też ma skierowanie do neurologa bo do dnia dzisiejszego zaciska piąstki, co prawda już je lekko otwiera jak śpi ale za dnia trzyma kciuka w pięści. A na brzuchu dalej nie chce leżeć i niestety jak jest na barku to jedna rączkę wgina tak okropnie do tyłu.

Moja Mała też ma skierowanie do neurologa bo do dnia dzisiejszego zaciska piąstki, co prawda już je lekko otwiera jak śpi ale za dnia trzyma kciuka w pięści. A na brzuchu dalej nie chce leżeć i niestety jak jest na barku to jedna rączkę wgina tak okropnie do tyłu.

nasza ma identycznie. A jak lezy na brzuchu to dla Niej najwieksza katorga! :-(

mam pytanie pepkowe ;-)
jakie pepki maja wasze maluchy? bo nasz jest baardzo wypukly i zastanawiam sie czy juz tak zostanie??

herbatita, no mój też niechętnie leży. Najbardziej mnie martwią te jego wygibasy w literę C i jest taki spięty bez przerwy (może przez to nie spi w dzien, bo co tylko zaśnie, to po 3min się budzi). Ja dzisiaj dzwoniłam zarejestrować nas do pediatry, żeby dał nam skierowanie do neurologa i mi powiedzieli, że wolny termin do pediatry na 29 czerwca. zgupieli z tymi terminami.

Wilmek, mój mały też ma wystający pępuszek. Położna mówiła, że mu się wciągnie, ale jak narazi to po każdym płaczu jest bardziej odstający, potem troszkę opada.

reklama
u nas pepek pól na pół. trochę odstaje ale to przez grubą pępowinę ma duży supełek. ale widzę, że się chowa.
co do twarzyczki myje prawie zawsze szarym mydłem chyba, że widzę że jest sucha to przerwa na kilka dni i myje szamponem bo wtedy wiem, że nie będzie szczypać.

Poza tym ja wcale już nie używam żadnych innych kosmetyków. no na główkę i stopy parafinę i na słońce krem ziajki.

Do góry