reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Pielęgnacja i opieka nad naszymi maluszkami

Ja też w nocy zajmuje sie małym, w dzien tez tylko ja:) Nie, no nie jest tak strasznie. W dzień jak jest, to trochę ponosi, ale nocki to tylko mój obowiazek.
Uważam,że faceci powinni karmić piersią...to by było uczciwe. My cał aciażę musimy na siebie uważać, rodzimy, połóg, potem przez pół roku cyc, to człowiek na imprezę nie pójdzie, pifka sie nie napije...a tak nocne karmienia, pogryzione cycki i inne rewelacje czyli dieta, obserwacje, rezygnacje powinny byc dla nich.

reklama
edit: KOOT w zupelnosci sie zgadzam. to samo sobie niedawno pomyslalam. ze powinni karmic zeby poczuc troche jak to ciezko na poczatku z bejbikiem. nocne wstawanie nawet co godz. w dzien jak cieplo i dziecku chce sie pic co 15 minut nawet cyc!! nie spi to wiadomo karmiąca nosi i próbuje uspokoic cycem itd.
pllus ciagle z wkladkami lakt. itd itp!!

Zastanawiam sie nad chusta. Jaka masz morgaine? Wiem, ze juz bylo mase na ten temat, ale wroce tylko tak na moment o tym ;-)
Preferujecie te mei tai, czy bardziej te dlugasne, motane...?

edit: od kiedy mozna nosic w nosidelkach?
mei tai moznaod 6go mca wiec dlatego nie kupilam bo ja potrzebuje na teraz. na macierzynski a nie zimie!!
ja mam hoppediz tkaną. polecam chustę tkana, na lato przewiewna, można tak zamotać dziecko że ma tylko jedną warstwę chusty na sobie (kieszonka, koala - motanie) albo jak chłodniej np. krzyż i wtedy dwie warstwy są na bejbiku.
chusta elstyczna, podobno łatwiej się mota (ja sie nauczylam motać tkaną z youtube w 10 minuti szybko doszlam do wprawy jedngo wiązania-reszty nie ćwiczyłam jeszcze bo mi spasowało...wiec nie ma problemu a z elastyczna to juz chyba wtakim razie w ogole lajt!) ale elastyczna powinna miec 3 warstwy na bejbiku (niektórzy motają 2warstwy) i nie jest taka przewiewna jak tkana...
jeśli chodzi o firme to mysle ze te inne typu: lenny lamb czy bebelu są podobnej jakości co hoppedz wiec nie zachwalam firmy tylko chuste tkaną splotem skośno krzyżowym:-D

jedyna lipa to, to, że np. jak sie chcesz zamotac na parkingu a leje czy jest brudno no to chusta jest długa (4,6metra) mozna wejsc do sklepu i wtdy sie motac. na bank ludzie beda sie gapic, albo wymyslilam, ze ubrac chuste na siebie (wykonac wszystkie kroki do momentu wlozeniadziecka) jechac tak autem i potem wlozyc dziecko i sie dociagnac i zawiazac...wtedy nic poziemi sie nie wloczy iw sklepie sie nie gapia jak na iidiote, bo ludzie wogole nie kumaja ze to jest wygodn i zdrowe!!!!

taką mam:-D (aha i b.ważne jest żeby dobrać taką jaka ci sie podoba, nawet jesli musisz kupic drozsza, bo inaczej jest yzyko ze wyladuje w szafie i nie bedziesz nosi z przyjemnoscią... ja jestem z mojej zadowolona i kazdy mowi ze ladna wiec nie patrza chyba z bardzo jak na idiote:) ) ahahah

to fota z pierwszego motania i temu dziecię w tym krzywe:) a na ramionach za szeroko potem poprawilam i juz tak nie jest:) teraz musze nowa fote zrobic z profesjonalnym motaniem:-D

edit: a co do wstawania, to ja jestem z młod sama w nocy, ale ona tylko cyc i spanie. jakby byla akcja to ide do M i go budze bo sam przyjdzie dopiero po dluzszym placzu a mnei se w nocy nosic nie chce:)
ale generalnie jak jest kolka to M jest najlepszy lekarstwem. dziecko chyba czuje jego spokoj i tez sie uspokaja od razu...

Ostatnia edycja:
Ja kupiłam specjalnie niveę na słońce. Położna powiedziała ze nie ma szans żeby to rozsmarować bo taka młodziutka skórka niemowlaczka nie ma jeszcze tłuszczyku , i smarować kremem na każdą pogodę, i to ma wystarczyć bo i tak na słońce nie wolno wystawiać.

A powiedźcie, jak jest taki upał, to co zakładacie. Bo nie położna uprzedzała że nie wolno odkrywać rączek, ani nóżek (oparzenia słoneczne ) i zawsze np. śpioch . Ale dziś taki gorąc więc założyłam tylko bodziaka, bo miałam wrażenie że by się ugotował.
Jak u Was z tym ubieraniem?

edit: Morgaine tak mi się podobasz z tą chustą że aż mam ochotę sobie taką sprawić. Co do komentowania i gapienia się to mi też się zawsze wydawało że nie wygodnie dziecku w tym a tearz oczywiście zmieniałam zdanie bo to super sprawa:-)

Ostatnia edycja:
Ale ładny kolorek masz tej chusty Morgaine. Ja też mam taką pasiastą tylko jakąś różowo-pomarańczowo-szarą, bo innych nie mieli. Śmiesznie ten mój chłopak wygląda w tych kolorach, ale to nic jak ja chustę noszę. Gorzej,że tatuś się na chustę też nastawia i jak ją zobaczy ... :wściekła/y::tak::-D

jedyna lipa to, to, że np. jak sie chcesz zamotac na parkingu a leje czy jest brudno no to chusta jest długa (4,6metra) mozna wejsc do sklepu i wtdy sie motac. na bank ludzie beda sie gapic, albo wymyslilam, ze ubrac chuste na siebie (wykonac wszystkie kroki do momentu wlozeniadziecka) jechac tak autem i potem wlozyc dziecko i sie dociagnac i zawiazac...wtedy nic poziemi sie nie wloczy iw sklepie sie nie gapia jak na iidiote, bo ludzie wogole nie kumaja ze to jest wygodn i zdrowe!!!!
jak ja kocham te Twoje metrowe wyczerpujace posty :-D :-D :-D

ja mam elastyczna i motam sie w domu i wychodze. Wsiadam do auta i tylko wyciagam bejbika wsadzam w chuste i lecimy dalej :-) kofffam ja za to.
A z tkana tak sie nie da robic?
Bo ja planuje w najblizszej przyszlosci tkana kupic bo niby moja juz nie da rady... zobaczymy ile w tym prawdy bo to ze jest za goraco w upal czy cos to tez lekko naciagane :-)
J
A powiedźcie, jak jest taki upał, to co zakładacie. Bo nie położna uprzedzała że nie wolno odkrywać rączek, ani nóżek (oparzenia słoneczne ) i zawsze np. śpioch . Ale dziś taki gorąc więc założyłam tylko bodziaka, bo miałam wrażenie że by się ugotował.
Jak u Was z tym ubieraniem?
Bożeee kobieto spiochy w upal? Nosz niech ta baba jedna sie w spiochy wpakuje (hahah przypomnialy mi sie te nasze spiochy co w ciazy mialysmy faze na zakupowym :-D haha) i na upal wyjdzie!:wściekła/y:
Chodzi kochana oto zeby nie wytawiac dziecko w sloncu, tylko zeby zawsze byl w cieniu.
Zasada jest taka ze o jedna warstwe mniej niz ty masz.
Czyli teoretycznie dziecko powinno lezec w pieluszce przykryte b.ciekim kocykiem.
Dziecko nie ma wyksztalconej termoregulacji, czyli nie potrafi sie ochlodzic. Ubierajac dziecko cieplo w upal to to samo co zamkniete psy w samochodach w upal.:dry::baffled:

O co kaman w tej polsce z tym ubieraniem. Ostatnio kumpela pojechala na swieta wielkanocne do polandu i mowi ze goraco, jej cora w krotkim rekawku, a spotkala dzieci na placu zabaw w czapkach kurtkach, a jedna w zimowej byla:szok::szok::szok:
pozniej co chwile slysze jak choruja i karmia antybiotykami!

Dzieci to takie same ludzie jak my i tak samo czuja!

moja chusta tez w koncu przyszla :-)
didymos jonas - group picture, image by tag - keywordpictures.com
jak narazie zamotalam sie 3 razy wiec zdecydowanie wiecej praktyki potrzebuje zeby to jakos wygladalo...i to samo wiazanie co Ty Morgaine :-)
jak zrobie zdjecie to wrzuce :-)
moj m wstaje w nocy (albo nie zdazy sie jeszcze polozyc ;-) ) na pierwsze karmienie i wtedy karmi przebiera...generalnie nie ma problemu bo zrobi wszystko co trzeba i nie narzeka...zreszta ze starszakiem juz tak bylo...

wilmek a ta Twoja to jest tkana? kupilas ja w UK? gdzie? bo ja nie wiem gdzie kupic, a na allegro nie ma wyboru...

asiunia położnej bardziej chodziło o oparzenia. A Staś dziś zadowolony w samym bodziaku był i tak ładnie spał ;-)
Z kolei ja jak byłam w grudniu a Anglii to nie mogłam się napatrzeć jak się tam ubierają. temperatura koło zera, a dzieciaczki w wozkach ubrane w bluzę, spodenki i skarpetki i goła noga wystawała, albo nastolatki w bluzach, trzęsące się z zimna:-Dalbo nie zapomnę kolesia który z psem na spacer chodził w krótkich spodenkach i krótkim rękawku. Nie wiem może w Anglii inna termoregulacja:-D

asiunia chusta tkana...kupilam uzywana na ebayu...chcialam na poczatku nowa (jak chcesz to podrzuce Ci kilka stron) ale na spotkaniu chustowym babka mi doradzila uzywana bo juz zlamana i latwiej motac :-)

reklama
ja wczoraj jak byl potworny upal to chcialam na golasa ale stwierdzilam ze troche glupio wiec byla w sukience bez rekawkow i pielucha ( i to nie za kazdym razem :-D), jak nie udawalo mi sie tak ustawic wozka zeby byl cien to przykrywalam pieluszka.

Do góry