reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pielęgnacja i opieka nad naszymi maluszkami

moja młoda też nie potrafi sama za długo się bawić - czy ja wiem - 5-7 minut :-p:sorry2: jak jestem przy niej to trochę dłużej wytrzymuje na macie np - do pół godz, w leżaczku też ok pół godz się pobawi ale też ktoś musi przy niej być, gadać do niej, zmieniać zabawki - bardzo dobrze takie zabawianie mojemu dziadkowi wychodzi, robi dziwne miny, wydaje dziwne dźwięki... :sorry2: oczywiście łazimy po pokoju i zwiedzamy różne zakamarki, oglądamy się w lustrze, wyglądamy przez okno co się na zewnątrz dzieje, łazimy po ogrodzie, Ola lubi też siedzieć mi na kolanach twarzą we mnie zwróconą, ja przygryzam jej paluszki - wtedy nieśmiałe uśmieszki strzela - teraz np siedzi i patrzy jak do Was piszę i też ją to bbbb ciekawi :-p poza tym też uwielbia jak przygryzam jej szyjkę, nóżki, brzuszek :tak: lubi samolocik, lubi jak z nią podskakuję :tak:lubi bawić sie moimi rękami :-) ja czasem robię taką jakby kaczuszkę z ręki, takiego dziobka i dziwne dźwięki wydaję i jak zbliżam się dłonią do niej to się uśmiecha a jak złapę za nos to już w ogóle :-)
ale czasem mamy gorsze dni, że nic nas nie interesuje dłużej niż minuta - marudzenie sę włancza i jest jeden wielki koszmar - ja nie wiem co mam robić młoda tym bardziej nie wie :sorry2:
generalnie godzinę potrafi się ładnie bawić, potem trzeba różne dziwne rzeczy wyprawiać żeby była zadowolona - lubi być tarmoszona - czyli jak najczęściej trzeba zmieniać pozycję :tak:
moja nadal robi sobie 3 drzemki, ostatnio krótsze - jak pośpi do 2 godz to jest bbbb dobrze, czasem pół godz się zdrzemnie to potem jest koszmar - bo niewyspana, bo coś tam :baffled:
no różne dni mamy, czasem lepsze czasem gorsze ;-)

reklama
hmmmm ....
a takie zabawy żeby dziecko się pobawiło, a matka wypiła kawę w spokoju ???
chyba nie ma co ?

ja dzisiaj zaproponowałam zabawę w: matka wiesza pranie.
namiętnie machałam dziecku przed nosem jego własną bielizną.
średnio się podobało Skrzatowi.
potem wymyśliłam kolejną zabawę: poodkurzamy.
wsadziłam dzidziusia w fotelik i pchałam go po całym mieszkaniu wywijając odkurzaczem. też średnio to przyjął.
potem stwierdziłam, że się pobawimy w jedzenie marchewki z jabłkiem - i tu najbardziej się podobało machanie łyżeczką i pakowanie jej sobie do gardła.
oczywiście Skrzat dostał osobną łyżeczkę - taką z silikonową miękką końcówką.
jakoś nie podoba mi się karmienie tą łyżeczka więc niech ją młody wykorzysta wedle uznania.
pogoda u nas kiepawa więc jakoś średnio mi idzie wyjście z domu,
ale niestety - zaraz będę musiała się zmobilizowac.
wtedy to będzie ulubiona zabawa Skrzata - czyli moja matka, murzynka, mnie ponosi po świecie ;-)

my ogólnie rzecz biorąc bardzo mało się nosimy...raczej na podłodze albo na łóżku urzadzamy zabawy... ;-)
jeśli chodzi o wieszania prania, młody siedzi spokojnie i sie przygląda...odkurzanie..ehh niestety juz nie zbyt go ciekawi ;-)nie mówiac o robieniu czegokolwiek w kuchni, chwila i zaraz się nudzi...

mam jeszcze pytanko czy któryś z dzieciaczków miał buźke podrażniona od sliny?! jeśli tak to czym to zwalczałyście?

czy któryś z dzieciaczków miał buźke podrażniona od sliny?! jeśli tak to czym to zwalczałyście?

mój miał.
na początku ataku śliny wyglądał mało atrakcyjnie.
wtedy jeszcze ssał smoka, bo nie otkrył jeszcze cudownych właściwości kciuka.
dodatkowo to ssanie smoka z wielką tarczą, pod którą się ta ślina gromadziła - to sobie można wyobrazić cudną twarzyczkę.
kupiłam krem BIODERMA ABCDERM PERI-ORAL - KREM OCHRONNO-ŁAGODZĄCY DO SKÓRY WOKÓŁ UST DLA DZIECI.
pomógł bardzo szybko. smarowałam 3 razy dziennie.
teraz go stosujemy codziennie rano po myciu buźki :-)

to ten:
BIODERMA ABCDERM PERI-ORAL - KREM OCHRONNO-ŁAGODZĄCY DO SKÓRY WOKÓŁ UST DLA DZIECI 40 ML - Cena: 37.67 zł - Leki, odżywki i kosmetyki w jednym miejscu - Cefarm24.pl

Ojjjj Mamjakty to możemy sobie podać rękę twoja Ola to wykapana moja Karolinka :-)
nie daj boże że zorientuje się że nie ma w zasięgu wzroku mnie albo taty i od razu jest wielki hałas :tak:
rano jak młoda wstaje i jest nieco zaskoczona innym pokojem to bawimy się:
- w oglądanie zabawek i ich tarmoszenie (jak to się znudzi czyli po jakiś 10 min) bawienie sie ręką moją tzn nieoczekiwanie ją lekko straszę/zaskakuję/ podszczypuję/ruszam palcami/ To co ostatnio doprowadza moją córkę do głośnego śmiechu to np zabaweczka która zbliża się do niej na odległość sięgnięcia przez jej rączki, ona wyciąga łapki żeby ją złapać a zabawka w chwili dotknięcia szybko ucieka do góry z jakimś fajnym odgłosem (ona się stracha i śmieje w głos)
tak możemy bawić sie nawet 0,5h ;-)
później chwilkę mata, śniadanko na bujaczku, chlebek do rączki , chwilka noszenia i drzemka,
- około 11 idziemy z psem na spacer ok 20 min w chuście (jak pada deszcz jest bardzo zaskoczona i ani piśnie pod parasolem) :-D
- dalej oglądanie książeczek/ masażyki/noszonko/
no i ostatnio moje dziecię lubi siedzieć mi na kolanach i uderzać rąckami o stół tudziesz inne przedmioty wydające ciekawe dźwięki :-D
generalnie nuda nuda nuda - oby do 18 bo wtedy jest kąpiel i spanko :-D:-D:-D

a co do kremu z faktorem to ja kupiłam ostatnio krem z Dax faktor 30 i jest super
świetnie sie rozprowadza i wchłania (normalnie jak balsam) i cena też przystępna około 17 zł - polecam

Jak ja już nie mam siły bawić się z młodą to wlączam jej coś na kompie (żyjemy sobie skromnie w jednym pokoiku i wszystko jest pod ręką--komp koło lóżka:-p) ostatnio przerabiałyśmy:​
  1. [video=youtube;xd12hR68sWM]http://www.youtube.com/watch?v=xd12hR68sWM[/video]​
  2. [video=youtube;astISOttCQ0]http://www.youtube.com/watch?v=astISOttCQ0[/video]​
  3. [video=youtube;IpYp-MsBUnM]http://www.youtube.com/watch?v=IpYp-MsBUnM&feature=related[/video]​
  4. [video=youtube;DIgQfcKesH8]http://www.youtube.com/watch?v=DIgQfcKesH8[/video]​
  5. [video=youtube;D62jg0R8XPM]http://www.youtube.com/watch?v=D62jg0R8XPM[/video]​
  6. [video=youtube;VDtY2qzJxrQ]http://www.youtube.com/watch?v=VDtY2qzJxrQ[/video]​
  7. [video=youtube;ukqrAfuuha8]http://www.youtube.com/watch?v=ukqrAfuuha8[/video]​
  8. ku mojemu ogromnemu zdziwieniu odkryłam przypadkowo, że młoda lubi disco polo:-D:-D:-D:-D [video=youtube;_3RUbBU12OE]http://www.youtube.com/watch?v=_3RUbBU12OE[/video] :-D:-D:-D:-D dobrze ,że jeszcze nie rozumie o czym spiewaja:-p:-p:-pwięcej jej nie puszczę bo jeszcze załapie:-p:-p:-p
  9. itp, itd............​

malpeczko u nas tez gummy bear i bebe lilly jest na topie, ale i crazy frog oraz jakarta "superstar"! uwielbia sluchac i "tanczyc" ;)

reklama
No u nas także piosenki to początek dnia ale później jest gorzej mały po 5 min zabawy się nudzi i co bym nie wymyśliła to 5 min i koniec.
Drogie mamy wogule mam do was pytanie co zrobić żeby zachęcić maluszka do jedzenie łyżeczką wszystkie dania jadł by tylko z butelki, a na widok łyżeczki z jedzeniem straszliwie płacze( jak jest pusta to się nią chętnie bawi ).

Do góry