reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pielęgnacja dziecka

Widzisz Rybko a mi właśnie pediatra mówiła ze ma być tylko na cycu do 6 miesiaca i już nie wiem co robić, mam telefon do dobrego prywatnego
pediatry może jeszcze do niego zadzwonie, niech przyjedzie obejrzy małą i zobaczymy co powie ale jak Olcia ma sie tak meczyć to dam jej jakies jabłuszko!

reklama
Karolla moja Mala kiedys robila co drugi dzien a ostatnio byla kupka po 6 dniach ,no i teraz czekamy juz 5 dzien i nic....ale brzuszek nie boli,jest wesolutka i puszcza baki,wiec chyba ok

Ja do tej pory mylam Marcela mydelkiem Bambino i natluszczalam oiwka Bambino. Skorka jest piekna. Problem w tym, ze po wyjeciu z wanny zaczyna sie ryk i nie bardzo kawaler daje sie oliwkowac. Mezus pojechal wlasnie do rodzicow i po drodze ma kupic w aptece Olilatum ( chyba dobrze napisalam ). Po tym nie trzeba oliwkowac i kilka osob mi mowilo ze jest super. Wyprobujemy.

Co do kupek. Oj Karolla, zebys Ty wiedziala co ja przeszlam z kupkami. Praktycznie unormowialy sie dopiero z 2 tyg temu, chociaz sporadycznie problem sie powtarza. Byl dziki ryk,kurczenie nozek,twardy brzuszek. Dociskalam nozki do brzuszka, robilam cieple oklady i nic. No i niestety musialam zastosowac czopek glicerynowy. Lekarka mowila, zeby nie dawac za czesto, ale jak ja mam patrzec jak maly sie meczy. A zawsze 2 min po czopku byla kupka i ulga. Teraz jest juz ok ( odpukujemy!!!!!!!)

Kacha no własnie u nas tak samo jak u ASki moje dziecie przesypiało praktycznie cała noc z budzeniem sie na jedno karmienie a teraz w nocy ryk
bo brzusio boli, jesc nie chce tylko nózkami kopie!

Asia a ten czopek to taki zwykły jak dla nas? I co cały wkładałas czy jakis kawałek tylko ?

Tak, zwykle czopki glicerynowe, z tym, ze dawalam polowe. Nam zawsze pomagalo, ale lepiej nie robic tego za czesto, zeby nie przyzwyczaic dziecka....

no i przy wkladaniu czopka widac, ze chodzi o kupke, bo maly tak mocno parl,ze wypychal czopka. Musialam czekac az na chwilke przestanie i wtedy siup

Faktycznie, dzieci karmione piersią mogą tak do 6 miesięcy bez potrzeby wprowadzania nowych pokarmów. Ale - jak dziecko ma problemy np. częste zaparcia, kolki to doradza się, zeby wprowdzić wcześniej pokarmy stałe, wtedy jelita zaczynają inaczej pracować i jest już okij ;D

Ja jestem zadowolona z nowych pokarmów bo gdybym musiała wrócić do pracusi to nie wiem czy bym zdołała nazbierać tyle mleczka, żeby Piter się najadł. ;D Mleka mam wystarczająco dużo co widać po małym - ale mi piersi dopiero zaczyjaną przeciekać po jakiś 6 godzinach od ostatniego cycania ;D a on jada co 3-4 godziny no w nocy troszkę dłuższe przerwy ;D

Ja gdybym tylko mogła siedzieć z małym w domu to tylko na cycu by leciał do 6 miesiąca, ale że muszę łazić na zajęcia to niestety już będę wprowadzać nowe pokarmy bo ściąganie to teraz męka przynajmniej w takich ilościach jakie on zjada... ::)

A moje Kochanie przespalo dzisiaj od 12 do 6.30 ;D ;D ;D
A co do kupek Bartosz robi teraz jedną dziennie. Tylko niewiem dlaczego są zielonkawe ??? ??? ??? . Niby nic mu nie jest je, usmiecha sie , nie ma problemów ze zrobieniem......
To ja pewnie tez juz powinnam wprowadzac nowe pokarmy, ale jakos mam opory. Chyba poczekam do 4 miesiaca.... ::)

reklama
Aska K pisze:
Mezus pojechal wlasnie do rodzicow i po drodze ma kupic w aptece Olilatum ( chyba dobrze napisalam ). Po tym nie trzeba oliwkowac i kilka osob mi mowilo ze jest super. Wyprobujemy.

Oliatum faktycznie jest suuper :). Sama się w tym wykąpałam i skóra była aksamitna. I Maryśki też. Teraz już nie używam, bo to drogie a sucha skóra już dawno zniknęła jak ręką odjął.

U nas kupa jak w zegarku raz na 3 dni. Z tym, ze pomiędzy kupami Marysia puszcza tak tragicznie śmierdzące bąki, ze kiedyś męża posądziłam i prawie się obraził ;D

Do góry