reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pięlegnacja dziecka

Czyli moja położna miała rację, a ja jakoś jej nie wierzyłam :-) Chociaż do tej pory nic przy "ptaszku" nie robiłam ...

reklama
nO WŁAŚNIE, W SZPITALU, TEZ NAM NIC NIE MÓWILI I PIERWSZE SŁYSZAŁAM. a PAMIĘTAM, ŻE KTOS MI JESZCZE POWIEDZIAŁ, ŻE CHŁOPCOM W 5 ROKU ŻYCIA COŚ SIE ROBI. rtEZ NIEPRAWDA.

a co z utrzymywaniem higieny u dziewczynek, mnie polozna powiedziala, zeby tylko delikatnie splukiwac sromik woda. A Wy jak robicie - jak bardzo dokladnie nalezy myc ta okolice??

ja tez nie dotykam pitaszka... zwyczajnie sie boje...
ale dzis mi sie Prezes tak zesral, ze mu podlazlo pod napletek... ::)
chcac nie chcac musialam ruszyc... i teraz nie wiem, czy mozna takiego odslonietego pitaszka traktowac chusteczkami, czy moze woda, czy jeszcze lepiej - jakims rumiankiem..... no nie mam pojecia...

Orzeszku,
Wtrącę szybciutko. U dziewczynek jest łatwo, możesz nawet przemywac pupkę chusteczkami, kiedy rozszerzysz troszkę wargi (delikatnie), to możesz przemywać woda z rumiankiem. Ale później już też chusteczkami, chyba, że Anuulka uczulona na chusteczki. Ale ważne jest częste zmienianie pieluszek. Żeby nie siedziała w posiusianym pampersie, gdyż dziewczynki, właśnie wtedy dostają zapalenia dróg moczowych. Wysoka gorączka, antybiotyk, stres. Co Ci bedę pisać. Jestes lekarzem wiesz. ;)
My raz się tak użądzilismy z Olą w 3 miesiącu. Myślałam, że umrę ze strach. Ola miała 39 3 miesiące po operacji. Byłam przekonana, że to kąplikacje i że właśnie nam się zaczęło. Ale okazało się, że to właśnie zasikana pielucha. Nie wiedziec czemu wydawało mi się, że tych nie trzeba tak czest zmieniać ::)
Wtedy tez poznalismy na dyżurze w IMiD, naszego kochanego Pana Doktora. To On mnie uspokoił i od tamtej pory Jesteśmy zawsze razem ;D

malgos dziekuje :) ale wyjasnij mi dokalniej: delikatnie rozchylic i przemyc woda, tzn. ze nie mam dokladnie czyscic tego bialego "osadu" jaki sie zbiera?? Delikatnie rozchylic i delikatnie przetrzec bez wnikania do dna tej kieszonki??
A pieluszki zmieniam najwyzej co 3 godziny, chyba, ze w nocy spi dluzej, to wystarczy-prawda??
Anula nie jest uczulona na chusteczki, ale ja i tak zawsze do przewijania mam ciepla wode w miseczce i przed uzyciem chucteczki plucze ja w tej cieplej wodzie.

Orzeszku,
Wymywać delikatnie ten biały osad. Teraz Anulka siusia mniej, a robi wiecej kupek. Potem (za jakiś tydzień, dwa) to się zmieni. Jaś potrafi spompowac piluszkę w ciągu niecałej godziny.

reklama
a ja dziś po raz pierwszy samodzielnie wykąpałam tymusia :-[ aż wstyd, ale dotychczas robiła to moja mama...
ae dziś już zrobiłam to sama...
z pomocą leżaczka, który jest absolutnie super!!! :)

Napisz swoją odpowiedź...
Do góry