reklama
Jolik
Nieźle zakręcona mama
Doxa - mnie brakował dokładnie jeden dzień abym weszła w 37 tc. Wg lekarzy Tymcio urodził się 36/37 tc, ale uznali go za "wyrośniętego" wcześniaczka :-) Wydaje mi się, że takie badanie rrobi się dzieciom, które leżały w inkubatorze lub były naświetlane lampami ze względu na żółtaczkę. Tymek nie leżał i nie był naświetlany dlatego tego badania nie musieliśmy robić.
Wam kazali?
Wam kazali?
Doxa
Fanka BB :)
Tak, my już po tym badaniu. Na szczęście wszystko OK. Ale samo badanie nic przyjemnego Jeszcze czeka nas wizyta u neurologa.
Nasz Olivek oficjalnie urodził się w 35tc (dokładnie 35tc i 3dni) i w związku z tym jest "wcześniakiem" mimo że nie leżał ani w inkubatorku ani w cieplarce ... i musimy robić wszystkie badania dla wcześniaków. No i niestety ta niedokrwistość też jest wynikiem wcześniactwa, oficjalne rozpoznanie "anemia wcześniacza"
Nasz Olivek oficjalnie urodził się w 35tc (dokładnie 35tc i 3dni) i w związku z tym jest "wcześniakiem" mimo że nie leżał ani w inkubatorku ani w cieplarce ... i musimy robić wszystkie badania dla wcześniaków. No i niestety ta niedokrwistość też jest wynikiem wcześniactwa, oficjalne rozpoznanie "anemia wcześniacza"
malgosia_76
Jolik,
Jaś urodził się 37/38 tydzień i przez 5 dni był naświetlany non stop, ale bardania dna oka nie miał i nie ma zleconego. Nie wiem po co to badanie??
Jaś urodził się 37/38 tydzień i przez 5 dni był naświetlany non stop, ale bardania dna oka nie miał i nie ma zleconego. Nie wiem po co to badanie??
Doxa
Wiecie co mam już swojego skraba 1,5 m-ca przy sobie, a i tak ledwo dochodzi do mnie, że mam dziecko. Czasami tak się patrzę na niego i nie mogę uwierzyć, że to MÓJ syneczek
Nigdy nie przypuszczałam, że dziecko daje tyyyyle szczęścia i radości i miłości ... Baaardzo się cieszę, że w końcu zdecydowaliśmy się na dziecko!!!!!!!!!!!
Nigdy nie przypuszczałam, że dziecko daje tyyyyle szczęścia i radości i miłości ... Baaardzo się cieszę, że w końcu zdecydowaliśmy się na dziecko!!!!!!!!!!!
Doxa
Jolik tak właśnie myślałam, że Twój Tymcio urodził się w 36tc (no prawie, bo zabrakło jednego dnia). W moim szpitalu liczyli skończone tygodnie i dlatego Olivek ma w książeczce zdrowia wpisane 35tc. A co dokłądnie wpisali Tymkowi? Nie rozumiem czemu oni uznali, że to 36/37tc? Chyba że z uwagi np. na długość cyklu wyliczyli Ci inny termin porodu niż miałaś na suwaczku? Jak leżałaś na patologii to jak Ci liczyli wiek ciąży?
Jeśli chodzi o badanie dna oka, to w zasadzie chyba nie musisz się dopominać, praktycznie Tymek urodził się na granicy 36tc. Wg lekarzy z mojego szpitala, w 36tc ciąża jest donoszona. Jest to bardzo nieprzyjemne badanie, dzieci drą się w niebogłosy! Czasami dzieciaczki muszą powtarzać to badanie po kilka razy, co miesiąc, ale mój Olivek już nie musi, wszystko jest już wykształcone prawidłowo, więc u Twojego synka tym bardziej - kilka dni dłużej w brzuszku, większa waga urodzeniowa ... Ja to się śmieję zawsze, że Olivek to taki "donoszony wcześniak".
Jolik jak masz wątpliwości to najwyżej podpytaj się pediatry.
Jeśli chodzi o badanie dna oka, to w zasadzie chyba nie musisz się dopominać, praktycznie Tymek urodził się na granicy 36tc. Wg lekarzy z mojego szpitala, w 36tc ciąża jest donoszona. Jest to bardzo nieprzyjemne badanie, dzieci drą się w niebogłosy! Czasami dzieciaczki muszą powtarzać to badanie po kilka razy, co miesiąc, ale mój Olivek już nie musi, wszystko jest już wykształcone prawidłowo, więc u Twojego synka tym bardziej - kilka dni dłużej w brzuszku, większa waga urodzeniowa ... Ja to się śmieję zawsze, że Olivek to taki "donoszony wcześniak".
Jolik jak masz wątpliwości to najwyżej podpytaj się pediatry.
reklama
Doxa
Jolik skoro w książeczce masz napisane 36/37 to dla wszystkich pediatrów Tymek nie będzie wcześniakiem.
Swoją drogą dziecko ma misiąc jak skończy miesiąc, ma rok jak skończy rok itd., więc nie wiem dlaczego Tymek wg lekarzy urodził się w na przełomie 36/37tc skoro nawet nie zaczął 37tc nie mówiąc już o jego skończeniu Ale cóż, co szpital to obyczaj ;D
Swoją drogą dziecko ma misiąc jak skończy miesiąc, ma rok jak skończy rok itd., więc nie wiem dlaczego Tymek wg lekarzy urodził się w na przełomie 36/37tc skoro nawet nie zaczął 37tc nie mówiąc już o jego skończeniu Ale cóż, co szpital to obyczaj ;D
Podziel się: