reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pięlegnacja dziecka

Jolik tak się zastanawiam uznali Twojego Tymka za wcześniaczka czy nie? W którym dokładnie tygodniu wg lekarzy urodził się Tymulek? W 36tc, tak?

Czy np. musieliście robić mu badanie dna oka u okulisty?

reklama
Doxa - mnie brakował dokładnie jeden dzień abym weszła w 37 tc. Wg lekarzy Tymcio urodził się 36/37 tc, ale uznali go za "wyrośniętego" wcześniaczka :-) Wydaje mi się, że takie badanie rrobi się dzieciom, które leżały w inkubatorze lub były naświetlane lampami ze względu na żółtaczkę. Tymek nie leżał i nie był naświetlany dlatego tego badania nie musieliśmy robić.
Wam kazali?

Tak, my już po tym badaniu. Na szczęście wszystko OK. Ale samo badanie nic przyjemnego :( Jeszcze czeka nas wizyta u neurologa.

Nasz Olivek oficjalnie urodził się w 35tc (dokładnie 35tc i 3dni) i w związku z tym jest "wcześniakiem" mimo że nie leżał ani w inkubatorku ani w cieplarce ... i musimy robić wszystkie badania dla wcześniaków. No i niestety ta niedokrwistość też jest wynikiem wcześniactwa, oficjalne rozpoznanie "anemia wcześniacza"

Jolik,
Jaś urodził się 37/38 tydzień i przez 5 dni był naświetlany non stop, ale bardania dna oka nie miał i nie ma zleconego. Nie wiem po co to badanie??

Wiecie co mam już swojego skraba 1,5 m-ca przy sobie, a i tak ledwo dochodzi do mnie, że mam dziecko. Czasami tak się patrzę na niego i nie mogę uwierzyć, że to MÓJ syneczek ;)
Nigdy nie przypuszczałam, że dziecko daje tyyyyle szczęścia i radości i miłości ... Baaardzo się cieszę, że w końcu zdecydowaliśmy się na dziecko!!!!!!!!!!!

Małgosiu - to tylko były moje domysły :-)

Doxa - Olivierek urodził się 35 tc i 3 dni a Tymek 35 tc i 6 dni. Jest wcześniakiem, a nie dostałam takiego skierowania. Może powinnam się o nie upomnieć?

Jolik tak właśnie myślałam, że Twój Tymcio urodził się w 36tc (no prawie, bo zabrakło jednego dnia). W moim szpitalu liczyli skończone tygodnie i dlatego Olivek ma w książeczce zdrowia wpisane 35tc. A co dokłądnie wpisali Tymkowi? Nie rozumiem czemu oni uznali, że to 36/37tc? Chyba że z uwagi np. na długość cyklu wyliczyli Ci inny termin porodu niż miałaś na suwaczku? Jak leżałaś na patologii to jak Ci liczyli wiek ciąży?

Jeśli chodzi o badanie dna oka, to w zasadzie chyba nie musisz się dopominać, praktycznie Tymek urodził się na granicy 36tc. Wg lekarzy z mojego szpitala, w 36tc ciąża jest donoszona. Jest to bardzo nieprzyjemne badanie, dzieci drą się w niebogłosy! Czasami dzieciaczki muszą powtarzać to badanie po kilka razy, co miesiąc, ale mój Olivek już nie musi, wszystko jest już wykształcone prawidłowo, więc u Twojego synka tym bardziej - kilka dni dłużej w brzuszku, większa waga urodzeniowa ... Ja to się śmieję zawsze, że Olivek to taki "donoszony wcześniak".

Jolik jak masz wątpliwości to najwyżej podpytaj się pediatry.

W książeczce mam 36/37 . W moim szpitalu najwyraźniej nie liczyli skończonych tylko rozpoczętych :-)
35 tc i 6 dni to 6 dni 36 tygodnia, a za dzień rozpoczęcie 37 tc. Tak więc wg mnie w książeczce mam zaznaczone prawidłowo ...

reklama
Jolik skoro w książeczce masz napisane 36/37 to dla wszystkich pediatrów Tymek nie będzie wcześniakiem.

Swoją drogą dziecko ma misiąc jak skończy miesiąc, ma rok jak skończy rok itd., więc nie wiem dlaczego Tymek wg lekarzy urodził się w na przełomie 36/37tc skoro nawet nie zaczął 37tc nie mówiąc już o jego skończeniu ;) Ale cóż, co szpital to obyczaj ;D

Do góry