reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pięlegnacja dziecka

reklama
właśnie! popieram zdanie koleżanki :)
nie wiem czy u nas w szpitalu tak dobrze wytłumaczą... słyszałam różne pinie nt. porad :(
a z tymi chusteczkami to mi sie też bardzo spodobało! ja też tak zrobię...
bo wciąż nie mogłam się przekonać do mycia samą wodą ani tym bardziej samymi chusteczkami z jakimś balsamem... a tak mi się spodobało!
dzieki orzech!! jesteś wielka :)

Orzech - mniej więcej tak opisała podawanie piersi położna w szpitalu, tylko nie przewidziała jednego, że Tymek prawie non stop wisi przy cycku. One po prostu czasami tego nie wytrzymują :-) Staram się robić teraz przynajmniej dwugodzinne odstępy pomiędzy karmieniami. Ciężko jednak wytrwać w tym postanowieniu gdy Tymuś płacze :-(

Co do chusteczek to papersowskie musiałam odstawić - pupcia Tymcia ich nie toleruje. Póki co stosuję przegotowaną ciepłą wodę ...

Jolik i ciepla woda powinna wystarczyc, ja tez bym stosowala tylko wode, dlatego zamaczam je przed dotknieciem pupci i wyplukuje w miare, przy okazji sie ogrzewaja ;)

Nasza Anulka jeszcze robi przerwy miedzy jedzeniem, je tak ok 7 min. i przerwa na odbicie ok 10 min. potem znowu pije ok.7 min i przerwa na przewijanie i potem czasami dopija jeszcze okolo 5 minut. i potem glownie spi ok 3 gdziny.....ale to normalne w pierwszym tygodniu, wiec pewnie jeszcze czela mnie intensywniejsze karmienie, chyba ze uda sie wdrozyc "latwy plan" :laugh: jakby on byl taki latwy?? hhmmmm

dziewczyny moze gdzies juz pisalyscie ale ja zapytam
- jak dlugo Wasze maluszki jedza ? moj je tak okolo nastu minut czasami dwudziestu kilku czy to nie za krotko ?
- moj mały leniuch je okolo 7 razy dziennie. potrafi spac nawet 4- 4,5 godziny. budzimy Go ale wtedy uleje wszystko co zje. oczywiscie mam obsesje ze Go głodze
- jak karmicie ? tylko jedna piers na raz czy obie ( na zasadzie obiadek i deserek) ?

Lindsay bardzo różnie.
Jak Mały jest głodny to obie piersi. Czasem zadowala się jedną.
Ale ponieważ jak u Jolika chce wisieć cały czas na cycku, to po jednej robię przerwę (tak pół godziny) a potem on i tak dopomina się jeszcze. No to daję drugą pierś. A potem trzecią i kolejne ;D ;D ;D
I też mały żarłok dużo ulewa.
Dobrze, że w nocy robi nam dłuższe przerwy, to piersi mi jakoś odpoczywają w tym czasie.
Ale na dzień bez smoka coś czuję że nie dam rady, bo choć karmienie nie boli to takie wiszenie na piersi w końcu musi się skończyć (i kończy się) ich bolesnością.

Lindsay mój Olivek je mniej więcej przez 15-20min 6-7 razy na dobę, do tego ulewa całkiem sporo a i tak przybiera na wadze! Dzisiaj ważył 4265g! Tak więc nie martw się, nie karmisz Maciusia za krótko :)

Ja karmię tylko z jednej piersi w czasie jednego karmienia, przy kolejnym karmieniu druga pierś.

Qrcze, od wczoraj użwywam pampersów nr 2 i ... dzisiaj Tymek po raz pierwszy ma odparzoną pupcię. Zaczerwienienie jak się patrzy !!! Chyba powrócę jeszcez do 1 !!!

Jolik a czemu to ma być uzależnione od rozmiaru? Może za długo nie był przewijany, albo zjadłaś coś i "kupka" była bardziej "żrąca"?

reklama
Doxa - 1 wykonana jest z innego materiału niż 2 co pozwala na wchłonięcie wodnistej części kupki. Dlatego myślę, że to miało wpływ. No chyba, że to zbieg okoliczności :-)

Do góry