reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

PCOS - jak Wy sobie z tym radzicie/poradziłyście

Ja już przyzwyczajona, wcześniej bardzo mnie piersi bolały a teraz już nie czuje nic co by wskazywało ze dostałam hcg. W końcu to już...8 cykl. Przyszły to już iui

km5shdge62j98pnh.png

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
To tyle dobrze, bo mniej męczarni :)

A lekarz ile maks. cykli stymulowanych Ci zalecił? W sensie zanim konieczna jest przerwa?

U mnie powiedział, że 6 do 9 w zależności od reakcji na dawkę clo, a że ja dobrze dość reagowałam i miałam małe dawki, to mi dał 9 mcy.

8une3e3kck8m6mea.png

reklama
To tyle dobrze, bo mniej męczarni :)

A lekarz ile maks. cykli stymulowanych Ci zalecił? W sensie zanim konieczna jest przerwa?

U mnie powiedział, że 6 do 9 w zależności od reakcji na dawkę clo, a że ja dobrze dość reagowałam i miałam małe dawki, to mi dał 9 mcy.

8une3e3kck8m6mea.png

Ja biorę gonal f na stymulację i tu nie stosują przerw na tym leku. Jedziemy aż do skutku. W tym roku będzie kilka iui a w przyszłym roku in vitro. Taka tu procedura jest. Tylko ze tutaj (Holandia) nie płacisz praktycznie nic jeśli podchodzisz do jakiegokolwiek zabiegu jak i nie płacisz za zastrzyki i inne leki. Płace tylko składkę ubezpieczenia co miesiąc i ryzyko własne (ryzyko własne to 385e na rok a składka miesięczna to 117e) jeśli moje leczenie jest droższe niż 385e to resztę dokłada państwo a dokładnie ubezpieczyciel.

Przy moim przypadku kiedy potrafiłam zużyć po 4 peny gonalu na cykl jest to bardzo wygodne bo wydałabym fortunę na te leki.

Mam tutaj Znajoma która w styczniu podeszła do in vitro a dziś jest w ciąży. Musiała dopłacić do jednego leku chyba 15e bo tego nie refundowano ubezpieczenie i w sumie to tyle jeśli chodzi o koszty. Nadal ma jeszcze chyba 2 zarodki w rezerwie.

Holandia pod każdymi względami różni się od polski. I choć czasem doprowadza do szaleństwa swoimi zasadami które nie są na porządku dziennym w Polsce to jeśli chodzi o leczenie a zwłaszcza jego koszty to są niewielkie. Przecież i tak płace obowiązkowe ubezpieczenie to po co jeszcze wydawać na dodatkowe leczenie.

Problemem jest zrobienie badań np z krwi „prywatnie” bo bez skierowania nic się nie załatwi po prostu nie robią tu pobrania krwi na życzenie i za pieniądze.

To takie niektóre z aspektów leczenia poza granicami [emoji2]

km5shdge62j98pnh.png

Ja biorę gonal f na stymulację i tu nie stosują przerw na tym leku. Jedziemy aż do skutku. W tym roku będzie kilka iui a w przyszłym roku in vitro. Taka tu procedura jest. Tylko ze tutaj (Holandia) nie płacisz praktycznie nic jeśli podchodzisz do jakiegokolwiek zabiegu jak i nie płacisz za zastrzyki i inne leki. Płace tylko składkę ubezpieczenia co miesiąc i ryzyko własne (ryzyko własne to 385e na rok a składka miesięczna to 117e) jeśli moje leczenie jest droższe niż 385e to resztę dokłada państwo a dokładnie ubezpieczyciel.

Przy moim przypadku kiedy potrafiłam zużyć po 4 peny gonalu na cykl jest to bardzo wygodne bo wydałabym fortunę na te leki.

Mam tutaj Znajoma która w styczniu podeszła do in vitro a dziś jest w ciąży. Musiała dopłacić do jednego leku chyba 15e bo tego nie refundowano ubezpieczenie i w sumie to tyle jeśli chodzi o koszty. Nadal ma jeszcze chyba 2 zarodki w rezerwie.

Holandia pod każdymi względami różni się od polski. I choć czasem doprowadza do szaleństwa swoimi zasadami które nie są na porządku dziennym w Polsce to jeśli chodzi o leczenie a zwłaszcza jego koszty to są niewielkie. Przecież i tak płace obowiązkowe ubezpieczenie to po co jeszcze wydawać na dodatkowe leczenie.

Problemem jest zrobienie badań np z krwi „prywatnie” bo bez skierowania nic się nie załatwi po prostu nie robią tu pobrania krwi na życzenie i za pieniądze.

To takie niektóre z aspektów leczenia poza granicami [emoji2]

km5shdge62j98pnh.png

Pozazdrościć możliwości :-). U nas wręcz przeciwnie. Ciężko cokolwiek zrobić na nfz. Co kraj to obyczaj.

Dziś odebrałam wyniki progesteronu : 0.38 w 23dc. Niziutki. Nie było w tym cyklu owu lub jeszcze będzie. W tamtym cyklu miałam 12.98 w 23dc. Czyli owu była. A teraz ... ;-)

Artemida, fajnie, że masz większe szanse tam niż w Polsce. U nas składkę zdrowotną to płaci się, ale na urzędników i ich pałace [emoji16]

Poza tym jak na państwo deklarujące rozdział z kościołem, przystało, decydujący głos we wszystkim ma kościół [emoji16]

Agawid, szkoda, mam nadzieję, że w następnym cyklu będzie piękna i dorodna owulacja :)

8une3e3kck8m6mea.png

Zastanawiam sie ile trzeba schudnac by miwc wieksze szasne na ciaze.
Mam 164 cm wzrostu waze 69kg to nadwaga ale juz 67kg wg BMI to prawidlowa waga czyli nie mam duzej nadwagi i waga nie powinna blokowac zajscia w ciaze ? Czy zle mysle ?

Mam 164 cm wzrostu waze 69kg to nadwaga ale juz 67kg wg BMI to prawidlowa waga czyli nie mam duzej nadwagi i waga nie powinna blokowac zajscia w ciaze ? Czy zle mysle ?

Z ta waga to ściema tyle ci powiem [emoji2]

km5shdge62j98pnh.png

Waga ma znaczenie może przy sporym nadbagażu, ale głównie chodzi o balans hormonalny :) ja zaszłam mając spoooory nadbagaż, co prawda ze wspomaganiem, ale nawet jak byłam kiedyś o wiele szczuplejsza to i tak miałam okres raz na 3 mce, więc ciąży i tak by z tego nie było :)

Jak chcesz wspomóc naturalnie jeszcze płodność, to staraj się jesc z niskim IG. Wtedy jest niższy poziom cukru i insuliny w organizmie, a to dobrze wpływa na pracę jajników ;)

[emoji255]21.08[emoji255]
8une3e3kck8m6mea.png

reklama
Do góry