reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

PCOS - jak Wy sobie z tym radzicie/poradziłyście

A regularnie miesiaczkujesz?
Miesiączke mam co 26-28 dni,u mnie jest podejrzenie PCO a nie PCOS.Czyli tylko jeden jajnik nie "pracuję" tak jak powinien i nie mam objawów oprócz mega bolesnych miesiączek i problemów z trądzikiem.Czy co miesiąc trzeba chodzić na monitorowanie owulacji?Próbowałaś może testy owulacyjne?

reklama
Miesiączke mam co 26-28 dni,u mnie jest podejrzenie PCO a nie PCOS.Czyli tylko jeden jajnik nie "pracuję" tak jak powinien i nie mam objawów oprócz mega bolesnych miesiączek i problemów z trądzikiem.Czy co miesiąc trzeba chodzić na monitorowanie owulacji?Próbowałaś może testy owulacyjne?
Jeśli chcesz zajść w ciążę kilka cykli napewno trzeba chodzić. W moim przypadku testy owulacyjne nie pokazuje prawdy. Zrobiłam kilka razy pokazywały owulacje a na usg pełno pęcherzyków na prawym jajniku więc wniosek wyciągnięty ale Ty możesz spróbować.

Witam Was Wszystkie bardzo serdecznie... Na poczatek moze sie przedstawie. Mam na imie Kasia i w tym roku skonczyłam 32 lata i jestem z Zielonej Gory..
Przeczytalam wszystkie Wasze posty.. az 164 strony mialam do przeczytania ( dzialam na tel kom ) Chcialam przyblizyc sobie choc w minimalnym stopniu Wasze historie...
Bardzo gratuluje wszystkim kobietkom ktorym udalo sie zajsc w ciaze...:):):) Jestem dla Was pełna podziwu... Natchnełyscie mnie w tym bardzo...
Moze napisze ttoche wiecej o swojej histori.. ale to bedzie szybki skrot.. Jesli ktoras z Was chcialaby cos wiecej sie dowiedziec to piszcie smialo..
Tez jestem na kretej drodze leczenia.. Aktualnie jestem na etapie badan . 10-12 lat temu mialam podejrzenie zespolu Pco.. Nic z tym jednak nie robiono. Stwierdzili jest pani mloda wszystko sie unormuje.. Pozniej mialam przygode z nadzerka.. usunieto mi ja.. po tym zabiegu jakis czas pozniej zaszlam w ciaze.. niestety :-( puste jajo plodowe.. brak zarodka i samoistne poronienie w 6tyg. To bylo w 2010 roku.. Bylam w totalnej rozsypce.. Ale pogodzilam sie z tym i zaczelam zyc na nowo.. Do nastepnej ciazy.. Doprowadzil mnie lekarz po leczeniu hormonalnym.. zaszlam w miesiac po calkowitym odstawieniu hormonow.. bylam w totalnym szoku.. A to byl 2013 rok.. ciaze stwierdzono w 8 tyg.. bilo juz serduszko... Niestety... w 12 tyg.. na badaniu usg.. nuz nie bylo nic slychac... moje malenstwo.. nastapily badania genetyczne.. Wszystko ok... Odeszlam od meza.. rozwiodlam sie z nim.. w tym roku poznalam cudownego mezczyzne.. zaczelam dopiero te wszystkie badania.. Mam jak narazie gole wyniki.. hormonow.. i wizyte teraz w3 grudnia w poradni nieplodnosci bo tam skierowal mnie moj gin ponoewaz stwierdzil ze wg niego jestem idealna kobieta do rodzenia dzieci i on nie wie w czym jest rzecz ze nie zachodze w ciaze.. dopiero w tej poradni kazali zbadac mi hormony i skierowali na krzywa cukrowa.. w pon sie wszystkiego dowiem.. a powiem ze mam schize.. A jak tam u Was??

Napisze moze swoje wyniki
2 dzien cyklu
Fsh 5.6 norma 3.5-12.5
Lh 13.8 norma 2.4-12.6

15 dzien cyklu
Glukoza na czczo 98 norma od 60 do 99
Tsh 1.96 norma 0.27- 4.2
Ft3 3.08 norma 2.02 - 4.43
Ft4 0.91 norma 0.93 - 1.7
Estradiol 73.4
norma 12.5-166(faza folikularna)

Prlolaktyna 8.36 norma 4.8-23.3
Insulina 11.61 norma 3-17

23 dzien cyklu
Progesteron 0.14
norma 0.2 -1.5 faza folikularna
norma 0.8-3.0 szczyt owulacyjny
norma 1.7-27.0 faza lutealna

Ostatnia edycja:
Musze dodatkowo wspomniec ze ten cykl mialam naturalny.. bez brania zadnej luteiny na wywolanie okresu.. bo zawsze mialam z tym problemy. Przy luteinie mialam cykl 28-30 dniowy.. a naturanie trwal teraz 46 dni.. juz myslalam ze cis bylo na rzeczy.. a tu po wizyie u pani doktor z poradni dostalam @ testu nie robilam bo nie chcialam sie zawiezc...ale tez krwawienie trwalo max 3 dni.. i szalu z nim nie bylo..

Co do Estradiolu w tym 15 dniu cyklu napisze o normie fazy owulacyjnej z labo. 85.8-498.Owulki pewie i tak nie bylo przy tak dlugim cyklu ale pisze dla rozwiania jakis watpliwosci...
I przepraszam ze zakopalam was tymi postami.. Udanego dzionka Wam wszystkim zycze :-)

@kasienka862 witaj ;)
Bardzo mi przykro z powodu strat.
Też mam problemy z pco. 6 tygodni temu tak samo poroniłam byłam w 10 tygodniu serduszko przestało bić.
Udało mi się dopiero w 2 cyklu starań przy stymulacji jajnikow.
Jeszcze od straty nie dostałam @ ale biorę leki na wywołanie i w tym miesiącu zaczynam stymulacje może się uda. Z badań robiłam trombofilie wrodzona i czekam na wyniki. Robiłam też
- przeciwciala antykardiolipinowe IgM i IgG
- przeciw ciała p. jądrowe (ANA) immunoblot
- p/c. Beta-2-glikoproteinie 1 w kl. IgG i IgM (łącznie) met. Elisa
- Antykoagulant toczniowy (LA)
Tutaj wyszły one w porządku.
Hormonalnie to tarczyca u mnie w porządku.
Jedynie prolaktyna szalała ale ona jest już w normie

Dziewczyny a jakieś witaminy w pco bierzecie ? Kiedyś brałam miovarian i ostatnio Ovarin.
Zastanawiam się na penetrale uno lub coś z tych

reklama
Do góry