reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy na zakupach

Ja też na początku kąpałam co drugi dzień, a potem żeby mu się pory unormowały to codziennie.
Jak jużkiedys pisałam moja siostra przez tydzień nie kąpała. I o dziwo mała wcale się nie zaśmiergła. Myła tylko miejsca startegiczne.
Położna mi mówiła że teraz pępka niczym się nie smaruje, można dorażnie ocetniseptem. I można moczyć tylko potem trzeba dobrze osuszyć. Zresztą ja pamiętam , ze Wojtek miał klamerką plastikową tak ściśnięty ten pępek przy samymn brzuchu, że pępowiny tam praktycznie nie było wcale.

reklama
Nam na sr mówili, że w szpitalu w ogóle nie kąpią dzidzi w całości (tylko miejsca strategiczne, jak to nazwała Mama). No chyba, że rodzice sobie życzą to wykąpią. Natomiast w domu to zależy. Jak jest lato i upał, to nie zalecali męczenia dziecka, bo jemu też jest przyjemnie po kąpieli. Natomiast nas to teraz już nie dotyczy i z reguły położne mówiły, że trzeba obserwować. Można codziennie, można co drugi dzień. O kąpaniu co tydzień nie słyszałam. Ale to zależy od dziecka. Jak zaśnie albo coś innego "wypadnie" to chyba można sobie odpuścić kąpiel. Poza tym na początku zalecali, żeby nie moczyć dziecka w wanience za bardzo. Pępek, buźkę i pupkę umyć osobno, potem namydlić myjką i to wszystko na przewijaku, a do wanienki włożyć tylko na spłukanie. Tyle teorii, nie wiem jak to się sprawdzi w praktyce, ale myślę, że sa to całkiem sensowne rady. A tak naprawdę czy umyjemy to dziecko raz dziennie czy raz na drugi dzień to chyba dużej różnicy nie robi. Ważne, żeby miało stale czystą pupę, pępek i buzię, bo w tych miejscach może się pojawić najwięcej problemów.
A jeżeli chodzi o pępek to ma być suchy i czysty. Nie trzeba go smarować ani dezynfekować. Dopiero jak pojawi się jakiś problem to octanisept, a jak to nie pomoże to do lekarza. Mam nadzieję, że to nie spotka żadnej z nas i nasze dzieciaczki będą gładziutkie i śliczne :-)

dla mnie to wiecej czasu i roboty jest z tym myciem na przeiwjaku i potem plukaniu czy tez myciu wacikiem kilku miejsc

Mozna po porstu na lac tylko na dno wanienki troszke wody i obmyc nia maluszka.
Nikt nie mowi o laniu wody i zanurzaniu calego dziecka na pol godziny.

Ja to w sumie zielona jestem, ale po zajęciach w SR wydawało mi się że tak ma właśnie wyglądac kąpiel takiego malucha- trohę wody na dno i tyle, max 5 cm w wanience....

Nam na sr mówili, że w szpitalu w ogóle nie kąpią dzidzi w całości (tylko miejsca strategiczne, jak to nazwała Mama). No chyba, że rodzice sobie życzą to wykąpią. Natomiast w domu to zależy. Jak jest lato i upał, ......
U nas tez mie kapia w szpitalu - wogule - Chyba ze kolezanki dzidziak byl ponad tydzien to wykapali jego raz :)
___________________________________________________________________________________________

A ja wczoraj zakupilam nianie elekt. - cudenko normalnie :)
Buy Motorola MBP36 Digital Video Baby Monitor. at Argos.ie- Your Online Shop for .=

i lampka :D
SMILA BLOMMA Wall lamp - IKEA

Ostatnio edytowane przez moderatora:
A co myślicie o takich dodatkach do pokoiku maluszka? dsc06076.jpgdsc06085.jpgdsc06075.jpg

Elutka dodatki bardzo ładne - szczególnie ten misio na pierwszym zdjęciu, ale ja nie kupuję takich rzeczy, bo to są niesamowite kurzołapy. A znając moje lenistwo to mogłoby po jakimś czasie wylądować zamknięte w jakimś pudle.;-)

Ja się w ogóle staram niewiele rzeczy wystawiać na półki - pewnie jak mała trochę podrośnie to i tak zagraci pokój zabawkami.

reklama
Elutka bardzo ładne, ale ja mam tak jak Esi - jak najmniej różnych ozdóbek z których trzeba ścierać kurz ;-)

A ja dostałam od przyjaciółki całą dużą siatę najmniejszych ciuszków na 56cm, otulaczyk, witaminę K bo jej została. No i kupiłam wczoraj stanik do karmienia Gatty na sam początek, Disnemar i Linomag i mam już chyba wszystko :-)

Do góry