reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy na zakupach

ja uważam że jak nie ma problemów z karmieniem to ręczny styknie, ale ja ciągałam dużo laktatorem i mi ręka wysiadała, a przy dwójce dzieci to mi doby braknie :-p

jutro wam pokaże zdjęcie porównawcze :zawstydzona/y:

edit:
wrzuciłam do galerii zdjecia jedno z 3 miesiąca a drugie z porodówki :)

Ostatnia edycja:
reklama
a ja kupie znowu ręczny lakta ;)

miałam elektryczny i był do tyłka.. po kilku razach kupiłam taki za 60 zł ręczny jakiejś firmy akuku i był super - szybko się odciągało i ładnie ;0

diana ja sie wlasnie zastanawaim jaki rozmiar wziasc. spodni normalnych nosze rozm 10-12 czyli 40 ale mam ciazowki jedne jeszcze z poprzedniej ciazy i patrzylam na metce mam rozmiar S i w nogawkach mam troche luzu a pas juz prawie idealnie lezy:eek: kupilam tu z ebaya jedne jeansy nexta rozmiar 10 (M) i sa tak mega wielkie w biodrach ze ja nie wiem czy wogole je bede nosic bo ja bioder to nie mam zbytnio:confused2:
ah zaczynalam z waga 63kg teraz mam 65kg ale bebzol jak w 5 mcu :o

edit: syneczki jak mozesz wklej linka do tego monitoru co masz do sluchania serduszka ja mam taki:
41OXwy47vjL._SL500_AA300_.jpg

Ostatnia edycja:
Aguga co do laktatora ja miałam elektryczny aventu i u mnie sie super sprawdził bo przez miesiąc mialam taki nawał pokarmu ze karmienie to były u mnie godzine obchody z czego mlody ciagnął tylko 10 min.Mialam ręczny pozyczony od kolezanki i u mnie sie wogóle nie sprawdził, nic nie moglam nim uciągnąć.Wiec wszystko zalezy od tego ile bedziesz miała pokarmu czy sie wogóle przyda.

o miałam taki sam jak azorek ale szału u mnie nie zrobił :/ raz udało mi się małego wyłapać i raz M go złapał - ok 30 tyg.

lepiej słuchało mi się w 1 ciąży córki stetoskopem :)

Ja miałam laktator ręczny z Aventu, ale korzystaliśmy baaaaaadzo mało więc póki co innego nie będę kupowała.

A powiedzcie mi jak jest z przechowywaniem pokarmu?Po ściągnięciu ile można trzymać w temperaturze pokojowej?Ja synka karmiłam tylko 2tyg więc w tym temacie nie wiele wiem

reklama
Naczynia do przechowywania pokarmu powinny być szklane (dokładnie wymyte detergentem i wygotowane) lub jednorazowego użytku z tworzywa sztucznego (dopuszczonego do kontaktu z żywnością!!). - Mleko z każdej sesji odciągania należy przechowywać w oddzielnych pojemnikach (nie mieszać mleka odciągniętego w różnym czasie) i podpisać z podaniem daty i godziny odciągnięcia (w przypadku odciągania małej ilości pokarmu można do jednego pojemnika zbierać mleko odciągnięte w ciągu nie więcej niż 12 godzin)..
-Przechowywać małe porcje – do jednorazowego wykorzystania – według zasad przechowywania:

Zasady przechowywania dla dzieci donoszonych (zdrowych i urodzonych w terminie porodu):
temperatura pokojowa – 8-12 godzin
lodówka (=< 4 st.C) – 4 dni
zamrażalnik wewnątrz lodówki (wspólne drzwi) – 2 tygodnie
zamrażalnik przy lodówce (osobne drzwi) – 3 miesiące
głębokie zamrożenie (najwyżej -20 st.C) – 6-12 miesięcy
Zasady przechowywania dla wcześniaków (chorych oraz urodzonych między 22 a 37 tygodniem ciąży):
temperatura pokojowa – 2-4 godziny
lodówka (=< 4 st.C) – 2 dni
zamrażalnik wewnątrz lodówki (wspólne drzwi) – nie stosuje się
zamrażalnik przy lodówce (osobne drzwi) – nie stosuje się

głębokie zamrożenie (najwyżej -20 st.C) – nie stosuje się
Mleka kobiecego nie należy gotować przed podaniem dziecku (traci właściwości odżywcze i aktywność biologiczną).
Mleko należy rozmrażać w kąpieli wodnej, podgrzać do temperatury około 30 st.C, nie podgrzewać w kuchence mikrofalowej (następuje zmiana struktury białek).
Po rozmrożeniu mleka należy je przechowywać w temperaturze pokojowej dla dzieci donoszonych do 4 godzin, dla wcześniaków do 2 godzin, a w lodówce dla obydwu grup – do 24 godzin. Nie należy go zamrażać powtórnie. Pokarm niewykorzystany w podanym czasie należy wyrzucić.

Do góry