reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy na zakupach

ja uważam że jak nie ma problemów z karmieniem to ręczny styknie, ale ja ciągałam dużo laktatorem i mi ręka wysiadała, a przy dwójce dzieci to mi doby braknie :-p

jutro wam pokaże zdjęcie porównawcze :zawstydzona/y:

edit:
wrzuciłam do galerii zdjecia jedno z 3 miesiąca a drugie z porodówki :)

Ostatnia edycja:
reklama
a ja kupie znowu ręczny lakta ;)

miałam elektryczny i był do tyłka.. po kilku razach kupiłam taki za 60 zł ręczny jakiejś firmy akuku i był super - szybko się odciągało i ładnie ;0

diana ja sie wlasnie zastanawaim jaki rozmiar wziasc. spodni normalnych nosze rozm 10-12 czyli 40 ale mam ciazowki jedne jeszcze z poprzedniej ciazy i patrzylam na metce mam rozmiar S i w nogawkach mam troche luzu a pas juz prawie idealnie lezy:eek: kupilam tu z ebaya jedne jeansy nexta rozmiar 10 (M) i sa tak mega wielkie w biodrach ze ja nie wiem czy wogole je bede nosic bo ja bioder to nie mam zbytnio:confused2:
ah zaczynalam z waga 63kg teraz mam 65kg ale bebzol jak w 5 mcu :o

edit: syneczki jak mozesz wklej linka do tego monitoru co masz do sluchania serduszka ja mam taki:
41OXwy47vjL._SL500_AA300_.jpg

Ostatnia edycja:
Aguga co do laktatora ja miałam elektryczny aventu i u mnie sie super sprawdził bo przez miesiąc mialam taki nawał pokarmu ze karmienie to były u mnie godzine obchody z czego mlody ciagnął tylko 10 min.Mialam ręczny pozyczony od kolezanki i u mnie sie wogóle nie sprawdził, nic nie moglam nim uciągnąć.Wiec wszystko zalezy od tego ile bedziesz miała pokarmu czy sie wogóle przyda.

o miałam taki sam jak azorek ale szału u mnie nie zrobił :/ raz udało mi się małego wyłapać i raz M go złapał - ok 30 tyg.

lepiej słuchało mi się w 1 ciąży córki stetoskopem :)

Ja miałam laktator ręczny z Aventu, ale korzystaliśmy baaaaaadzo mało więc póki co innego nie będę kupowała.

A powiedzcie mi jak jest z przechowywaniem pokarmu?Po ściągnięciu ile można trzymać w temperaturze pokojowej?Ja synka karmiłam tylko 2tyg więc w tym temacie nie wiele wiem

reklama
Naczynia do przechowywania pokarmu powinny być szklane (dokładnie wymyte detergentem i wygotowane) lub jednorazowego użytku z tworzywa sztucznego (dopuszczonego do kontaktu z żywnością!!). - Mleko z każdej sesji odciągania należy przechowywać w oddzielnych pojemnikach (nie mieszać mleka odciągniętego w różnym czasie) i podpisać z podaniem daty i godziny odciągnięcia (w przypadku odciągania małej ilości pokarmu można do jednego pojemnika zbierać mleko odciągnięte w ciągu nie więcej niż 12 godzin)..
-Przechowywać małe porcje – do jednorazowego wykorzystania – według zasad przechowywania:

Zasady przechowywania dla dzieci donoszonych (zdrowych i urodzonych w terminie porodu):
temperatura pokojowa – 8-12 godzin
lodówka (=< 4 st.C) – 4 dni
zamrażalnik wewnątrz lodówki (wspólne drzwi) – 2 tygodnie
zamrażalnik przy lodówce (osobne drzwi) – 3 miesiące
głębokie zamrożenie (najwyżej -20 st.C) – 6-12 miesięcy
Zasady przechowywania dla wcześniaków (chorych oraz urodzonych między 22 a 37 tygodniem ciąży):
temperatura pokojowa – 2-4 godziny
lodówka (=< 4 st.C) – 2 dni
zamrażalnik wewnątrz lodówki (wspólne drzwi) – nie stosuje się
zamrażalnik przy lodówce (osobne drzwi) – nie stosuje się

głębokie zamrożenie (najwyżej -20 st.C) – nie stosuje się
Mleka kobiecego nie należy gotować przed podaniem dziecku (traci właściwości odżywcze i aktywność biologiczną).
Mleko należy rozmrażać w kąpieli wodnej, podgrzać do temperatury około 30 st.C, nie podgrzewać w kuchence mikrofalowej (następuje zmiana struktury białek).
Po rozmrożeniu mleka należy je przechowywać w temperaturze pokojowej dla dzieci donoszonych do 4 godzin, dla wcześniaków do 2 godzin, a w lodówce dla obydwu grup – do 24 godzin. Nie należy go zamrażać powtórnie. Pokarm niewykorzystany w podanym czasie należy wyrzucić.

Do góry