reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy na zakupach

Co do majtek jednorazowych tez kupiłam M i byłam przekonana że będą dobre, ale ostatnio mnie podkusiło i je rozwinełam. Są małe, będę musiała pewnie kupić jeszcze L. Ale myślę że jedna paczka mi wystarczy 5szt. Na te pierwsze dni, a pożniej będę bawełniane zakładać.

reklama
Emotion- ale podejrzewam,że to o jakieś śladowe ilości tego normalnego proszku chodzi :tak: jak się ustawia dodatkowe płukanie,to pewnie za dużo detergentu w bębnie nie zostaje;
Ja na tych 'resztkach' zrobilam jeszcze jedno pranie - i sama bylam w szoku :D

a po co bierzecie te butelki do szpitala??? Przeciez same i tak mleka nie zrobicie a w szpitalu to w razie czego to daja...
U nas daja na poczatek, maja jednorazowki z proszkiem w srodku ktore tylko zalewaja woda, ale jak chcesz odciagac to musisz miec swoja. Zalezy tez ile sie siedzi w szpitalu - bo jak 1 dobe to ok, a jak tydzizen [jak chocby dziecko kolezanki] to musioala sobie 2 zestawy dokupic.
--wlasnie patrzac na jej 'doswiadczenie' myslalam zeby kupic sobie jeden komplet - bo akurat sa teraz za pol ceny - a sie zaczelam bac ze pozniej maz se rady nie da :D

arven no u nas tak dziwna tradycja z wiekiem jest tak żeby mniej więcej wiekowo byli podobni ( w granicy 10 lat) wiesz mi się wydaje że wynika to z kwestii np głupiego prezentu bo wiadomo że np 19 latka nie będzie stać na nie wiadomo co i na odwrót i potem żeby uniknąć głupiego gadania a że chrzestny dał to albo chrzestna dała tamto bierze się podobnych wiekowo..... druga sprawa no chrzestni niby maja się opiekować dziećmi w razie czego wiec dobrze jeśli maja podobne spojrzenie na świat a 20 i 40 latki raczej inaczej patrzą na pewne rzeczy;-)
Wlasnie dlatego szukam chrzesnych podobnych wiekowo :)

Dziewczyny pakujecie juz torby do szpitala? Ja zaczęłam i się przeraziłam, bo to wyjdzie taka duza walizka podróżna:szok: a jeszcze wiele rzeczy w niej brakuje. Butelki też bierzecie? czy oni w szpitalach maja?
Heh a myslalam ze ja ostatnia sie pakowalam :D
Ja mam walizke taka jak bagaz podreczny do samolotu - ale ja sie pakuje na 1 dobe tylko. W razie co to mi dowioza rzeczy maz czy siostra - moje pall licho - ale dzieciakowi po prostu przygotuje w domu w komodzie gotowe 'komplety' zeby mi maz nie narobil balaganu czy siostra jak beda wybierac :D :D

co do bephantenu to mamy sprzeczne informacje bo położna w szkole rodzenia mówiła że trzeba zmywać i to samo znalazłam na stronie apteki jeśli chodzi o dawkowanie:
"W pielęgnacji i leczeniu brodawek sutkowych matek karmiących - nakładać Bepanthen maść na brodawki po każdym karmieniu piersią, przy czym należy umyć brodawki przed każdym karmieniem." cytat ze strony apteki
Bepanthen 5% maść 100 g - Apteka Internetowa Cefarm24

a jeśli chodzi o hartowanie brodawek to polecają linomag ten zielony

o marand - jakoś wcześniej mi uciekł Twój post, przepraszam
ja nie zmywałam bephantenu i teraz położna też powiedziała, że nie trzeba, ale ja kupiłam i tak medelę, więc zmywać nie muszę, to czysta lanolina i jest też dobra na wysuszone wargi czy nosek po katarze dla maluszka

Heh a myslalam ze ja ostatnia sie pakowalam :D
Wcale nie, ja jeszcze nie jestem spakowana i jakoś się nie spieszę, choć większość potrzebnych rzeczy już mam w domu. Mam jeszcze 7 tygodni do terminu, więc pewnie za jakieś 2-3 tyg. się spakuję.

Co do majtek, to mam komplet (2szt) tych siateczkowych, ale położna doradzała tak długo w ciągu doby funkcjonować bez żadnych, jak się tylko da, bo różnica w wietrzeniu i tempie gojenia jest kolosalna.

haha dobrze wiedziec ze sie ostatnim nie jest :D

Majteczki siatkowe to mi siostra z pracy przyniosla kilka sztuk ja sobie wczesniej kilka z 10 mam w sumie :D Pacuje w nursingu i pelno tego tam- a dzidki i tak nie uzywaja :p Pady tez sobie moge wziasc:p Jakby sie uparl to i pampersy bym miala na siebie :p

Co do majtek . Teraz mam siatkowe 4 szt chyba dość duże i mniejsze z 8 szt ale w nie raczej się nie wcisnę bo są jakieś małe. Darowane wszystkie. Tych z flizeliny nie polecam. Miałam poprzednio duży rozmiar a one i tak się nie rozciągają i w efekcie żeby się w nie wcisnąć to miałam chyba XL i po założeniu wyglądały jakby mi ktoś tyłek nadmuchał a i tak trudno założyć.

Medela jest w promocji w SMyku ta duża. A ja sprawdzałam inne maści, kremy z lanoliną. Bo skoro ta Medela to lanolina 100% to pewnie inny też się znajdzie i znalazłam 10g za 24zł i lanolinę 40 g za jakies śmieszne wogóle pieniądze w sklepie który sprzedaje komponenty do kremów , mydeł itp. rzeczy.

Lanolina Zrób Sobie Krem

BoboLAND - Sklep internetowy dla bobaska i jego mamy

wiec tak po wizycie na oddziale juz sobie przypomnialam : mleko dziecku daja jak by co, butle tez maja wiec swojej miec nie musze,nawet pytaja ktore mleko podaje dziecku bo maja kilka roznych rodzajow:tak: majtki jednorazowki daja podklady poporodowe typu ksiazka telefoniczna tez:tak::-)
ja za to wczoraj [polecialam do sklepu po ubranka tiny baby tak zeby byly wrazie czego bo tak sie nastraszylam w piatek ze wole byc zabezpieczona na taka ewentualnosc wkleje linki bo nie chce mi sie latac i fotek robic
TR MILLIE 5PC S/PK BABY UNDE | | George at ASDA

i cos co mnie urzeklo a kolezanka i maz sie zasmiali ze niefajne jest:zawstydzona/y:ale nie oni beda w tym smigac :D Max Knitted Baby All in One and Hat | | George at ASDA

Ja wczoraj się aż przestraszyłam i wyciągałam torbę tę szpitalną w poszukiwaniu gaci siateczkowych bo nie wiedziałam nawet jaki rozmiar mam,ale na szczęście po przymierzeniu są dobre ;-).
Co do funkcjonowania bez majtek to sobie nie wyobrażam,oczywiście,że najlepiej jak krocze się wietrzy ,ale latanie z książką pomiędzy nogami lub podpaską bez gaci jak dla mnie nie ciężkie .Chyba,że bym leżała,ale raczej tak się nie da
Azorek no to fajnie,ze szpital zapewnia pewne rzeczy,mleko itd.

a jak tak jeszcze mam problem w sprawie koszulki do porodu. Pisalyscie o za duzym t-shircie meskim. Ale jak wtedy przystawic dziecko od razy do piersi :confused:. Trzeba raczej mniec do porodu koszulke do karmienia ale jakos z duzym dekoltem.
Ja mam taka w domu co teraz w niej spie i ona na taki dekolt spory i moge bez problemu piers wyjac. A ze ona juz jest troche stara a po porodzie i tak sie nie przyda to pomyslalam zeby ja wziac na porod

Azorek fajne zakupy

reklama
JA tych majtek siateczkowych jeszcze nie kupiłam, ale zakupię na pewno. Po pierwszym porodzie nie pamiętam ile ich zużyłam, ale ze 2 paczki kupię na pewno. Jak coś potem ktoś mi dokupi.

Torby również nie mam jeszcze spakowanej. Po pierwsze też mam jeszcze trochę czasu, no i przede wszystkim jeszcze sporo rzeczy mi brakuje, ale jestem na etapie kompletowania tego wszystkiego i jak już tylko wszystko będę miała w domu to i torbę od razu spakuję.

Azorek, fajnie, że szpital tyle rzeczy oferuje

Jutrzenka, jeżeli będę rodzić u siebie w mieście to u nas dają koszule do porodu, potem przebieramy się w swoje i wtedy miałam już specjalną do karmienia.

Do góry