reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy na zakupach

Sonkaa ja ostatnio pytałam gina czy smarować piersi przed porodem i kategorycznie zakazał - masaż piersi stymuluje skurcze.

Emotion
ja mam jedną butelkę w razie gdybym chciała np. herbatkę koperkową podać. Poza tym nie wiadomo czy małej spasuje, a mąż do sklepu zawsze może wyskoczyć ;-)

Ja dzisiaj byłam w polecanym Margot osobiście i kupiłam prześcieradełko, majtki siatkowe, fridę, gaziki, koszulę do karmienia, szczoteczkę do butelek i woreczki na pieluszki :-D

reklama
ja kupiłam butelki z tommee tippee z takimi wskaźnikami ciepła w środku koleżanka poleciła oczywiście to tylko informacja zawsze będę sprawdzać jeszcze na ręce.Sztuk 2 i jedną mam z aventa ale to dostałam od gina w wyprawce razem ze stertą ulotek :-D

krak - z gadżetów na bolące piersi, najlepsze są liście kapusty schłodzone z wyciętą dziurką na brodawki - poważnie :-)

vibeke - ale to odciąganie to chyba dopiero po jakimś czasie, bo przecież odciąganiem nie nagonisz tak laktacji jak dwa małe ssaki, jak Ci uregulują ilość, to wtedy można... tak kombinuje tylko...

emotion - ja kupiłam jedną butelkę i już, w razie wojny zawsze można dokupić

Sonkaa ja ostatnio pytałam gina czy smarować piersi przed porodem i kategorycznie zakazał - masaż piersi stymuluje skurcze.

o masażu wiem, dzięki, chodziło mi raczej tylko o delikatne posmarowanie brodawek...

co do kremów bephantenu nie trzeba ścierać prze karmieniem (tak mi powiedziała położna), ale mi z Majka nie pomógł jakoś i teraz zainwestowałam w purelan medeli, choć drogi jak fix

czy będziecie takimi kremami smarować brodawki już przed porodem, żeby je trochę zmiękczyć i zapobiec pękaniu? coś gdzieś o tym czytałam i nie wiem, teraz gdzie... kisiel, kisiel...

co do bephantenu to mamy sprzeczne informacje bo położna w szkole rodzenia mówiła że trzeba zmywać i to samo znalazłam na stronie apteki jeśli chodzi o dawkowanie:
"W pielęgnacji i leczeniu brodawek sutkowych matek karmiących - nakładać Bepanthen maść na brodawki po każdym karmieniu piersią, przy czym należy umyć brodawki przed każdym karmieniem." cytat ze strony apteki
Bepanthen 5% maść 100 g - Apteka Internetowa Cefarm24

a jeśli chodzi o hartowanie brodawek to polecają linomag ten zielony

Dzieki dziewuchy :)
Wiec nie kupujemy :D

Tak mowilysmy o praniu nowych ciszkow,
ja juz sie nie moge doczekac, mialam czekac na wrzesien ale zaczynam po niedzieli zaraz :D Chyba ze mi jakies wizyty wypadna, zreszta jest tego troche, ciuchy kocyki pielichy itd :D

A jesli chodzi o proszki - to rozmawialam dzis z serwisantem pralek - bo mi sie zepsula i wlasciciel domu wyslal faceta ze sklepu - i on mowi ze te pralki teraz sa takie ze proszek siedzi w bebnie i tak. I jak ja piore sobie normalnym proszkiem, a dla dzidziolki non-bio jakims specjalnym to i tak moj proszek dalej jest w bebnie piorac ciuchy dziecka - wiec na dluzsza mete to sensu nie ma.

Emotion- ale podejrzewam,że to o jakieś śladowe ilości tego normalnego proszku chodzi :tak: jak się ustawia dodatkowe płukanie,to pewnie za dużo detergentu w bębnie nie zostaje;

Sonka- potwierdzam CUDOWNE działanie kapusty ;-) moje wielkie wybawienie przy nawale. Mąz biegał do sklepu po główkę kapuchy, szybciorem wrzucaliśmy liście do zamrażarki i modliłam się,żeby jak najszybciej się schłodziły. Teraz dam przykaz,żeby kupili i wrzucili do zamrażarki jak jeszcze będę w szpitalu ;-) Bo nawału się nie uniknie.

Co do kremu na brodawki,to u mnie bephanten NIC nie pomógł, a ból był niesamowity. Smarowałam,później wietrzyłam.. a ostatecznie dalej się męczyłam :sorry2: Pamiętam tylko,że ja zmywałam go przed karmieniem, bo jakoś sobie nie wyobrażam,żeby dzidzia miała to w buzi . Teraz na próbę kupiłam zwykłą Ziajkę, a jak będą problemy to skoczymy do apteki po Medelę.

Ja juz zglupialam, nie moge znalezc inforamcji w necie od firmy robiacej Bepanten czy trzeba zmywac.
Ten krem/masc to w sumie jest na wiele schorzen i mam metlik

poczytam o Purelanie Medeli i on jest tylko na brodawki, 100% lanolina bez dodatkow i na niego sie zdecyduje. Pisza wyraznie ze nie trzeba zmywac

Ja butelke kupie jedna i jeden smoczek, i jedno mleko (mala puszke Bebilonu zapewne)

a po co bierzecie te butelki do szpitala??? Przeciez same i tak mleka nie zrobicie a w szpitalu to w razie czego to daja chyba:baffled:

a jaki bralyscie rozmiar majtek jednorazowych?????

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry