reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy na zakupach

hej dziewczyny,

widze, ze bylo o chrzcinach, my bedziemy dopiero chrzcili na wiosne 2013 - wole, zeby maluch byl juz troche starszy, no i bedzie cieplej i widno dluzej :) no i ja mam nadzieje, ze juz dojde do siebie po ciazy i porodzie :)
a ubranko juz wybrane :) tylko zamawiac potem bede, bo nie wiem jeszcze jaki rozmiar ;) z ciuchem dla siebie tez narazie poczekam...

co do chrzestnych to u nas jest tak, ze chrzestna kupuje tort a chrzestny swiece i chuste :)

przytulanki z bijacym sercem - nie dla mnie takie zabawki, moje Dziecie sie bedzie przytulalo do mamy albo taty serduszka :)

Arwen - ja nie mam nic uzywanego, ale piore i tak wszystko: ciuszki, przescieradla itd, nie wiadomo, kto i ile razy "wymacal" ciuszki w sklepie ;)

Sonka - no ja na chrzcinach bede miala z 50 osob, wiec w ogole sobie nie wyobrazam robienia chrzcin w domu, zreszta wtedy przyjemniej i dla nas - zero gotowania, sprzatania, mozna sie w ten wazny dzien skupic na swoim dziecku i najblizszych - a po to przeciez sie chrzciny organizuje, nie po to, zeby w kuchni caly dzien stac :)

Mamba - posciel przeslodka!

Jutrzenka - ja mam taka malutka probke kremu, poza tym w tego co wiem u nas w szpitalu sie tez dostaje, nie bede narazie kupowala, bo nie wiem czy bedzie potrzebny, ale te kremy na brodawki to od reki w aptece sa dostepne, takze jak cos to nie ma problemu z kupnem, z polecanych to ja slyszalam o dwoch: Bepanthen albo Lansinoh HPA

poza tym dobrym pomyslem jest sprawienie sobie czegos na piersi na kilka pierwszych dni po porodzie (przy nawale pokarmu), bo wtedy ponoc piersi booola, moja kolezanka nie miala w domu nic i myslala, ze jej biust eksploduje ;) w koncu polozyla sobie na piersi zamrozony zielony groszek w torebce ;) to za m.in. jej porada, ja nabylam dla siebie taki gadzet:
Breast Nurse: Amazon.co.uk: Baby

Załączniki

• photo.jpg
    photo.jpg
    17,1 KB · Wyświetleń: 42
reklama
mamba pościel śliczna

na piersi miałam osłonki bo mam dość małe brodawki i Wiki ni cholerę nie chciała chwycic teaz spróbuje bez nich i kupiłam Bepanthen
co do chrzcin co cóż ja też nie wiem co założę myślę o chrzcicie w grudniu styczniu póki jeszcze dziecko małe bo potem to niestety jest problem bo dziecko marudne a tak śpi i jeść woła .....ja muszę zrobić w lokalu bo mam 30 osób i ani mi się śni męczyć się sama z dwójką dzieci a na pomoc nie mam co liczyć od nikogo więc dziękuje bardzo ...z Wiki tez robiliśmy w lokalu i byłam bardzo zadowolona.....
co do chrzestnych to u nas problem ja jestem jedynaczką wiec muszę kombinować i chrzestną będzie prawdopodobnie siostra mojego taty ma 44 lata a chrzestnym szwagier prawdopodobnie ma 40 lat a u nas chrzestni najlepiej jak wiekowo podobnie
krak śliczne ubranko mój też bedzie miał podobne;-):-)

mamba- pościel super, też mam upatrzoną misiową tylko w innej kolorystyce, ale jak narazie spzedawca cos w wkulki leci i na mejla nie odp:wściekła/y:

do piersi nic oprócz osłonek nie kupiłam, jak dla mnie to czyta abstrakcja jak narazie a jak będą potrzebne jakieś maści itd. to się dokupi

co do chrzcin to narazie nie myślałam o terminie ale pewnie w grudniu, może święta, u mnie w parafii praktykuje się chrzesty "poza msza" tz np w sobotę jest naborzenstwo w kaplicy, szybko i bezstresowo, jak dla mnie super i napewno na taki się zdecyduję (wiem ze nie wszedzie księża tak chcą robić, moja kuzynka np gdy chciala tak córę ochrzic bo mała miała straszne kolki i darła się non stop, to jej ksiądz powiedział, ze tak chrzcić "po cichu" można dzieci z nieprawego łoża a u nich nie ma powodu:-D:-D:-D dodam,ze to mała parafia na wsi była)

a co do mojej kreacji to ja chyba jestem optymistką ale nawet nie biorę pod uwagę opcji, że nie wejdę w swoje przedciążowe ciuchy, choć pewnie nawet jak wejdę to zakupie coś nowego, ale w rozmiarze s:-D:-D:-D zawsze to okazja do nabycia nowej kiecki

Ostatnia edycja:
Mamba śliczna pościel:-)
Co do prania nowych ubranek to ja piorę.
Co do piersi to tak jak większość z was kupiłam osłonki, maści jeszcze nie kupowałam ale chyba skuszę się na polecany przez was Bepanthen. Chociaż szczerze mówiąc bardziej nastawiam się na odciąganie pokarmu i podawanie go butelkę bo raz, że będę miała kontrolę ile dzieci jedzą, a dwa gdybym chciała karmić piersią to chyba nic innego bym w ciągu dnia nie mogła zrobić tylko latałabym z biustem na wierzchu:-p
Co do chrztu to na razie nie myśleliśmy kiedy, ale jednak bardziej jestem nastawiona na wiosnę. Póki co postanowiliśmy tylko, że każde z dzieci będzie miało po jednym chrzestnym, a imprezy po jako takiej nie będzie a jedynie obiad dla moich rodziców, teściów i chrzestnych. O kreacji na razie nie myślę.
Co do przytulanek z bijącym sercem to nawet przez myśl mi nie przeszły więc raczej nie będziemy kupować.

ja zakupilam wczoraj oslonki na piersi do karmienia (emotion jak bys pytala to z bootsa wzielam kosztuja niecale 5L sa tez medeli ale za ponad 10Ł :O) i dwa smoczki na butelke znalazlam wreszcie te ktorych szukalam....
Dzieki Azorek :) W sobote bede meza targac na zakupy jakies to sobie kukne [niestety trza jechca 30 km wiec sie nie zdarza okazja za czesto - zwlaszzca teraz :D
u nas chrzestni najlepiej jak wiekowo podobnie
u mnie pojawia sie problem 'wiekowy' bo za chrzestnego chcialam brata - ma 18 lat ale e strony meza z bliskiej rodziny to tylko siostrzenica [21lat] jest ktora by mogla byc [wiekowo] albo zona siostrzenca [22lata], ale zonie siostrzenca sie urodzi 2 tyg przed moja - a chrzestna bedzie siostrzenica - wiec na raz mi obydwie osoby odpadaja :D

-----
Kochane ktore maja zamiar karmic cycem - powiedzcie mi czy kupujecie butelki ? Tak po prostu zeby miec w domu?
Ja kupilam jedna, ale niewiem czy nie kupic sobie takiego kompletu 'na zas' bo niewiadomo jak to bedzie?

Ostatnia edycja:
ja tam chcresnych wiekowo nie wybierała i perwszy raz o tym slysze, moja siostra miala chyba 30 jak byla chrzestna mojego synka a chrzestny mial 20 lat. A teraz bedzie moj szwagier co ma 35 i kuzynka mojego meza co ma lat 27 moze mniej. a co do mszy to u nas sie chrzci po mszy, jak jest zima to dzieciatko nie musi byc na calej mszy tylko przyjezdza pod koniec bo w lecie to podczas mszy chrzcza. i dodam ze moze nie mieszkam na wsi to jest malutka parfia i malutki kościół.

Vibeke zawsze sie zastanawiałam jak to przy blizniakach z karmieniem wychodzi.

A ktoras pisala o teściu za granica ja w sumie podobna sytacje bo myslalam ze bede chrzic jeszcze wlistopadzie ale moj maz i tesciowa by mnie zjedli jakbym zrobial chrzciny jak jej nie ma. Ale z teściem to mi se wydaje zeby sie nie przejmowac. Teaz mam beznadziejnego tylko ze ten wogole nie chce przychodzic na zadne uroczytsosci, za pierwszym razem prosilam zeby przyszedl a teraz jak nie bedzie chcial to sie niebede pozniazac, po tym co powiedzial kiedym mojemu meżewi, jak chcielismy go odwiedzic to powiedzial zeby sam przyjechal wiec teraz juz nie bede do niego jezdzic.:wściekła/y:

kaka sliczny ten komplecik ale pewnie duzo kosztowal,

Mamba śliczna pościel
Ja nowe rzeczy też piorę albo chociaż zamaczam w płynie do prania-płukania.
Chrzestnych poinformuje już jak dzidzia się urodzi ,chociaż przyszła chrzestna wie o naszym wyborze tylko gorzej z chrzestnym .
Co do maści to nie kupuję teraz nic bo po pierwszym porodzie stosowałam i bephanten i inne cuda,a i tak jak bolało to bolało.Zakupiłam tylko osłonki i już.
Na obolałe piersi polecam okłady z kapusty,sprawdzony przepis i pomaga :tak:

emotion nie kupuj na zapas butli tzn kompletu. ktoras tu ladnie napisala nie mieszkamy na pustynie do sklepu maz podskoczy i dowiezie jak by bylo potrzeba:) ja mam komplet po amelce...tzn jiz tylko 3 butoe zostaly dokupilam smoczki i beda staly. moze sie zdarzyc ze wogole nie urzyjesz butelek wiec taki zakup na zapas ciut przesadzony;)

Dlatego zastanawiam się, czy któraś z Was ma doświadczenie z takimi kulami?
z kulami nie mam doświadczenia ale jeżeli o ekologię chodzi to mam orzechy piorące ale w nich raczej odświeżam ubrania lub piorę nowe. Nie wymaga takie pranie płynu do płukania a wszystko jest mięciutkie i super się prasuje.

mis piękny. Ale cuda teraz dla dzieci robią. Aż żałuję że po Kaju mi tyle rzeczy zostało, ale kasa......

Ja kupilam jedna, ale niewiem czy nie kupic sobie takiego kompletu 'na zas' bo niewiadomo jak to bedzie?

butelkę jedną warto mieć i spokojnie powinna wystarczyć.

reklama
Emotion ja kupiłam jak na razie dwie butelki które na wszelki wypadek spakowałam do torby szpitalnej:tak: A potem mam obiecany cały komplet w prezencie od znajomej:-) Więc nie mój wydatek a z karmieniem przynajmniej u mnie nigdy nic nie wiadomo więc .....

Do góry