reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2025 ♥️

reklama
Ważyłam wtedy 80kg i przed samym porodem 84, wzrost 167 więc nadwagę miałam przed ciążą i tak.
Ale miałam baaaardzo mały brzuch i córka później problemy i jeździłam do fizjo bo jej ciasno było także wcale to nie było takie fajne. Ale tak wyszło, akurat wtedy zero ruchu bo cała ciąża w pandemii i zero diety sensownej 🤷 dlatego chyba serio nie ma reguły
Mogłaś mieć małowodzie, niektórzy lekarze nie zwracają uwagi. Przypadek koleżanki że chodziła do najlepszego lekarza i w czasie ciąży jej zamknął klinikę. Poszła gdzie indziej, jak lekarz zobaczył jej brzuch i ilość wód odrazu szpital leki. Było za późno... oczywiście może mniejsza wada ale dziewczynka do 2roku życia spała z szyną na nogach, specjalnych butach sprowadzane z USA. W Polsce chcieli łamać nogi i robić rekonstrukcje, znalazła klinikę w Wiedniu i bez łamania dziewczynka ma proste nóżki. Więc u Ciebie łagodnie się skończyło.

Ja, ale ja będę miała smutną... Beta spadła.
W środę 123, dzisiaj 110. Mam tylko ogromną nadzieję, że to jednak nie pozamaciczna, jak mnie nastraszył w środę... no przykro. Przyjdzie mi dłużej poczekać niż te 7 lat 😔
Więc będę się z wami żegnać, ale miło było chociaż kilka dni się pojawić. Życzę Wam samych donoszonych i zdrowych ciąż 🩷
Bardzo przykro, najwieksza niesprawiedliwosc tego świata, ten komu nie zależy pyknie i ma a osoba która o tym marzy musi cierpieć. Życzę Ci abyś znalazła odpowiedniego lekarza aby Cię pokierował i szybko wróciła tu i napisała w którym miesiącu będziesz rodzic. Trzymam kciuki 😘

Dobr
Wszystkie będziemy pod koniec, ale to się jakoś tak rozkłada, że tego nie widać az tak. Brzuch wiadomo, jest duży, biodra się trochę poszerzają, piersi rosną i ogólnie zazwyczaj pod koniec się przybiera wody i puchnie :) nie chce mi się szukać, ale są takie całkiem spoko wyliczenia ile się czego przybiera w ciąży, na to się składa dziecko, łożysko, dodatkowe tkanki, woda, krew, piersi, tłuszczu wcale nie musi być jakoś dużo a i tak można spokojnie 15kg wykręcić :)

Ja się staram cieszyć leżeniem na brzuchu póki mogę:D i w miarę wygodnym myciem włosów 🤣. Ale serio nie wiem jak przetrwam lato, mąż mi klimatyzację montuje :)
Dobrze robi, ja pomyślę o lecie to mnie ciarki przebiegają. Ja w zimie otwierałam okno ;) tak mi było duszno pod koniec. Chodziłam na mróz z samym swetrze. Tak odczuwałam gorąco. Basen do końca chodziłam był taki chłodny. A unosiłam się jak bojka ;) ostatni miesiąc wystrzelił tak brzuch że w tłusty czwartek ułożyłam 3 paczki na nim, dziecko miało 4kg.

Ja też mam takie wrażenie.
Generalnie jestem szczupła i od lat ćwiczę. Teraz w ciazy też. Mam wrażenie że nawet ostatnio bardziej się wyrzeźbiłam i może wysmukliłam, ale właśnie brzuszek jest jakby wzdęty, szczególnie pod wieczór. Widzę to głównie po rajstopach, które są zbyt ciasne, także do noszenia nacinam na górze.
Ja podziwiam bo u mnie poziom energii -1000, może jak się wyśpię porządnie to mi się zachce ćwiczyć bo od dwóch miesięcy nic 🥹

Mogłaś mieć małowodzie, niektórzy lekarze nie zwracają uwagi. Przypadek koleżanki że chodziła do najlepszego lekarza i w czasie ciąży jej zamknął klinikę. Poszła gdzie indziej, jak lekarz zobaczył jej brzuch i ilość wód odrazu szpital leki. Było za późno... oczywiście może mniejsza wada ale dziewczynka do 2roku życia spała z szyną na nogach, specjalnych butach sprowadzane z USA. W Polsce chcieli łamać nogi i robić rekonstrukcje, znalazła klinikę w Wiedniu i bez łamania dziewczynka ma proste nóżki. Więc u Ciebie łagodnie się skończyło.
No chyba jednak przez całą ciążę moi lekarze by zauważyli małowodzie. To nie było żadne małowodzie tylko po prostu mniejszy brzuch w porównaniu do innych ciężarnych i córka długo była już obrócona główka do dołu i później miała wzmożone napięcie itp ale to i tak standard raczej wśród niemowlaków. Pół roku ćwiczeń od fizjo i już było ok.
Ja się wtedy cieszyłam bo wyglądałam fajnie z tą małą piłeczka a teraz już wiem, że duży brzuch też spoko bo patrzę na to już inaczej.

Ja tez jak idę do takiej jednej babki to płacę 500 prywatnie, rok temu 400 (wizyta 200 USG 200, teraz oba podrożały o 50 zł) dlatego chodzę z pakietu bo zdecydowanie mam na co te pieniądze wydać
Ja dzięki tej lekarce mam szanse plus wiem że jestem dobrze zaopiekowana i po moim ciężkim porodzie gdzie było ratowanie życia mnie i dziecka to wolę być u kogoś zaufanego. Jestem tylko zła bo kuzynka za pozno wziela się za ogarnianie mi ubezpieczenia, a prosiłam już w grudniu i pewnie bym dostała pakiet a tak nie mam bo teraz odmówili jak już byłam po transferze. Tak bym miałam chociaż zwrot 140 za wizytę i badania krwi za darmo...

Ja się zastanawiam czy ten popęd do mięsa nie jest związany z zwiększonym zapotrzebowaniem na żelazo, organizm sam się dopomina o elementu które teraz potrzebuje. Ja piłam sok jablkowy i inkę z mlekiem od połowy w ciazy a później wyczytałam że to najbardziej produkty popędzające laktacje, więc może organizm sam się dopomina o elementy które mu są potrzebne.
Moja pediatra to samo mówiła na ostatniej wizycie. Organizm jest mądry 😊

Ja mam tendencję do anemii więc logicznie ciągnie do mięsa.

reklama
Ja dziewczyny rodziłam dawno ( córka 9 lat syn 7 lat) wizyta prywatną to były koszty 150 zł więc różnica jest. 150 też płaciłam 1,5 roku temu jak sprawdzałam czy serduszko zabije 😢

Co do ilości wód to ja w obu szczęśliwych ciążach miałam wielowodzie. Efekt był taki że w 6 miesiącu już mnie ludzie zaczepiali że już na dniach rodzę i czy bliźnięta będą tej samej płci... 😅🤣🤣🤣 Ich miny gdy mówiłam że dopiero 2 trymestr i dziecko jest jedno były bezcenne.... 🤣🤣🤣

Do góry