reklama
Mrufka@@1
Fanka BB :)
Ja dziś robiłam krzywa i było mi bardzo niedobrze cały czas , udało się wytrzymać z wymiotami do powrotu do domu więc nie muszę na szczęście powtarzaćJa mam krzywa w sobotę i obawiam się, że znowu nie uda mi się zrobić tego badania...Któraś z was nadal ma mdlosci i czasem wymiotuje a dała radę zrobić test?
![Grinning face with sweat :sweat_smile: 😅](https://cdn.jsdelivr.net/joypixels/assets/8.0/png/unicode/64/1f605.png)
Isia83
Zaciekawiona BB
Mnie lekarz powiedział, że jesli nie dam rady zrobić tego testu, to zrobimy hemoglobinę glikowaną HbA1C. Obciążenie glukozą jest prawdziwym obciążeniem dla trzustki i nie powinno się go robić częściej niż raz na pół roku. Dlatego dziwi mnie, że kazali Ci powtarzać.Ja mam krzywa w sobotę i obawiam się, że znowu nie uda mi się zrobić tego badania...Któraś z was nadal ma mdlosci i czasem wymiotuje a dała radę zrobić test?
Mi chodziło o poprzednia ciąże, z synkiem. Wymiotowałam przez prawie cały czas, przestałam dopiero tydzień przed porodem. Krzywej nie dałam rady zrobić, też badałam hemoglobinę glikowana i to kilka razy, wyszła w normie, mimo to musiałam badać glukoze na czczo i po 1 przekroczeniu wpisano mi cukrzycę. W tej ciąży nie robiłam jeszcze krzywej, ale boję się co to będzie, bo nadal mam poranne mdlosci i czasem wymiotuje.Mnie lekarz powiedział, że jesli nie dam rady zrobić tego testu, to zrobimy hemoglobinę glikowaną HbA1C. Obciążenie glukozą jest prawdziwym obciążeniem dla trzustki i nie powinno się go robić częściej niż raz na pół roku. Dlatego dziwi mnie, że kazali Ci powtarzać.
![Worried face :worried: 😟](https://cdn.jsdelivr.net/joypixels/assets/8.0/png/unicode/64/1f61f.png)
Anna 1988
Cukrzyca lubi wracać, jak była w pierwszej ciąży to jest niestety duża szansa, że będzie w drugiejMi chodziło o poprzednia ciąże, z synkiem. Wymiotowałam przez prawie cały czas, przestałam dopiero tydzień przed porodem. Krzywej nie dałam rady zrobić, też badałam hemoglobinę glikowana i to kilka razy, wyszła w normie, mimo to musiałam badać glukoze na czczo i po 1 przekroczeniu wpisano mi cukrzycę. W tej ciąży nie robiłam jeszcze krzywej, ale boję się co to będzie, bo nadal mam poranne mdlosci i czasem wymiotuje.![]()
Dziewczyny, powiedzcie mi proszę jakie są normy w przypadku tej krzywej cukrowej. Udało mi się ją zrobić
i teraz zastanawiam się czy wyniki są prawidłowe...
Na czczo wyszło mi 77, po 1h 154, po 2h 121. Nie wiem czy po 1 h powinno być poniżej 140 czy poniżej 180?
![Smiling face with smiling eyes :blush: 😊](https://cdn.jsdelivr.net/joypixels/assets/8.0/png/unicode/64/1f60a.png)
Na czczo wyszło mi 77, po 1h 154, po 2h 121. Nie wiem czy po 1 h powinno być poniżej 140 czy poniżej 180?
katvshka
A nie masz podanych prawidłowych zakresów w pliku z wynikami?Dziewczyny, powiedzcie mi proszę jakie są normy w przypadku tej krzywej cukrowej. Udało mi się ją zrobići teraz zastanawiam się czy wyniki są prawidłowe...
Moja ginekolog podała mi normy:
na czczo mniej niż 5.1,
po 1h poniżej 10,
po 2h poniżej 8.5 - ale to w jednostkach mmol/l, nie mg. Ja dostałam wyniki z labu w obydwu jednostkach stąd wiedziałam od razu że mam w normie. Wg mnie po 1h powinno być <180, ale lekarzem nie jestem
![Upside-down face :upside_down: 🙃](https://cdn.jsdelivr.net/joypixels/assets/8.0/png/unicode/64/1f643.png)
Anna 1988
Jest ok, nie ma cukrzycy.Dziewczyny, powiedzcie mi proszę jakie są normy w przypadku tej krzywej cukrowej. Udało mi się ją zrobići teraz zastanawiam się czy wyniki są prawidłowe...
Na czczo do 92, po godzinie do 180, po dwóch do 153
reklama
Laurie
przy takich wynikach lekarz raczej zaleci sprawdzanie poziomu cukruJest ok, nie ma cukrzycy.
Na czczo do 92, po godzinie do 180, po dwóch do 153