reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2023

Ja mam krzywa w sobotę i obawiam się, że znowu nie uda mi się zrobić tego badania... 😐 Któraś z was nadal ma mdlosci i czasem wymiotuje a dała radę zrobić test?

reklama
Ja mam krzywa w sobotę i obawiam się, że znowu nie uda mi się zrobić tego badania... 😐 Któraś z was nadal ma mdlosci i czasem wymiotuje a dała radę zrobić test?
Ja dziś robiłam krzywa i było mi bardzo niedobrze cały czas , udało się wytrzymać z wymiotami do powrotu do domu więc nie muszę na szczęście powtarzać 😅

Mnie lekarz powiedział, że jesli nie dam rady zrobić tego testu, to zrobimy hemoglobinę glikowaną HbA1C. Obciążenie glukozą jest prawdziwym obciążeniem dla trzustki i nie powinno się go robić częściej niż raz na pół roku. Dlatego dziwi mnie, że kazali Ci powtarzać.

Mnie lekarz powiedział, że jesli nie dam rady zrobić tego testu, to zrobimy hemoglobinę glikowaną HbA1C. Obciążenie glukozą jest prawdziwym obciążeniem dla trzustki i nie powinno się go robić częściej niż raz na pół roku. Dlatego dziwi mnie, że kazali Ci powtarzać.
Mi chodziło o poprzednia ciąże, z synkiem. Wymiotowałam przez prawie cały czas, przestałam dopiero tydzień przed porodem. Krzywej nie dałam rady zrobić, też badałam hemoglobinę glikowana i to kilka razy, wyszła w normie, mimo to musiałam badać glukoze na czczo i po 1 przekroczeniu wpisano mi cukrzycę. W tej ciąży nie robiłam jeszcze krzywej, ale boję się co to będzie, bo nadal mam poranne mdlosci i czasem wymiotuje. 😟

Mi chodziło o poprzednia ciąże, z synkiem. Wymiotowałam przez prawie cały czas, przestałam dopiero tydzień przed porodem. Krzywej nie dałam rady zrobić, też badałam hemoglobinę glikowana i to kilka razy, wyszła w normie, mimo to musiałam badać glukoze na czczo i po 1 przekroczeniu wpisano mi cukrzycę. W tej ciąży nie robiłam jeszcze krzywej, ale boję się co to będzie, bo nadal mam poranne mdlosci i czasem wymiotuje. 😟
Cukrzyca lubi wracać, jak była w pierwszej ciąży to jest niestety duża szansa, że będzie w drugiej

Dziewczyny, powiedzcie mi proszę jakie są normy w przypadku tej krzywej cukrowej. Udało mi się ją zrobić 😊 i teraz zastanawiam się czy wyniki są prawidłowe...
Na czczo wyszło mi 77, po 1h 154, po 2h 121. Nie wiem czy po 1 h powinno być poniżej 140 czy poniżej 180?

Dziewczyny, powiedzcie mi proszę jakie są normy w przypadku tej krzywej cukrowej. Udało mi się ją zrobić 😊 i teraz zastanawiam się czy wyniki są prawidłowe...
Na czczo wyszło mi 77, po 1h 154, po 2h 121. Nie wiem czy po 1 h powinno być poniżej 140 czy poniżej 180?
A nie masz podanych prawidłowych zakresów w pliku z wynikami?
Moja ginekolog podała mi normy:
na czczo mniej niż 5.1,
po 1h poniżej 10,
po 2h poniżej 8.5 - ale to w jednostkach mmol/l, nie mg. Ja dostałam wyniki z labu w obydwu jednostkach stąd wiedziałam od razu że mam w normie. Wg mnie po 1h powinno być <180, ale lekarzem nie jestem 🙃

Jest ok, nie ma cukrzycy.
Na czczo do 92, po godzinie do 180, po dwóch do 153

Tutaj jest mała ściągawka ☺️

Załączniki

• IMG_4619.jpeg
    IMG_4619.jpeg
    78,6 KB · Wyświetleń: 50
reklama
Do góry