reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2023

reklama
Ja się zastanawiam czy się nie umówić pierwszy raz z PZU, bo chciałabym L4, pytanie czy później mój ginekolog będzie mógł normalnie kontynuować to L4.

Moja znajoma do x prowadziła ciążę u gina jednego i od x tam u drugiego, bo pierwszy okazał się ciulem 🤷‍♀️, więc na początku od jednego l4, potem od drugiego.

Tak, każdy może kontynuować l4, bo możesz zmienić w trakcie prowadzącego ciążę.
a ja Wam powiem, ze tak szczerze trochę boje się iść na l4 bo obawiam się wypłaty. Naczytałam się, że nie zawsze liczy się cała wypłata do wynagrodzenia chorobowego i się martwię ze jak zacznę dostawać mniej pieniędzy to sobie nie poradzimy, a z drugiej strony mam z tylu głowy moje dobro i zdrowie (nie zawsze mogę sobie pozwolić na lekka prace, a ostatnio jak musiałam ciężej popracować to odczuwałam mocny dyskomfort i pobolewanie podbrzusza)..

a ja Wam powiem, ze tak szczerze trochę boje się iść na l4 bo obawiam się wypłaty. Naczytałam się, że nie zawsze liczy się cała wypłata do wynagrodzenia chorobowego i się martwię ze jak zacznę dostawać mniej pieniędzy to sobie nie poradzimy, a z drugiej strony mam z tylu głowy moje dobro i zdrowie (nie zawsze mogę sobie pozwolić na lekka prace, a ostatnio jak musiałam ciężej popracować to odczuwałam mocny dyskomfort i pobolewanie podbrzusza)..
100% masz płacone na l4. Jeśli np. Masz premie uznaniowa to ona się nie wlicza w l4 więc jej nie dostaniesz, więc premia zależy na jakiej podstawie jest wypłacana. Średnia masz liczona z 12mce lub okresu który przepracowałaś.

100% masz płacone na l4. Jeśli np. Masz premie uznaniowa to ona się nie wlicza w l4 więc jej nie dostaniesz, więc premia zależy na jakiej podstawie jest wypłacana. Średnia masz liczona z 12mce lub okresu który przepracowałaś.
na właśnie u mnie sporą cześć wypłaty stanowią premie uznaniowe dlatego trochę mnie to martwi..

na właśnie u mnie sporą cześć wypłaty stanowią premie uznaniowe dlatego trochę mnie to martwi..
To zależy jak Twój pracodawca to uznaje. A byłaś kiedyś na l4 miałaś wtedy liczone te premie czy nie, zobacz sobie.
Bo uznaniowe zależy od pracodawcy.
Bo zwykła premia jest wliczana (np. Od sprzedaży jak w korpo mają to normalnie się liczy, a uznaniowe akurat nie wliczane są).

reklama
Do góry