reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2022

brałam przed ciąża pregne start gdzie jest jod i na początku pierwszego trymestru też, potem zmieniłam na metylowana b12, wit D kilka razy w tygodniu i actifolin bo zwykły kwas może się tak mu mnie nie przyswajać (mam mutacje w grlenie mthfr) + acard i żelazo, a potem doszedł mg przez skurcze i tym jodzie zapomniałam jakoś, a moja ginekolog nie przypominała o nim i tak wyszło... poza tym obie uznałyśmy ze skoro moje tsh jest na dobrym poziomie to nie mam problemu z tarczyca i jestem chroniona tymi 25mg euthyroxu 🤷🏻‍♀️ może trochę naiwnie, sama już nie wiem... ale dawno nic mnie tak nie zmartwiło...
tsh w ciąży miałam prawidłowe od początku, tyle że dopiero teraz zbadałam ft4 i się okazało że jest niskie...
Ale jeśli jesteś w trzecim trymestrze to wg labu masz wynik w normie, może wynik nie jest idealny, ale raczej nic strasznego się nie zadziało. Poza tym kontrola tarczycy jest najważniejsza do połowy ciąży, bo potem dziecku wykształca się już własna tarczyca i zaczyna produkować hormony. Ja mam niedoczynność już trzecią ciążę, zawsze badam TSH i FT4, bo właśnie FT4 jest najbardziej miarodajne w ciąży, TSH jakby nie adaptuje się tak szybko do zmian dawek itp. Co do jodu to podczas swoich ciąż byłam u trzech różnych endokrynologów i żaden z nich nie kazał mi dodatkowo suplementować jodu, więc wydaje mi się, że baba niepotrzebnie Cię straszy 😒 sól w Polsce jest jodowana, więc rzadko zdarzają się poważne niedobory. Ja byłam u endokrynologa raz w tej ciąży i chyba mi wystarczy, przy tej ciążowej niedoczynności oni tylko dobierają dawkę hormonu na podstawie wyniku FT4, pomacają tarczycę od czasu do czasu i tyle, więc sama sobie dawki dobieram

reklama
No a ja tsh 0,11 a ft4 0,74 przy czym norma ogólna od 0,7 w II trymestrze od 0,82 a w III od 0,7 a ja jestem w sumie na przełomie 🤷🏻‍♀️

a posiew robie przez sytuacje w poprzedniej ciąży, opisywalam ja tutaj kiedyś, uciekające wody, wysokie crp, może kojarzysz... bakterii zazwyczaj nie mam, albo mam nieliczne a posiewu ujemne, robię je w sumie dla swojego spokoju, który mi teraz baba zaburzyła!!

No a ja tsh 0,11 a ft4 0,74 przy czym norma ogólna od 0,7 w II trymestrze od 0,82 a w III od 0,7 a ja jestem w sumie na przełomie 🤷🏻‍♀️

a posiew robie przez sytuacje w poprzedniej ciąży, opisywalam ja tutaj kiedyś, uciekające wody, wysokie crp, może kojarzysz... bakterii zazwyczaj nie mam, albo mam nieliczne a posiewu ujemne, robię je w sumie dla swojego spokoju, który mi teraz baba zaburzyła!!
Tabletki przed badaniem nie brałaś czasem?

Jutro idę do mojej ginekolog na wizytę, wszystko jej opowiem, mam nadzieję że mnie też ojoja 😅 albo spanikuje jak ja i jeszcze mnie utwierdzi w tym, że to duży problem 🤷🏻‍♀️ to do porodu nie śpię 😅

reklama
Do góry