olala25
Fanka BB :)
Ale jeśli jesteś w trzecim trymestrze to wg labu masz wynik w normie, może wynik nie jest idealny, ale raczej nic strasznego się nie zadziało. Poza tym kontrola tarczycy jest najważniejsza do połowy ciąży, bo potem dziecku wykształca się już własna tarczyca i zaczyna produkować hormony. Ja mam niedoczynność już trzecią ciążę, zawsze badam TSH i FT4, bo właśnie FT4 jest najbardziej miarodajne w ciąży, TSH jakby nie adaptuje się tak szybko do zmian dawek itp. Co do jodu to podczas swoich ciąż byłam u trzech różnych endokrynologów i żaden z nich nie kazał mi dodatkowo suplementować jodu, więc wydaje mi się, że baba niepotrzebnie Cię straszy sól w Polsce jest jodowana, więc rzadko zdarzają się poważne niedobory. Ja byłam u endokrynologa raz w tej ciąży i chyba mi wystarczy, przy tej ciążowej niedoczynności oni tylko dobierają dawkę hormonu na podstawie wyniku FT4, pomacają tarczycę od czasu do czasu i tyle, więc sama sobie dawki dobierambrałam przed ciąża pregne start gdzie jest jod i na początku pierwszego trymestru też, potem zmieniłam na metylowana b12, wit D kilka razy w tygodniu i actifolin bo zwykły kwas może się tak mu mnie nie przyswajać (mam mutacje w grlenie mthfr) + acard i żelazo, a potem doszedł mg przez skurcze i tym jodzie zapomniałam jakoś, a moja ginekolog nie przypominała o nim i tak wyszło... poza tym obie uznałyśmy ze skoro moje tsh jest na dobrym poziomie to nie mam problemu z tarczyca i jestem chroniona tymi 25mg euthyroxu może trochę naiwnie, sama już nie wiem... ale dawno nic mnie tak nie zmartwiło...
tsh w ciąży miałam prawidłowe od początku, tyle że dopiero teraz zbadałam ft4 i się okazało że jest niskie...