reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2022

kazała zrobić przeciwciała + treby, wysłać jej SMS wyniki, a za tydzień powtórzyć ft3 ft4 i tsh żeby wiedzieć w która stronę to poszło.
No mi kazała zrobić przy prawidłowych wynikach jak się leczyłam na Hashimoto które jak zbadała nie stwierdziła , znalazłam wkoncu nazwę choroba tarczycy gravesa-basedowa to te badania anty tpo,anty tg traby miałam robić , to zaś Ci kasy pójdzie to drogie badania, czasem w diagnostyce były w promocji.

reklama
No mi kazała zrobić przy prawidłowych wynikach jak się leczyłam na Hashimoto które jak zbadała nie stwierdziła , znalazłam wkoncu nazwę choroba tarczycy gravesa-basedowa to te badania anty tpo,anty tg traby miałam robić , to zaś Ci kasy pójdzie to drogie badania, czasem w diagnostyce były w promocji.
wiem, już sprawdzałam cenę ☹ no ale cóż... bardziej mnie martwi, że jestem pokuta w 5 miejscach i mam siniaki, po ostatnich badaniach... nie wiem skad mi jutro tą krew pobiorą 🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️

wiem, już sprawdzałam cenę ☹ no ale cóż... bardziej mnie martwi, że jestem pokuta w 5 miejscach i mam siniaki, po ostatnich badaniach... nie wiem skad mi jutro tą krew pobiorą 🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️
Może trafisz na sprytniejsza pielęgniarkę , jedna u nas też jest tak do dupy że mojej córce nigdy żył nie mogła znaleźć i ja kula i jak ją zobaczyłam w diagnostyce to odetchnęłam z ulgą że tylko mocz oddaje ale komentarz poscilam jak ja zobaczyłam i babka przede mną mówi że ona nie umie pobierać krwi więc to może nie twoje żyły a nieprecyzyjna pielęgniarka.Szczerze powiedzialam sobie że jak ja zobaczę to do innego punktu pojadę bo aż strach oddać krew.

Łomatko... Pół dnia spędziłam na praniu a tu takie rzeczy... Nie znam się na tarczycy, ale kurcze... ten endokrynolog, to jak ksiądz, co na kazaniu wyzywa tych, co przyszli, że są tacy, co nie chodzą do kościoła...

No to jakbyłaś i o tym mówiłaś to spoko. Ja też tak mam i też nie panikuje bo szyjka nest ok, wiec mysle ze to ucisk dziecka :)
Skoro raz na kilka dni tak mam to po proatu pewnie jakis ucisk i tyle :)
pierwsze pytanie lekarza na IP
Jak jechałam z tym ciągnięciem brzucha i twardnienie to bylo
Czy przechodzi jak leżę, także myśle
Ze to rozciąganie :) tym bardziej ze U Ciebie ma się co rozciągać jak maluszki dwa 🙈🙈🙈

pierwsze pytanie lekarza na IP
Jak jechałam z tym ciągnięciem brzucha i twardnienie to bylo
Czy przechodzi jak leżę, także myśle
Ze to rozciąganie :) tym bardziej ze U Ciebie ma się co rozciągać jak maluszki dwa 🙈🙈🙈
Wstyd się przyznać, ale przeszło mi to klucie jak zrobiłam dwojeczke w końcu 🤭
Brzuch rzeczywiście mi się rozciąga, a dziś wręcz widac jak naciagnela mi się skóra w około pępka, nawet zrobiła się lekko ciemniejsza. Jeśli kłucia wrócą po postaram się umówić do innego lekarza lub położnej, tak dla spokoju ducha :) ale już czuje się uspokojona

Brzuch rzeczywiście mi się rozciąga, a dziś wręcz widac jak naciagnela mi się skóra w około pępka, nawet zrobiła się lekko ciemniejsza. Jeśli kłucia wrócą po postaram się umówić do innego lekarza lub położnej, tak dla spokoju ducha :) ale już czuje się uspokojona
oo, mi tez lekko sciemniala skora wokol pepka. I z dnia na dzien ten pepek jest coraz bardziej plaski, ciekawe czy w koncu wyskoczy na wierzch🤣

Od dwóch dni mam zmartwienie nie muszę się wygadać 🥺 razem z obciążeniem glukoza robiłam morfologie i cała reszta, zresztą widziałyście paragon 😅 no i m.in też TSH. Wyszło niskie bo 0,11... zmartwiło mnie to norma lab od 0.35 ale z podziałem na trymestry od 0,1 więc niby się mieszczę... W pierwszej ciąży gdzie miałam pusty pęcherzyk na początku tsh skoczyło ponad 4,5 i po reszcie wyników które były okej dostałam od endokrynologa 25mh euthyroxu, USG tarczycy było okej też. To było końcem 2020. W między czasie kontrolowałam sobie tsh zawsze było w normie w sierpniu zeszłego roku wszystkie badania zrobiłam na własną rękę ft3 i ft4 + przeciwciała i było okej. W ciąży badałam tsh na zlecenie ginekolog 3x zawsze w normie 1,5-2,2. Teraz po tym niskim wyniku zrobiłam sobie ft3 i ft4 bo i też są skrajnie niskie ☹️ zadzwoniłam do mojej ENDOKRYNOLOG która mnie jednym słowem zje*ała... że nie przyszłam do niej zachodząc w ciążę, że badałam tylko tsh bez ft4 i że nie suplementuje jodu... naczytałam się tyle od piątku że prawie w nocy nie spałam ☹️☹️☹️ o niedoborach jodu, o niedoczynności tarczycy, o wadach płodu, masakara... powiedziała mi też że mam dorobić przeciwciała i treb + za tydzień powtórzyć wyniki tsh ft3 i ft4 i zadecydujemy co dalej, bo do niczego jej to nie pasuje. Zapytała mnie czy wgle się pod kontrolą ginekologa w tej ciąży....... 🤯 ogolnie mega mnie to podłamało, po chucham i dmucham na siebie, robię badanie moczu z posiewem co 2-3tyg, wydaje kupę kasy na badania i suplementy np B12 a to mam poczucie zawaliłam 😭 bardzo się martwię i przejmuje że małej coś będzie delegac np pod względem neurologicznym.... ojojajcie, albo coś ...
Ja mam niedoczynność i Hashimoto leczone jeszcze przed ciążą euthyroxem. W ciąży nikt nie zalecił mi badania ft4, raz w miesiącu badam tylko tsh i ciągle mam w normie więc nawet dawki nie musiałam modyfikować. Pytałam też o to ft4 lekarza rodzinnego i powiedziała, że do kontroli wystarczy badać tylko tsh. Może też dałam się trochę "zbyć"? Gin też pyta tylko o tsh a endo na nfz sprzed ciąży powiedział, że on już nie ma co leczyć bo euthyrox wypisze mi rodzinny. Więc pilnuję tylko tsh i przestałam o tym myśleć bo oszaleć można - co lekarz to opinia i myślę, że ta twoja to trochę przegięła i niepotrzebnie Cię nastraszyła. A jodu nie masz w witaminach ciążowych? Dalej bierzesz euthyrox 25? W ciąży hormony szaleją i może po prostu już tyle nie potrzebujesz. Mi mówiła endo żeby od razu po teście zwiększyć dawkę o 24 a gin zabronił. I co? Gdybym tak zrobiła to wpadłabym w nadczynność;)

reklama
Mnie uspokoilo to ze w ksiazeczce mam wpisywana dlugosc szyjki i ciagle jest taka sama, a czytalam ze to abo skracanie szyjki albo normalne :)

Do góry