reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2022

A ile tych ruchów powinno być? Ogólnie powinno się je liczyć? U mnie czasem zupełnie cichutko chyba sobie śpią a czasem gruba impreza z podskokami brzucha
Na szkole rodzenia mówili że 10/godzinę, około 1.5-2 godziny po posiłku 😊 można ew. czasami skrócić do 5 na 30 min jeżeli nie mamy dużo czasu na liczenie

reklama
A ile tych ruchów powinno być? Ogólnie powinno się je liczyć? U mnie czasem zupełnie cichutko chyba sobie śpią a czasem gruba impreza z podskokami brzucha
w ciąży niepowikłanej nie trzeba 😉 a jak jest zalecenie liczenia to właśnie 10 na godzinę, jak się dojdzie do 10 to się kończy liczenie. A przy bliźniakach to nie wiem czy to razy dwa czy jak 😛 Moja mała jest ruchliwą, nie liczę 🙂
Byłam dzisiaj na badaniach, hemoglobina 11,6, więc utrzymała się na tym samym poziomie po miesiącu żelaza+B12/ Floradixu/ pokrzywy. Poziom żelaza mialam badany miesiąc temu i był w normie, więc w sumie nie spodziewałam się spektakularnych efektów suplementacji i Tardyferon biorę co 2 dni, bo mój brzuch za nim nie przepada.

Generalnie przez ta moja teściowa i ta jej obsesje na punkcie toksoplazmozy dostaje dzisiaj palpitacji. W domu mamy i psy i kota. Kuweta stoi w łazience i wczoraj ta nasza psina w niej szpitala (wiadomo po co). Ja dzisiaj przysnęłam na kanapie i obudziło mnie to jak próbowała mnie polizać po buzi. Lekko dotknęła tym swoim jęzorem ust, ale zaraz wytarlam bo to nic przyjemnego. I oczywiście odezwało się we mnie: co jak ona mnie zarazi toksoplazmoza 🤷🏼‍♀️🤦🏼‍♀️ Ja w tej ciąży oszaleje… Mama mi powiedziała, ze nawet nie ma takiej możliwości bo ślina psa działa antyseptycznie i nie miała tego pyska w kociej kupie.

w ciąży niepowikłanej nie trzeba 😉 a jak jest zalecenie liczenia to właśnie 10 na godzinę, jak się dojdzie do 10 to się kończy liczenie. A przy bliźniakach to nie wiem czy to razy dwa czy jak 😛 Moja mała jest ruchliwą, nie liczę 🙂
Byłam dzisiaj na badaniach, hemoglobina 11,6, więc utrzymała się na tym samym poziomie po miesiącu żelaza+B12/ Floradixu/ pokrzywy. Poziom żelaza mialam badany miesiąc temu i był w normie, więc w sumie nie spodziewałam się spektakularnych efektów suplementacji i Tardyferon biorę co 2 dni, bo mój brzuch za nim nie przepada.
To ja dodam taką ciekawostkę. Miałam robioną morfologię w odstępstwie 3 dni. Płytki spadły mi prawie o 120 jednostek. Były nadal w normie, ale spadek konkretny. Zapytałam gin czy sie tym martwić, bo ja mam trochę hopla na punkcie krzepliwości. Powiedziała, że wystarczyło, że robiłam w innym labolatorium i już może być aż tak bardzo zmieniony. Faktycznie. Dla spokoju zrobilam po paru dniach w swoim i znowu wyszła mniej więcej moja norma😊 Kolejny raz się dowiedziałam, że morfologię rozpatruje się całościowo😊

Generalnie przez ta moja teściowa i ta jej obsesje na punkcie toksoplazmozy dostaje dzisiaj palpitacji. W domu mamy i psy i kota. Kuweta stoi w łazience i wczoraj ta nasza psina w niej szpitala (wiadomo po co). Ja dzisiaj przysnęłam na kanapie i obudziło mnie to jak próbowała mnie polizać po buzi. Lekko dotknęła tym swoim jęzorem ust, ale zaraz wytarlam bo to nic przyjemnego. I oczywiście odezwało się we mnie: co jak ona mnie zarazi toksoplazmoza 🤷🏼‍♀️🤦🏼‍♀️ Ja w tej ciąży oszaleje… Mama mi powiedziała, ze nawet nie ma takiej możliwości bo ślina psa działa antyseptycznie i nie miała tego pyska w kociej kupie.
Mogę Cię uspokoić, że jeśli sprzątacie kocie kupy codziennie to nie ma ryzyka zarażenia. Toxoplasma żeby dojrzeć do formy zakaźnej dla człowieka musi poleżeć w kuwecie kilka dni.

Moje dziś o 5 rano miały imprezę, 10 ruchów to ja miałam w 5 minut :D

Moje dziś o 5 rano miały imprezę, 10 ruchów to ja miałam w 5 minut :D
Ja mam 7 ruch w 3 minucie, ale... Czy nie liczy się dopiero po 28 tygodniu? Poza tym.. Maluch ma zwyczaj, że na spacerach twardo zasypia, a ja mam zwyczaj po głównych posiłkach spacer😁

reklama
Do góry