reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2022

Ile ważą wasze maluchy? Byłam dzisiaj na USG i dzidzia w 15 tygodniu waży 116 g. Lekarz stwierdził że jest duża. W internecie wyczytałam że w 15 tygodniu waga wynosi około 70 gram. To spora różnica, wiadomo też że waga nigdy nie jest podana precyzyjnie.

reklama
Ile ważą wasze maluchy? Byłam dzisiaj na USG i dzidzia w 15 tygodniu waży 116 g. Lekarz stwierdził że jest duża. W internecie wyczytałam że w 15 tygodniu waga wynosi około 70 gram. To spora różnica, wiadomo też że waga nigdy nie jest podana precyzyjnie.
Mi nie podała szacunku masy w 15tc. A wszystko jest duże, czy jakiś jeden parametr np. długość kości udowej?

@kociamama. Ja bym spróbowała etanolem 70% ew. Octeniseptem. Clotrimazol nic do tego nie ma, bo jest na grzybicę. Nie próbowałaś przycinać tych włosków drobnymi nożyczkami przy skórze? Mniej efektywne, ale bez ryzyka nadkażenia.

Popatrzyłam teraz z ciekawości na wydruki zdjęć, które mi dała i się zdenerowalam (nie pierwszy raz na ich "standardy"...) Tam gdzie poprzednio prowadziłam ciążę, dawali mi drukowany raport z pomiarami. Tu nie daje, ale dała zdjęcia, więc myślałam, że na tych zdjęciach jest wszystko co mierzyła, czyli crl, kość udowa, obwód brzucha i obwód głowy. Nie ma!!! Ja miałam różne przygody z poprzednimi ciazami, teraz mam niby cukrzycę ciążowa - chciałabym mieć pełną dokumentację, żeby wiedzieć, czy nie idziemy np. w hipotrofie.

Na połówkowe już się zapisałam w inne miejsce, ale zaczynam się zastanawiać nad totalna zmiana lekarza i przychodni do prowadzenia ciąży.

Mojego Malucha już wyraźnie czuje od kilku dni (termin mam niby na 1X z OM).

Popatrzyłam teraz z ciekawości na wydruki zdjęć, które mi dała i się zdenerowalam (nie pierwszy raz na ich "standardy"...) Tam gdzie poprzednio prowadziłam ciążę, dawali mi drukowany raport z pomiarami. Tu nie daje, ale dała zdjęcia, więc myślałam, że na tych zdjęciach jest wszystko co mierzyła, czyli crl, kość udowa, obwód brzucha i obwód głowy. Nie ma!!! Ja miałam różne przygody z poprzednimi ciazami, teraz mam niby cukrzycę ciążowa - chciałabym mieć pełną dokumentację, żeby wiedzieć, czy nie idziemy np. w hipotrofie.

Na połówkowe już się zapisałam w inne miejsce, ale zaczynam się zastanawiać nad totalna zmiana lekarza i przychodni do prowadzenia ciąży.

Mojego Malucha już wyraźnie czuje od kilku dni (termin mam niby na 1X z OM).

Dziwne, ja zawsze dostaję wydruk usg z pomiarami. Mimo że samo zdjęcie jest słabe (na prywatnej wizycie było o niebo lepsze) to chociaż mam wszystkie wymiary.
Zazdroszczę ruchów, ja jeszcze nic nie czuję

Wymiary są w normie tylko waga jest trochę większa
Ale wagę szacują na podstawie tych wymiarów, więc widocznie jest OK. Jak nie ma jakichś odchyłów typu krótka noga a szeroki brzuch, to nie ma się co czepiać.
No niestety, zapaliłam 350 zł i de facto nigdzie w dokumentacji nie mam pomiarów (tylko crl), bo nie sądzę, żeby komputer jej siorbal z aparatu USG, bo aparat raczej stary. Wkurza mnie to, bo wiem co w takiej cenie jest w innych miejscach. Do tego to nie jedyny mój problem z nią.

@kociamama. Ja bym spróbowała etanolem 70% ew. Octeniseptem. Clotrimazol nic do tego nie ma, bo jest na grzybicę. Nie próbowałaś przycinać tych włosków drobnymi nożyczkami przy skórze? Mniej efektywne, ale bez ryzyka nadkażenia.
Dzieki za pomoc :)
Jestem pedantka i oczywiscie tak strasznie mi one przeszkadzaly, ze nie moglam sie powstrzymac zeby nie poskubac a teraz mam za swoje😣

reklama
Dzieki za pomoc :)
Jestem pedantka i oczywiscie tak strasznie mi one przeszkadzaly, ze nie moglam sie powstrzymac zeby nie poskubac a teraz mam za swoje😣
Ja robię sobie sama wosk ( już dwa razy, dziś mam wizytę i małego siniaka w pachwinie 🤪) bo nie cierpię maszynek, lasera teraz nie można.
Nie chcę iść do kosmetyczki bo biorę luteinę i ona ciągle ze mnie wypływa 🙈 a lubię mieć zrobione pełne

Do góry