reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2022

Jak Wasze cieśninie dziewczyny?
Ja już przed ciążą leczyłam nadciśnienie 😔 Teraz mam zmienione leki (Dopegyt, Betaloc). Pierwszy miesiąc wszystko było dobrze ale w w piątek i wczoraj miałam duże skoki (160/110). Strasznie się martwię 😩 Wzięłam dodatkową tabletkę i po dłuższym czasie ciśnienie spadło. Nie wiem co robić. W czwartek mam wizyte u ginekologa, chce już iść na zwolnienie bo przez ciśnienie mam ciąże wysokiego ryzyka. Wiecie przy jakim nadciśnieniu powinno się jechać do szpitala?
Moje w domu zawsze poniżej 125x75, a w gabinecie koło 130x80. Lekarka kazała mierzyć 2 razy dziennie i jeśli byłoby powyżej 140 to zmierzyć jeszcze raz po kwadransie i jeśli zostanie to dzwonić od razu do niej.

reklama
Jak Wasze cieśninie dziewczyny?
Ja już przed ciążą leczyłam nadciśnienie 😔 Teraz mam zmienione leki (Dopegyt, Betaloc). Pierwszy miesiąc wszystko było dobrze ale w w piątek i wczoraj miałam duże skoki (160/110). Strasznie się martwię 😩 Wzięłam dodatkową tabletkę i po dłuższym czasie ciśnienie spadło. Nie wiem co robić. W czwartek mam wizyte u ginekologa, chce już iść na zwolnienie bo przez ciśnienie mam ciąże wysokiego ryzyka. Wiecie przy jakim nadciśnieniu powinno się jechać do szpitala?
ja nadciśnienia dostałam na końcówce pierwszej ciąży, potem w drugiej cała ciąże na lekach i tu od pierwszej wizyty tak samo 3x1 dopegyt i mierzenie 3 razy dziennie.. Na wizycie u giną pierwszej w tej ciąży miałam ciśnienie 157/113... Ehh... Jeśli to jednorazowa sytuacja to obserwuj, jak się będzie powtarzać to lepiej skonsultuj się z lekarzem.

Hej dziewczyny piszecie o ciśnieniu co prawda w każdej ciąży miałam nadciśnienie … póki co czułam się super ale dziś czułam już się złe ciśnienie miałam 130/89 :( jutro wizyta potwierdzająca czy ktoś tam się ujawni 8tydz początek

Ja ciśnienie mam zawsze niskie (dzis 103/56), a na wizycie looo Pani 158 i więcej. Tzw syndrom białego fartucha. Straszny panikarz jestem ale to straszny. W poprzedniej ciąży wylądowałam w szpitalu bo gin nie chciał uwierzyć, że tak mam.

Ja w pierwszej ciąży wyladowalam na patologii właśnie z powodu nadciśnienia, gdzie w domu miałam książkowe a w przychodni za duże i mimo leków w przychodni za duze było, a w przeciągu tego tygodnia gdy leżałam w szpitalu ani razu nie było nawet delikatnie podwyższone.. Teraz też nie czułam żeby ciśnienie było zle, a u lekarza oczywiście było za duże. Mierze teraz w domu i ciągle w normie, ale teraz to na pewno leki.

reklama
Do góry