reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2022

U mnie właśnie te ruchy teraz są bardzo intensywne. Właśnie miałam pisać posta czy wy też tak macie... 🤔 Ja jak tylko siądę czy coś to zaraz czuje ruchy.
No właśnie u mnie ostatnimi czasy też tak było dość intensywnie, co się kładłam co siadałam to go czułam, może trochę się zmęczył poprzednimi dniami

reklama
Mi lekarz mówił na polowkowych że tydzien na plus i tydzień na minus to zupelnie spokojnie i prawidłowo i nie ma się czym martwic :)
U mnie rece i nogi o ponad tydzien za dlugie ale to mowil ze po prostu wysoka dziewczyna rośnie (u nas ma po kim więc też mnie to nie szokuje)
I właśnie mam pytanie do usg połówkowego, bo tak zagłębiłam się w te papiery co dostałam. I tam mam biometrie płodu.. Czy u was tak idealnie ona wyszła? U mnie główka mniejsza o tydzień była a brzuszek o 5 dni większy. Lekarz mówił że wszystko ok, ale czy takie różnice są okej na tym etapie? Waga o jeden dzień większą (wizytę miałam w 20+6, a bobas był tak jak by na 21+0). Napiszcie jak to u was wygląda. W środę idę do swojego ginekologa to na pewno zapytam o to.

Widziałam że pisałyście o szkole rodzenia i położnych...Ja to jeszcze nawet nie zaczęłam nic z tym robić i mam trochę wyrzuty sumienia :p ale postanowiłam że położna środowiskowa wezmę że szpitala w którym będę rodzic i do szkoły rodzenia też się tam wybiorę, pewnie w lipcu :)
To ja Ci tylko podpowiem, zebys odezwala sie do szpitala w sprawie szkoly rodzenia troszke wczesniej niz w lipcu. Nie wiem jak tam u Ciebie ale tutaj juz niektore terminy na sierpien byly zajete wiec lepiej ogarnac to za wczesnie niz pozniej obudzic sie z reka w nocniku. My tydzien temu sie zapisalismy i zaczynamy 9 sierpnia😊

Ja w lutym miałam sama glukoze na czczo i 82, a w polowie marca krzywa i wyszla cukrzyca :(
A jak myslicie, czy wynik glukozy na czczo z poczatku ciazy ma jakis wplyw na wynik krzywej?
W sensie czy jesli wynik na czczo byl dobry to jest wieksza szansza, ze niedlugo i krzywa wyjdzie dobrze czy nie jest to ze soba powiazane i wszystko moglo sie zmienic przez te kilka miesiecy?

A dziewczyny jak macie z ruchami dzidziutkow? Czy czujecie codziennie?? Ja trochę swiruje bo tak średnio czuje mojego Julka od wczoraj wieczorem :/ może że dwa razy go poczułam. A ostatnimi czasy ruszał się dość intensywnie. Wiem że na tym etapie ciąży może tak być że się nie czuje codziennie i ta intensywność też jest różna, no ale moja głowa nie chce tego przyjąć do wiadomości...jeszcze jak mi wyszła ta ureaplasma i jestem na antybiotyku od 2 dni to sobie wkręcam:/
U mnie to roznie bywa, sa dni kiedy fasolina nie daje mi spokoju a sa tez takie kiedy slabo ja czuje i od razu zaczynam panikowac i ciagle przykladac reke do brzucha. Zauwazylam tez, ze najwiecej ruchow czuje jak mam leniwy dzien, leze sobie na kanapie, co jakis czas cos podjadam i wtedy sie uaktywnia, z kolei jak jestem caly czas na nogach to wcale jej nie czuje i zaczyna sie wiercic dopiero wieczorem jak sie poloze w lozku na plecach. Dzien do dnia niepodobny ☺️

I właśnie mam pytanie do usg połówkowego, bo tak zagłębiłam się w te papiery co dostałam. I tam mam biometrie płodu.. Czy u was tak idealnie ona wyszła? U mnie główka mniejsza o tydzień była a brzuszek o 5 dni większy. Lekarz mówił że wszystko ok, ale czy takie różnice są okej na tym etapie? Waga o jeden dzień większą (wizytę miałam w 20+6, a bobas był tak jak by na 21+0). Napiszcie jak to u was wygląda. W środę idę do swojego ginekologa to na pewno zapytam o to.
Też miałam odchylenia rzędu 5-6 dni i lekarz powiedział, że wszystko ok.

@crainte Jeszcze Ci napisze, że problem możesz mieć z... butami. Sandałki to nie jest szczyt elegancji, ale ja już przestaje w ciąży wchodzic w pantofle swoje i pożyczam od teściowej, która ma rozmiar większy (normalnie mi latają jej buty i nie mogłabym w nich chodzić)
Wczoraj się załamałam, bo mam elegancką sukienkę, gdzie super mieści się brzuch, ale nie mogłam się zapiąć przez piersi🤦🏻‍♂️ Buty... Koleżanka przez obcasy dobiła swój ciążowy kręgosłup, więc na bank będą płaskie i chyba właśnie jakieś sandałki😁😁

To ja Ci tylko podpowiem, zebys odezwala sie do szpitala w sprawie szkoly rodzenia troszke wczesniej niz w lipcu. Nie wiem jak tam u Ciebie ale tutaj juz niektore terminy na sierpien byly zajete wiec lepiej ogarnac to za wczesnie niz pozniej obudzic sie z reka w nocniku. My tydzien temu sie zapisalismy i zaczynamy 9 sierpnia😊
Ja na początku maja chciałam się zapisać na edycję czerwiec-lipiec u mnie w szpitalu i nie bylo już miejsc, więc to prawda, że trzeba się szybko zapisywać

A dziewczyny jak macie z ruchami dzidziutkow? Czy czujecie codziennie?? Ja trochę swiruje bo tak średnio czuje mojego Julka od wczoraj wieczorem :/ może że dwa razy go poczułam. A ostatnimi czasy ruszał się dość intensywnie. Wiem że na tym etapie ciąży może tak być że się nie czuje codziennie i ta intensywność też jest różna, no ale moja głowa nie chce tego przyjąć do wiadomości...jeszcze jak mi wyszła ta ureaplasma i jestem na antybiotyku od 2 dni to sobie wkręcam:/
Jestem w 21 tygodniu. Od 18 czuję ruchy z różnym nasileniem. Czasami trzy razy dziennie po 3-4 lekkie stuknięcia, czasami kręci się i macha kończynami jak szalony przez cały dzień. Słodycze i leżenie bokiem nie pomaga. Pomaga mięcho i chwila skupienia (jak dużo robię, to nie zwracam uwagi aż tak). Przez pobyt w szpitalu mialam chyba 3 razy usg i widziałam, że choć ja akurat nie czuję nic, to mały szaleje. Wczoraj miałam połówkowe i spytałam dodatkowo, czy przejmować się, że cały dzień nic nie czuję i usłyszałam, że to normalne, bo maluch wielkoludem nie jest, a ja mam łożysko z przodu i conajmniej do 28 tyg mogą być takie przestoje🙂🙂

reklama
Weszłam szybko i faktycznie na lipiec już nie było terminów 🙈 zapisałam się na 1 weekend sierpnia :D

Do góry