reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2022

@Ja90 ja to słyszałam że pierwsze i drugie poronienie to nie jest żadnym wskazaniem do dodatkowych badań,leków czy coś, że dopiero przy trzecim hmm. Ja miałam też jedno w październiku ale idę na wizytę i myślę że to że raz poroniłam niczego nie zmieni i ciąża będzie prowadzona jakby nic się wcześniej nie stało. No ale dowiem się na wizycie 2 marca czy dobrze myślę czy źle i co tam zobaczę
No właśnie też mam nadzieję że nic to nie zmieni i będę mogła spokojnie i bez stresu cieszyć się tym stanem. ☺

reklama
Dziewczyny a ja mam takie pytanie bo gdzieś kiedyś wyczytalam że ciąża po poronieniu jest traktowana jako ciąża wysokiego ryzyka. Czy to prawda i czy to się wiąże z każdym poronieniem czy z jakimiś konkretnymi przypadkami?
Ja poronilam w listopadzie, ciąża zatrzymala się na etapie 6tyg. Puste jajo zarodek się nie wykształcił mimo że byl pęcherzyk zoltkowy. Teraz jestem w 5+0 jeszcze jestem przed pierwsza wizyta i nie wiem czego mogę się spodziewać, jak z l4 czy będę musiała odejść czy nie... Wizytę mam dopiero na 4.03 na spokojnie po wcześniejszych akcjach i stresach chce mieć ich jak najmniej...
Przykro mi, że zdarzyła ci się taka sytuacja ale na szczęście poronienie na tym etapie i w dodatku puste jajo nie wpływają w żaden sposób na ryzyko w kolejnej ciąży. Prawda jest taka, że przynajmniej 30% wczesnych ciąż kończy się przed końcem pierwszego trymestru. Najwięcej to ciążę bardzo wczesne, takie co to ich się nawet często zauważy. Ot "okres spòźnił się 3 dni" a wiele kobiet na to nie zwraca specjalnie uwagi.
To jest system kontroli - bo o ile znamy podstawowe wady genetyczne - trisomie chromosomów 13, 19 i 21 oraz trisomie i monotonię chromosomów płci to znamy je tylko dlatego, że jedynie z tymi trisomiami płód może dożyć żywy do porodu. Ale pozostałe chromosomy też często źle się dzielą i mamy zarodki z 3 lub 1 sztuka danego chromosomu zamiast pary. Mamy 23 pary chromosomów i od czasu do czasu trafiają się nieprawidłowe gamety. Takie nieprawidłowe zarodki w naturalny sposób przestają się rozwijać.

Dziewczyny a jak Wasza waga? Ja schudłam kolejny kilogram. Znowu się martwię. Ja jestem niska i zaczynałam od wagi 49 kg. Jest mi mdło ale dopiero od kilku dni i też nie jest tak ze nic nie jem. Boję się niedowagi i potem ze wybuchnę.
Ja sie nie ważyłam bo wage mam zepsutą 😅 ale widze po sobie ze mi ubywa kg. Zmuszam sie do picia wody ale nie umiem tak dużo pic...
Pamiętam moja kolezanka w ciąży na początku bardzo schudła ale od połowy zaczela tyć. Nie ma co sie martwic jak sie chudnie ❤️ jak sa mdłości, je sie mniej, lżej lub nie je sie slodyczy nagle to normalka. 😘

Witam wszystkie dziewczyny które do nas dołączyły!! ❤️ Rozgośćcie się tutaj, dajcie znać po wizytach co u Was!

Ja sie nie ważyłam bo wage mam zepsutą 😅 ale widze po sobie ze mi ubywa kg. Zmuszam sie do picia wody ale nie umiem tak dużo pic...
Pamiętam moja kolezanka w ciąży na początku bardzo schudła ale od połowy zaczela tyć. Nie ma co sie martwic jak sie chudnie ❤️ jak sa mdłości, je sie mniej, lżej lub nie je sie slodyczy nagle to normalka. 😘

Witam wszystkie dziewczyny które do nas dołączyły!! ❤️ Rozgośćcie się tutaj, dajcie znać po wizytach co u Was!
u mnie było przywalone kg dopiero od 7 miesiąca z siła zdwojoną. Brzuch miałam jak na bliźniaki 🙈

Załączniki

• IMG_2864.jpg
    IMG_2864.jpg
    110,5 KB · Wyświetleń: 83
u mnie było przywalone kg dopiero od 7 miesiąca z siła zdwojoną. Brzuch miałam jak na bliźniaki 🙈
Faktycznie brzuszek miałaś nie kiepski hehe ja miałam mały brzuszek teraz zobaczymy, w pół roku przytyłam 3 kg przez zmianę pracy na siedząco i ciągłe podjadanie wiec obawiam się że nie będzie tak lajtowo jak za pierwszym razem. Przytyłam w pierwszej 14 kg.

Hej dziewczyny. Przepraszam, że się nie odzywam. Wyjechaliśmy na narty w piątek:) myślałam że trochę więcej czasu będę mieć a tu się okazuję , że jak nie jeżdżę to muszę wszystko ogarniać 😒 mam nadzieję, że u Was wszystko dobrze :****

Załączniki

• 66d797f6-3d74-4570-9efc-f6ecc0606a29.jpg
    66d797f6-3d74-4570-9efc-f6ecc0606a29.jpg
    71,9 KB · Wyświetleń: 40
Hej wszystkim :) jestem tutaj nowa a widzę, że już trochę popisałyście. W sobotę zrobiłam test i okazuje się, że jestem w "niespodziewanej" ciąży. Wychodzi na to, że to 6 tydzień. Mam 2,5 letniego synka, który wkoncu poszedł do żłobka i myślałam, że wrócę do pracy, do ludzi. Czy ktoś tutaj jest w podobnej sytuacji i miałby ochotę pogadać?

Oj jak ja cie dobrze rozumiem. Poza tym to nie kwestia chcenia ale jak dolegliwości są to kiepsko. Ja w przedszkolu to już całkiem "blisko dziecka" I w wc,podczas obiadu,zginania masa itp...Maluszek swoje prawa ma ....
Zobaczymy jak się to wyklaruje
Tez mam starego urlopu sporo, nikt medalu nie da a będąc w pracy - pracujesz na 100%
Nie lepiej urlop zostawić na później po macierzyńskim. L4 w ciąży jest 100% płatne
Ja mam córcie 2'5 jak wracamy do domu po pracy to młoda idzie do swoich zabawek i daje mi chwile to ja w tym czasie sprzątanie gotowanie i te inne przyjemnosci, ale przychodzi taki moment że padam na pysk o chociaż by się waliło i paliło to 5min muszę przymknąć oko, o tyle jest ogarnięta że nie marudzi w tym czasie😘 chociaż jakiś czas temu siedzi mi na kolanach i tak z nikąd tekst "mamusiu a ty masz dzidziusia w brzuszku" A najfajniejsze jest to że jeszcze sama o tym nie wiedziałam bo byłam jakieś 5 dni przed testowaniem☺ ale powiem szczerze że jak ona mi tak wyskoczyła z tekstem to gdzieś w podświadomości wiedziałam że się udało🥰
Coś w tym jest, mój 4-latek, zaczął znowu bardziej przytulać się do cycusiów. Mówi, że zjadłby mleczko, ja mam wrażenie że on coś czuje. Był długi kp 2.7roku, ale później ta faza na cycusia mu minęła a teraz znowu.

Ja jestem po dwóch poronieniach i mi lekarz zlecił badania genetyczne itd. wyszły mutacje, ale pierwsza ciąża bezproblemowa( zajście i utrzymanie). Ja teraz mam masę leków i mam nadzieję, że pomogą utrzymać ta ciążę.
Więc sobie myślę, że u mnie gdyby nie leki to mogłaby być zagrożona.

My dziś na śniadanie jedliśmy gofry szpinakowe, serek i powidła śliwkowe+owoce. Mam swoje powidła oczywiście kwaśne 🙈
Młody został w domu bo ma chrypę od kilku dni, nie wiem czy coś mu się rozwija czy od mówienia, on non stop nawija.

reklama
Ja też robiłam w pierwszej ciąży takie zdjęcia, śmiałam się nawet na tym z 8 miesiąca że na następnym pęknę, bo miałam taki bebzol... No i pękłam i nie zdążyłam zrobić w 9 miesiącu 🤭😅

Do góry