No właśnie też mam nadzieję że nic to nie zmieni i będę mogła spokojnie i bez stresu cieszyć się tym stanem. ☺@Ja90 ja to słyszałam że pierwsze i drugie poronienie to nie jest żadnym wskazaniem do dodatkowych badań,leków czy coś, że dopiero przy trzecim hmm. Ja miałam też jedno w październiku ale idę na wizytę i myślę że to że raz poroniłam niczego nie zmieni i ciąża będzie prowadzona jakby nic się wcześniej nie stało. No ale dowiem się na wizycie 2 marca czy dobrze myślę czy źle i co tam zobaczę
reklama
Koniczyna82
Fanka BB :)
Przykro mi, że zdarzyła ci się taka sytuacja ale na szczęście poronienie na tym etapie i w dodatku puste jajo nie wpływają w żaden sposób na ryzyko w kolejnej ciąży. Prawda jest taka, że przynajmniej 30% wczesnych ciąż kończy się przed końcem pierwszego trymestru. Najwięcej to ciążę bardzo wczesne, takie co to ich się nawet często zauważy. Ot "okres spòźnił się 3 dni" a wiele kobiet na to nie zwraca specjalnie uwagi.Dziewczyny a ja mam takie pytanie bo gdzieś kiedyś wyczytalam że ciąża po poronieniu jest traktowana jako ciąża wysokiego ryzyka. Czy to prawda i czy to się wiąże z każdym poronieniem czy z jakimiś konkretnymi przypadkami?
Ja poronilam w listopadzie, ciąża zatrzymala się na etapie 6tyg. Puste jajo zarodek się nie wykształcił mimo że byl pęcherzyk zoltkowy. Teraz jestem w 5+0 jeszcze jestem przed pierwsza wizyta i nie wiem czego mogę się spodziewać, jak z l4 czy będę musiała odejść czy nie... Wizytę mam dopiero na 4.03 na spokojnie po wcześniejszych akcjach i stresach chce mieć ich jak najmniej...
To jest system kontroli - bo o ile znamy podstawowe wady genetyczne - trisomie chromosomów 13, 19 i 21 oraz trisomie i monotonię chromosomów płci to znamy je tylko dlatego, że jedynie z tymi trisomiami płód może dożyć żywy do porodu. Ale pozostałe chromosomy też często źle się dzielą i mamy zarodki z 3 lub 1 sztuka danego chromosomu zamiast pary. Mamy 23 pary chromosomów i od czasu do czasu trafiają się nieprawidłowe gamety. Takie nieprawidłowe zarodki w naturalny sposób przestają się rozwijać.
Sajfik
Ja sie nie ważyłam bo wage mam zepsutą ale widze po sobie ze mi ubywa kg. Zmuszam sie do picia wody ale nie umiem tak dużo pic...Dziewczyny a jak Wasza waga? Ja schudłam kolejny kilogram. Znowu się martwię. Ja jestem niska i zaczynałam od wagi 49 kg. Jest mi mdło ale dopiero od kilku dni i też nie jest tak ze nic nie jem. Boję się niedowagi i potem ze wybuchnę.
Pamiętam moja kolezanka w ciąży na początku bardzo schudła ale od połowy zaczela tyć. Nie ma co sie martwic jak sie chudnie jak sa mdłości, je sie mniej, lżej lub nie je sie slodyczy nagle to normalka.
Witam wszystkie dziewczyny które do nas dołączyły!! Rozgośćcie się tutaj, dajcie znać po wizytach co u Was!
mrsmiki_94
u mnie było przywalone kg dopiero od 7 miesiąca z siła zdwojoną. Brzuch miałam jak na bliźniakiJa sie nie ważyłam bo wage mam zepsutą ale widze po sobie ze mi ubywa kg. Zmuszam sie do picia wody ale nie umiem tak dużo pic...
Pamiętam moja kolezanka w ciąży na początku bardzo schudła ale od połowy zaczela tyć. Nie ma co sie martwic jak sie chudnie jak sa mdłości, je sie mniej, lżej lub nie je sie slodyczy nagle to normalka.
Witam wszystkie dziewczyny które do nas dołączyły!! Rozgośćcie się tutaj, dajcie znać po wizytach co u Was!
Załączniki
Limonkaaa88
Faktycznie brzuszek miałaś nie kiepski hehe ja miałam mały brzuszek teraz zobaczymy, w pół roku przytyłam 3 kg przez zmianę pracy na siedząco i ciągłe podjadanie wiec obawiam się że nie będzie tak lajtowo jak za pierwszym razem. Przytyłam w pierwszej 14 kg.u mnie było przywalone kg dopiero od 7 miesiąca z siła zdwojoną. Brzuch miałam jak na bliźniaki
Koniczyna82
Dziewczyny, to która ma w końcu pierwszy październikowy termin na forum?
U mnie 10.10 z usg
W sobotę zarodek miał 7,4mm a serce tętno 112
U mnie 10.10 z usg
W sobotę zarodek miał 7,4mm a serce tętno 112
Kamila.el
Hej dziewczyny. Przepraszam, że się nie odzywam. Wyjechaliśmy na narty w piątek myślałam że trochę więcej czasu będę mieć a tu się okazuję , że jak nie jeżdżę to muszę wszystko ogarniać mam nadzieję, że u Was wszystko dobrze :****
Załączniki
Hej wszystkim jestem tutaj nowa a widzę, że już trochę popisałyście. W sobotę zrobiłam test i okazuje się, że jestem w "niespodziewanej" ciąży. Wychodzi na to, że to 6 tydzień. Mam 2,5 letniego synka, który wkoncu poszedł do żłobka i myślałam, że wrócę do pracy, do ludzi. Czy ktoś tutaj jest w podobnej sytuacji i miałby ochotę pogadać?
Nie lepiej urlop zostawić na później po macierzyńskim. L4 w ciąży jest 100% płatneOj jak ja cie dobrze rozumiem. Poza tym to nie kwestia chcenia ale jak dolegliwości są to kiepsko. Ja w przedszkolu to już całkiem "blisko dziecka" I w wc,podczas obiadu,zginania masa itp...Maluszek swoje prawa ma ....
Zobaczymy jak się to wyklaruje
Tez mam starego urlopu sporo, nikt medalu nie da a będąc w pracy - pracujesz na 100%
Coś w tym jest, mój 4-latek, zaczął znowu bardziej przytulać się do cycusiów. Mówi, że zjadłby mleczko, ja mam wrażenie że on coś czuje. Był długi kp 2.7roku, ale później ta faza na cycusia mu minęła a teraz znowu.Ja mam córcie 2'5 jak wracamy do domu po pracy to młoda idzie do swoich zabawek i daje mi chwile to ja w tym czasie sprzątanie gotowanie i te inne przyjemnosci, ale przychodzi taki moment że padam na pysk o chociaż by się waliło i paliło to 5min muszę przymknąć oko, o tyle jest ogarnięta że nie marudzi w tym czasie chociaż jakiś czas temu siedzi mi na kolanach i tak z nikąd tekst "mamusiu a ty masz dzidziusia w brzuszku" A najfajniejsze jest to że jeszcze sama o tym nie wiedziałam bo byłam jakieś 5 dni przed testowaniem☺ ale powiem szczerze że jak ona mi tak wyskoczyła z tekstem to gdzieś w podświadomości wiedziałam że się udało
Ja jestem po dwóch poronieniach i mi lekarz zlecił badania genetyczne itd. wyszły mutacje, ale pierwsza ciąża bezproblemowa( zajście i utrzymanie). Ja teraz mam masę leków i mam nadzieję, że pomogą utrzymać ta ciążę.
Więc sobie myślę, że u mnie gdyby nie leki to mogłaby być zagrożona.
My dziś na śniadanie jedliśmy gofry szpinakowe, serek i powidła śliwkowe+owoce. Mam swoje powidła oczywiście kwaśne
Młody został w domu bo ma chrypę od kilku dni, nie wiem czy coś mu się rozwija czy od mówienia, on non stop nawija.
reklama
Ja też robiłam w pierwszej ciąży takie zdjęcia, śmiałam się nawet na tym z 8 miesiąca że na następnym pęknę, bo miałam taki bebzol... No i pękłam i nie zdążyłam zrobić w 9 miesiącuu mnie było przywalone kg dopiero od 7 miesiąca z siła zdwojoną. Brzuch miałam jak na bliźniaki