Heja, ja poszłam w zeszłym tygodniu na wizytę w ramach prywatnej opieki medycznej (taki pakiet z pracy) i tam spotkałam tak świetną babkę ginekolog, że mi kopara opadła! Rozmawiałyśmy o tych prenatalnych i powiedziała mi, że ręczy tylko za jednego ginekologa, który wykonuje prenatalne (ona też u niego robiła), zadzwoniła do niego i powiedziała, że będę się kontaktować. Jak zadzwoniłam okazało się, że zwolniło się miejsce na NFZ akurat jak będę w 11 tygodniu. A prenatalne robi się między 10 a 14 tygodniem z tego co wyczytałam.
Tu ciekawe inf.na ten temat:
Rekomendowane przez Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników badania prenatalne pozwalają oszacować ryzyko związane z wadami rozwojowymi i w razie konieczności, podjęcie odpowiedniego leczenia jeszcze w łonie matki.
www.wapteka.pl
A tu jest lista lekarzy FMF (Fetal Medicine Foundation) jakby ktoś chciał rzucić okiem i/lub wyszukać swojego gina :-)
The Fetal Medicine Foundation is a Registered Charity that aims to improve the health of pregnant women and their babies through research and training in fetal medicine.
fetalmedicine.org