reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2021

Cześć Dziewczyny! :) Część z Was czytałam na "Staraczki 2021". Dołączam do Was tutaj. Jutro idę na drugą betę. Pierwsza w 27dc wyszła 275,8 IU/L. Przy okazji zrobiłam sobie pakiet badań tarczycowych oraz glukozę. Niestety glukoza wyszła 106 (norma do 99). [emoji853] TSH w normie, ale FT4 jest 0,86 (Czyli poniżej normy).
Troche się boję, bo u Gina byłam raz w życiu - rok temu na pakiecie badań. Teraz szukam jakiegoś, do którego mogę zacząć chodzić. Powiedzcie mi, jeśli będę chodziła tylko do prywatnego, to on może wystawić skierowanie na refundowane badania z krwi na NFZ? Czy muszę sobie znaleźć wtedy też jakiegoś na NFZ? Dzwoniłam w pare miejsc wczoraj (NFZ) i terminy dopiero za kilka miesięcy!!

Cześć!
Z tego co wiem, to prywatnie lekarze dają skierowania na płatne badania, chyba ze któryś z nich tez pracuje na NFZ i ma taka dobra wole, to tez wystawi na NFZ. Ale nie nastawialabym się. Ja w pierwszej ciąży prowadziłam ja prywatnie i w Medicover bo miałam pakiet z pracy, i tam robili mi badania. Na NFZ tez się nie byłam w stanie dostać [emoji52]

Po ilu dniach robisz druga betę? Będę musiała tez iść i nie wiem kiedy [emoji28] czy po 48h od pierwszej? Czy 72h?

reklama
Cześć!
Z tego co wiem, to prywatnie lekarze dają skierowania na płatne badania, chyba ze któryś z nich tez pracuje na NFZ i ma taka dobra wole, to tez wystawi na NFZ. Ale nie nastawialabym się. Ja w pierwszej ciąży prowadziłam ja prywatnie i w Medicover bo miałam pakiet z pracy, i tam robili mi badania. Na NFZ tez się nie byłam w stanie dostać [emoji52]

Po ilu dniach robisz druga betę? Będę musiała tez iść i nie wiem kiedy [emoji28] czy po 48h od pierwszej? Czy 72h?
Dziękuje. Hmm, w sumie tez mogę wykupić pakiet z pracy u siebie lub u męża. Muszę o tym poczytać :)

Po 48h. :) jak mi ciekawość nie da spokoju, to może pójdę tez w piątek na trzecia po następnych 48h od jutra.

Dokładnie tak jak piszesz. Lekarz prywatny daje prywatne skierowania na badania.

Betę najlepiej sprawdzać po 48h [emoji846] i wg mnie osobiście najlepiej jest zrobić dwa badania żeby sprawdzić przyrost, później ta betę może przyrastac nieco wolniej i da nie potrzebne nerwy że coś jest nie tak.
Ja robiłam pierwsza betę w sobotę 123 i wczoraj 300 [emoji16] więcej nie planuje
Cześć!

Jest ok [emoji846]

Ja dziś dzwoniłam do lekarza, mówiłam że w piątek test wyszedł pozytywny i że w sobotę zaczęłam 4 tydzień więc kiedy najlepiej by było umówić się na wizytę. Zaskoczył mnie bo najpierw chciał we czwartek ale zapytałam czy nie za szybko to powiedział że we wtorek za tydzień. To będzie 5+3 więc nie wiem czy już będzie serduszko.
serduszka moze nie byc jeszcze, ale powinnien być widoczny pęcherzyk

Czesc dziewczyny, to ja tez sie podziele swoim dzisiejszym wynikiem:
27.01 -229
29.01 -705
01.02 -2989 (dzis 4+5)
Wynik w normie ale juz schizuje ze wczesniej przyrost byl ponad 200% a teraz tylko 160%.
Jak tak bedzie przez 9 miesiecy to chyba nerwicy dostane 😣
u jednych dziewczyn będzie przyrost 150% a u innych 250% - ciało ludzkie niestety nie daje się zamknąć w ciasne widełki ;) Trzymam kciuki, aby wszystko było dobrze

Cześć Dziewczyny! :) Część z Was czytałam na "Staraczki 2021". Dołączam do Was tutaj. Jutro idę na drugą betę. Pierwsza w 27dc wyszła 275,8 IU/L. Przy okazji zrobiłam sobie pakiet badań tarczycowych oraz glukozę. Niestety glukoza wyszła 106 (norma do 99). 🙁 TSH w normie, ale FT4 jest 0,86 (Czyli poniżej normy).
Troche się boję, bo u Gina byłam raz w życiu - rok temu na pakiecie badań. Teraz szukam jakiegoś, do którego mogę zacząć chodzić. Powiedzcie mi, jeśli będę chodziła tylko do prywatnego, to on może wystawić skierowanie na refundowane badania z krwi na NFZ? Czy muszę sobie znaleźć wtedy też jakiegoś na NFZ? Dzwoniłam w pare miejsc wczoraj (NFZ) i terminy dopiero za kilka miesięcy!!

Gratulacje ❤️
Co do badan krwi zazwyczaj lekarz prywatny wystawia płatne badania, ale moja koleżanka niedawno będąca w ciąży ze skierowaniem od gin szła zawsze do swojego lekarza rodzinnego i na większość on jej wystawiał skierowanie - także można tak próbować :) zawsze to jakas oszczędność

reklama
Do góry