Ja właśnie się zastanawiam czasami co w jej wieku powinna już sama robić. Zupełnie nie znam dzieci [emoji6] Ale przedszkole mnie trochę w tym wyręcza, tylko się pytam dziecka co może robić w przedszkolu, a co nie [emoji1] Wydawało mi się np. że jest za mała na zabawy nożyczkami, a okazało się, że w przedszkolu już od dawna się nimi bawi.
Ja na sierpien planuje naukę...
~ rysowac/ pisac po przerywanych liniach... pisac cyferki i literki samodzielnie...
..te karty sie sciera i na nowo mozna cwiczyc....
Kupilam wczoraj w biedronce... bo u nas fajnie sie sprawdza robienie tych książeczek... nie kazde dziecko usiedzi... no my od malego po trochu coraz wiecej przy stole cos rysowalismy...więc przyzwyczajony....ale za linie jak koloruje wychodzi...a przedszkolanka mowi ze juz dziecko powinno prawidlowo trzymac kredke. I coraz mniej wychodzic za linie... wiec pocwiczymy to...
~wyrazy do 6 liter drukowanymi przeczyta.
Nie ogarnia tylko rz sz cz ch
Jak mial 1.5 roku zaczynalismy tak w formie zabawy.... ze mial mi przynosic z podlogi konkretny wyraz....i cyferke... teraz cwicze to z 1.5 rocznym ale nie taka ilosc na raz
~dodawac do 10 na palcach juz umie, więc chce przejsc na klocki czy kamyczki
I dodawanie do 20 i odejmowanie zrobic.. dziecko zalapalo w 1 dzien... motywatorem byly suszone jablka z lidla
heheh
~ tata ma za zadanie w sierpniu codziennie brac na rower i uczyc.na 2 kolkach jezdzic... na biegowce po 5 km robil jak mial 2 lata.. na 4 kolkach i pedalach tez smiga od zeszlego roku....
Wiec wszysyko zalezy co dziecko juz umie... co lubi....
~ wyrazy po angielsku ok 200 juz zna..on po prostu szybko chlonie
Raz sie powie i on powtórzy...
~ zastanawiam sie nad nauka wiazania sznurowek....
jak cos juz umie to ide dalej.... jak czegos nie chce robic... to podchodze do tematu za miesiac lub dwa..wszystko w formie zabawy..i musi sam chciec...
Jak zobaczyl ile ksiazek kupilam 2 dni temu..to powiedial " ile nagród mama kupilas" wiec wiem ze to co robimy ma wydzwiek pozytywny...