reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2017

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Cześć Witam Was wszystkie dojrzałe "ciężaróweczki". Postaram się w skrócie przybliżyć Wam moją osobę. Wróciłam tu na BB po kilku latach. Mam jedną córkę 7latkę.Mam 37lat i jestem w 14tc, po raz 7...
2 razy poronilam w 7tc, 3razy w 19tc, i raz juz urodzilam w 39tc ale corka zmarla po 2h.Sekcja nie wykazala nic sensownego.
Zarzekalam sie ze juz nie podejmę próby jednak chęć posiadania drugiego dziecka i rodzeństwa dla córci okazala sie silniejsza.
Z racji wieku moj gin skierowal mnie na PAPP.Ryzyko 1:390 Postanowilismy z mężem zrobić test genetyczny z krwi PANORAMA. Probowki z krwią przebadano w USA (stąd cena 2tysiaki ) i po 10dniach dowiedzialam sie że ryzyko chorób genetycznych jest b.niskie i wynosi 1:10 000 Z jednej strony cieszę się ale mam świadomość ze to badanie nie daje takiej pewności jak amniopunkcja. Niestety amiopunkcja raczej nie wchodzi w grę bo ciąża jest zagrożona.Nakaz leżenia.biorę leki sterydy, hormony m.in. clexane w brzuch codziennie.
Czy ktoras z Was miala to badanie i moze cos powiedziec? Czytalam troche na forach i tam znalazlam przypadki ze test NIFTY sie pomylil i kobieta urodzila chore dziecko.
Wpisalam to na tym wlasnie forum, bo jestescie tu tez w podobnym wieku i wiem ze takie badania genetyczne nie są Wam obce.
Pozdrawiam Was goŕąco.

Ostatnia edycja:
reklama
Cześć Monia. To straszne przez co musiałaś przejść... strasznie Ci współczuję. Tym razem będzie dobrze, limit nieszczęść już na pewno wykorzystalas :-)

Hajmal, faktycznie głupia ta Twoja szwagierka :-) przepraszam, chciałam to lepiej ubrać w słowa, ale określenie "lekkomyslna " jest w tym przypadku chyba zbyt łagodne ;-) nie rozumiem takich kobiet...

Byłam znowu z psem u wet... wieczorem znów jedziemy na kroplowke, bo niknie nam w oczach. Morfologia wyszła mu w porządku...

Cześć Witam Was wszystkie dojrzałe "ciężaróweczki". Postaram się w skrócie przybliżyć Wam moją osobę. Wróciłam tu na BB po kilku latach. Mam jedną córkę 7latkę.Mam 37lat i jestem w 14tc, po raz 7...
2 razy poronilam w 7tc, 4razy w 19tc, i raz juz urodzilam w 39tc ale corka zmarla po 2h.Sekcja nie wykazala nic sensownego.
Zarzekalam sie ze juz nie podejmę próby jednak chęć posiadania drugiego dziecka i rodzeństwa dla córci okazala sie silniejsza.
Z racji wieku moj gin skierowal mnie na PAPP.Ryzyko 1:390 Postanowilismy z mężem zrobić test genetyczny z krwi PANORAMA. Probowki z krwią przebadano w USA (stąd cena 2tysiaki ) i po 10dniach dowiedzialam sie że ryzyko chorób genetycznych jest b.niskie i wynosi 1:10 000 Z jednej strony cieszę się ale mam świadomość ze to badanie nie daje takiej pewności jak amniopunkcja. Niestety amiopunkcja raczej nie wchodzi w grę bo ciąża jest zagrożona.Nakaz leżenia.biorę leki sterydy, hormony m.in. clexane w brzuch codziennie.
Czy ktoras z Was miala to badanie i moze cos powiedziec? Czytalam troche na forach i tam znalazlam przypadki ze test NIFTY sie pomylil i kobieta urodzila chore dziecko.
Wpisalam to na tym wlasnie forum, bo jestescie tu tez w podobnym wieku i wiem ze takie badania genetyczne nie są Wam obce.
Pozdrawiam Was goŕąco.

Hej.. Przykro mi, ze tyle juz przeszlas....
ja mialam robione badanie Nifty I wyszlo mi niskie ryzyko wad. Jestem w 13 tygodniu ciazy. Moim zdaniem takie testy jak Panorama czy Nifty sa bardzo czule i nowoczesne. To, ze jedna kobieta urodzila chore dziecko to chyba jest naprawde odosobiony przypadek. A co do badania amniopunkcji to tez jestem ciekawa co mysla na ten temat inne mamy. Nie wiem czy sama sie na nie zdecyduje. Jesli wszystkie skany i ten polowkowy wyjdzie dobrze to raczej nie bede ryzykowac. Ale wydaje mi sie, ze o takich decyzjach powinnien rowniez decydowac lekarz prowadzacy, bo kazda ciaza jest inna. Duzo zdrowka zycze dla Ciebie i malenstwa :)

ps. Jestesmy w tym samym wieku :)

Ostatnia edycja:
Monia witam cie ale przeszlas kobieto...podziwiam cie...
Nie strasz mnie ja dzus nifty zrobilam i teraz czekanie na wyniki..ale mysle ze jak wyszli ci niskie ryzyko to jyz nie trzeba sie zadreczac tylko ciesz sie ta ciaza...
Dzis doktor u ktorego bylam piwiedzial ze dopoki dziecko sie nie urodzi to nigdy nie befziemy miec pewnosci ze wszystko jest ok..
Mowil tez ze zna przypadek ze amniopunkcja wyszla dobrze a dziecko urodzilo sie chore..takze trzena byc dobrej mysli...
Wiem co czujesz ja tez sie zamartwiam i dopoki nie wezme tego maluszka na rece to bede w strachu...
Ja tez stracilam dwie ciaze jedna wczesnie bo w 12 tyg.a druga w 22 tyg...
Teraz mysle ze juz zle byc nie moze...ale ryzyko zawsze jest i zadne badania nam tego nie potwierdza...wiec ciesz sie i martw tak bo to tez dziecku szkodzi...

Zgodze
Monia witam cie ale przeszlas kobieto...podziwiam cie...
Nie strasz mnie ja dzus nifty zrobilam i teraz czekanie na wyniki..ale mysle ze jak wyszli ci niskie ryzyko to jyz nie trzeba sie zadreczac tylko ciesz sie ta ciaza...
Dzis doktor u ktorego bylam piwiedzial ze dopoki dziecko sie nie urodzi to nigdy nie befziemy miec pewnosci ze wszystko jest ok..
Mowil tez ze zna przypadek ze amniopunkcja wyszla dobrze a dziecko urodzilo sie chore..takze trzena byc dobrej mysli...
Wiem co czujesz ja tez sie zamartwiam i dopoki nie wezme tego maluszka na rece to bede w strachu...
Ja tez stracilam dwie ciaze jedna wczesnie bo w 12 tyg.a druga w 22 tyg...
Teraz mysle ze juz zle byc nie moze...ale ryzyko zawsze jest i zadne badania nam tego nie potwierdza...wiec ciesz sie i martw tak bo to tez dziecku szkodzi...

Zgodze sie z Toba. Niestety pewne rzeczy sa poza naszym zasiegiem. Rowniez sie zgadzam, ze te testy sa bardzo czule tylko z gory jest powiedziane, ze daja wynik na 99 procent, a nie 100. Ja tez jestem juz po tescie Nifty z niskim wynikiem ryzyka i staram sie myslec pozytywnie. Zaznaczylas chec poznania plci dziecka? Ja bede miec chlopca :)

Dziewczyny dziękuję Wam za te słowa otuchy. W moim poście wkradł się drobny błąd. W 19tyg poronilam nie 4 a 2 razy.
Moj gin stwierdzil, ze jestem pechowcem dlatego w moim przypadku dodatkowa czyjność jest wskazana i uzasadniona.
Hajmal- To było tak; 1 ciąża-7tc, 2ciaza-amiopunkcja, ZepolDowna i terminacja w 19tc, 3 ciaza-amniopunkcja-zdrowa córka, 4ciąża- corka zarazila mnie mononukleozą i w 19tc krwawienie, skurcze porodowe i ..., 5ciaza- amniopunkcja, miala byc zrowa corka i byla zdrowa ale pod koniec ciazy niedopatrzenie lekarzy, problemy z lozyskiem, porod cc niedotleniona corka Apgar 1/3/1 zgon po 2h, 6ciaza-poronienie w 7tc(w grudniu 2016r) no i teraz w 7 ciazy i drżę o kazdy dzień. Jestem pod opieką genetyka, specjalistę z patologii ciąży i na lekach. Co prawda chodzę jeszcze do pracy ale bardzo sie oszczedzam. Planuje jeszcze popracowac ze 3, 4 tygodnie.
Podobno wyczerpalam juz limit niepowodzeń ale gdzies tam z tylu glowy mam czarne mysli no i od tego nie ucieknę, bo to 7ciaza. Tak naprawde obiecalismy sobie z mezem ze nie wypakuje z torby ani nie kupie ani jednego ciuszka ani wozka ani niczego dopoki nie przyjade do domku ze zdrowym maluszkiem(bedzie synus ).

Dziewczyny dziękuję Wam za te słowa otuchy. W moim poście wkradł się drobny błąd. W 19tyg poronilam nie 4 a 2 razy.
Moj gin stwierdzil, ze jestem pechowcem dlatego w moim przypadku dodatkowa czyjność jest wskazana i uzasadniona.
Hajmal- To było tak; 1 ciąża-7tc, 2ciaza-amiopunkcja, ZepolDowna i terminacja w 19tc, 3 ciaza-amniopunkcja-zdrowa córka, 4ciąża- corka zarazila mnie mononukleozą i w 19tc krwawienie, skurcze porodowe i ..., 5ciaza- amniopunkcja, miala byc zrowa corka i byla zdrowa ale pod koniec ciazy niedopatrzenie lekarzy, problemy z lozyskiem, porod cc niedotleniona corka Apgar 1/3/1 zgon po 2h, 6ciaza-poronienie w 7tc(w grudniu 2016r) no i teraz w 7 ciazy i drżę o kazdy dzień. Jestem pod opieką genetyka, specjalistę z patologii ciąży i na lekach. Co prawda chodzę jeszcze do pracy ale bardzo sie oszczedzam. Planuje jeszcze popracowac ze 3, 4 tygodnie.
Podobno wyczerpalam juz limit niepowodzeń ale gdzies tam z tylu glowy mam czarne mysli no i od tego nie ucieknę, bo to 7ciaza. Tak naprawde obiecalismy sobie z mezem ze nie wypakuje z torby ani nie kupie ani jednego ciuszka ani wozka ani niczego dopoki nie przyjade do domku ze zdrowym maluszkiem(bedzie synus ).

Zycze Ci jak najlepiej i mocno trzymam kciuki. Jestes bardzo dzielna. Ja pije slaba herbate z melisy oraz rumianek od czasu do czasu i mi bardzo pomagaja ukoic nerwy. Powodzenia kochana.

reklama
Zgodze

Zgodze sie z Toba. Niestety pewne rzeczy sa poza naszym zasiegiem. Rowniez sie zgadzam, ze te testy sa bardzo czule tylko z gory jest powiedziane, ze daja wynik na 99 procent, a nie 100. Ja tez jestem juz po tescie Nifty z niskim wynikiem ryzyka i staram sie myslec pozytywnie. Zaznaczylas chec poznania plci dziecka? Ja bede miec chlopca :)

Tak kochana zaznaczylam u mnie po genetycznych wyszla na 70 %cora...
A ty mialas wskazania do Nifty czy tak dla wlasnego spokoju zrobilas...
Ja duzo o tym myslalam...drogie to cholerstwo..nie oszukujmy sie...ale moja spokojna glowa do konca ciazy bezcenna

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry