Moriam, jak wiadomo co lekarz to opinia... mi sie do USG 3D/4D wcale nie pali, tak jak napisałam miałam w tym gabinecie zaledwie jedno w 6 tc wiec bez sensu byłoby robić je 3D, natomiast w poczekalni spotkałam mamy które zarówno USG 11-14 tc miały 3D jaki i każde kolejne. Mnie z kolei znajomi lekarze przestrzegają przed ilość USG w I trymestrze, zwłaszcza sondą dopochwową, uważają, że to nie jest dobre wyjście, i że na chwilę obecną udowodniono, że te 3 zalecane USG są bezpieczne, natomiast co do zwiększonej ich liczby już zdania sa podzielone. Troche mnie to martwi, bo miałam już 2: jedno prywatnie, jedno w szpitalu i dzis kolejna wizyta, a że lek ma w gabinecie USG zapewne bedzie propozycja zrobienia i teraz mam dylemat: z jednej strony strach i chęć zobaczenia, że wszystko ok, z drugiej tak sobie myśle, że to już 3 badanie we wczesnej ciąży i może dać sobie spokój i poczekać do tego w 13 tc.
Generalnie taki miałam plan na samym poczatku - 3 zalecane USG + echo serca płodu, natomiast planować jak widać sobie mogę, na pierwsze USG pojechałam w 6 tc z powodu dość mocnego bólu po jednej stronie a by wykluczyć ciążę pozamaciczna, okazało się, że zagnieżdzony zarodek prawidłowo, natomiast nie uwidoczniono akcji serca, która wg lek powinna już być, stąd kontrolne USG w szpitali po 3 dniach - serduszko pięknie bijące. Tylko jak mówie, mam dylemat czy na to ewentualne USG dziś się zdecydować. Może poprosze, żeby było bardzo szybko i jeśli to mozliwe już przez brzuch, żeby tylko szybko "zerknąć" jak dzidziuś się ma.