reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe Mamy 2010

witam dziewczyny!dzis bylam u ginki(ale nie na wizycie tylko z wynikami cukru) jutro ma do mnie zadzwonic i umowic mnie z dietetykiem.bede musiala dostosowac sie do diety. i przelozylam sobie wizyte na 22 kwietnia bo mialam miec 8 ale to by byl dopiero 11t3d a ona mowila ze usg genetyczne to troszke pozniej.i w zwiazku z tym badaniem mam pyatnie czy to usg jest jednak drozsze od zwyklego czy nie bo moja siostra gdzies w necie WYCZYTALA ZE TO USG KOSZTUJE 300ZL.rany a ja myslalam ze to zwykle usg i kosztuje tyle samo.

ja będę płacić tyle co za zwykłą wizytę

reklama
no i w gierke nie pogralam, bo cos z plytka nie tak itrzeba wymienic. Ale za to jutro nadrobie:-)

Evita82 - w kalendarzu chinskim wiek liczymy latami skonczonymi:tak: Mi wyszla dziewczynka. poczekamy, zobaczymy:-)

iwcia1234 - ja bede miec usg genetyczne 3/4d. Kosztowac bedzie 200zl-dostane plytke i zdjecia

daa- super wiesci

Nie wiem, dziewczyny, jak to jest z tym kalendarzem dokładnie, bo jeśli chodzi o lata skończone (a ja z lipca) to mi wychodzi siusiak, a jeśli rocznikiem to dziurka:-D Pewnie gdzieś jest jakaś informacja na ten temat - ja nie znalazłam:no: albo poczekajmy do października to powiemy jak liczyć tym z listopada i grudnia:-D
Mężul z pracy wróci koło 11ej i chce żebbym czekała:cool2: a mi się schiza włącza, bo po wczorajszym jakiś śluz taki jakby "białko jaja kurzego" - pytanie za 100 pkt" może taki być czy nie może?:cool: Normalnie ciąża to nie na moją psychikę:-(

no i zanim skończyłam pisać to moriam Wam odpowiedziała:)))
A z tym USG 3D czy 4D to nie jest gdzieś koło 20go tc???

Ostatnia edycja:
hej dziewczynki! jakoś mi dziwnie tu nie zaglądać, troche się zdążylam przyzwyczaić...trzymam się, miałam bigggg kryzys w niedzielę-ale razem daliśmy radę. teraz odpoczywam, mam do pt zwolnienie, w pon do pracy-bo inaczeh bym chyba zwariowała. AA byłam w pon u gina, odebrałam wyniki które robiłam tydzień przed plamieniem, są oki. za trzy tygodnie mam też odebrać wyniki badania his-pat, może się czegoś dowiemy, a jak nie to trudno, wziełam też skierowanie na toxoplazmoze i ide w czwartek. pozdrawiam Was serdecznie, i do usłyszyska

Co do śluzu jak białko jaja wydaje mi sie, że nie ma powodu do niepokoju, ale jak bardzo się denerwujesz to lepiej zadzwoń do lekarza i spij spokojnie. Ja mam śluz cały czas zakłócony bo biore dowcipnie luteine. Dziś będę miała jeszcze wyniki moczu - mam nadzieje, że nie mam żadnej wrednej bakterii.

Z USG 3D/4D to jest generalnie zalezne od lekarza i sprzetu jakim dysponuje. U mnie np lekarka ma rewelacyjny sprzęt i jak sądzę gdyby chciała to opcję 3D/4D mogłaby włączyć za każdym badaniem czyli zarówno podczas USG połówkowego jak i wcześniej. Zobacze jakie zrobi mi dziś, bo wcześniej w tym gabinecie miałam tylko jedno w 6 tc więc normalne. Mam nadzieje, że będzie wszystko ok. Wiem, od mam które spotkałam w poczekalni, że bez problemu dostaja płytki z zapisem badania, nie dopłacają za nie, lekarka bez problemów daje też zdjęcia. Ale są też lekarze, którzy nie mają aparatu z opcję USG 3D/4D i wtedy chcąc mieć takie badanie kobitki zapisują się do innych gabinetów na samo to badanie i najczęśćiej jest to ok 20 tc bo najlepiej widać dzidziusia - wygląda już jak mały człowiek a ma jeszcze wystarczająco miejsca, żeby fikać i brykać, a zazwyczaj rodzice chca filmy takiego własnie ruchliwego malucha. Potem dziecko też widać dobrze ale ma coraz mniej miejsca więc podgladanie co tam robi w srodku jest już trudniejsze.
Najważniejsze, żeby zrobić USG I trymestru między 11 - 14 tc i potem połówkowe bo one są kluczowe dla oceny płodu - nie muszą być 3D/4D, ważne żeby lekarz dobrze i dokładnie wszystko sprawdził, opcja 3D/4D to bardziej taka pamiatka dla nas (filmy, zdjęcia) dlatego też są to badania dość drogie bo jest duże zainteresowanie nimi.

Dzien dobry!
Dodajac swoje pare groszy na temat usg powiem wam, ze to 3d/4d nie mozna zbyt czesto robic. Dlatego Twoja pano doktor-lolisza- nie wlacza tej opcji za kazdym razem. U mnie tez lekarz ma ten sprzet w gabinecie, ale rutynowo sie go nie uzywa. Po prostu wiazka fal iw 3d jest duzo grubsza(jest przestrzennym prostopadloscianem) i o wiekszej mocy, wiec po co dzieciaczka bombardowac taka dawka. Szczegolnie , ze sprzet tej klasy nie ma dlugiej historii i nie opisane sa jeszcze dlugoletnie obserwacje jego dzialania na plod.
Wyklad na temat usg otrzymalam ostatnio od lekarza, kiedy z przerazeniem stwierdzilam, ze jestem dopiero w 10tc, a mialam juz 4xrobione usg! No i mnie uspokoil, ze przy ciazach zagrozonych robi sie ich nawet nascie, bez szkody dla malenstwa. W normalnym usg wiazka jest liniowa i malej mocy i fasolince nie szkodzi:)

uff..elaborat mi wyszedl. Milego dnia dziewczynki!

Mlodam-swietnie, ze wpadasz. Podziwiam Twoja sile.
Ale Ren juz tu dawno nie bylo:(

edit: co do wydzieliny z wiadomo skad-ja mam za to caly czas jakas zoltawa maz, ale wymaz wyszedl ok i nic mnie tam nie swedzi(choc juz po kuracji Natamycyna jestem). Wiec chyba tak ma byc. Taka ciazowa uroda:)

Ostatnia edycja:
Moriam, jak wiadomo co lekarz to opinia... mi sie do USG 3D/4D wcale nie pali, tak jak napisałam miałam w tym gabinecie zaledwie jedno w 6 tc wiec bez sensu byłoby robić je 3D, natomiast w poczekalni spotkałam mamy które zarówno USG 11-14 tc miały 3D jaki i każde kolejne. Mnie z kolei znajomi lekarze przestrzegają przed ilość USG w I trymestrze, zwłaszcza sondą dopochwową, uważają, że to nie jest dobre wyjście, i że na chwilę obecną udowodniono, że te 3 zalecane USG są bezpieczne, natomiast co do zwiększonej ich liczby już zdania sa podzielone. Troche mnie to martwi, bo miałam już 2: jedno prywatnie, jedno w szpitalu i dzis kolejna wizyta, a że lek ma w gabinecie USG zapewne bedzie propozycja zrobienia i teraz mam dylemat: z jednej strony strach i chęć zobaczenia, że wszystko ok, z drugiej tak sobie myśle, że to już 3 badanie we wczesnej ciąży i może dać sobie spokój i poczekać do tego w 13 tc.
Generalnie taki miałam plan na samym poczatku - 3 zalecane USG + echo serca płodu, natomiast planować jak widać sobie mogę, na pierwsze USG pojechałam w 6 tc z powodu dość mocnego bólu po jednej stronie a by wykluczyć ciążę pozamaciczna, okazało się, że zagnieżdzony zarodek prawidłowo, natomiast nie uwidoczniono akcji serca, która wg lek powinna już być, stąd kontrolne USG w szpitali po 3 dniach - serduszko pięknie bijące. Tylko jak mówie, mam dylemat czy na to ewentualne USG dziś się zdecydować. Może poprosze, żeby było bardzo szybko i jeśli to mozliwe już przez brzuch, żeby tylko szybko "zerknąć" jak dzidziuś się ma.

Witajcie moje drogie!
Wczoraj wieczorem tak mnie bolała głowa, że o 20 byłam już w łóżku.:shocked2:Nie dotrwałam nawet do serialu, który zaczynał się o 20:40:szok:. Po raz kolejny przekonałam się,że mogę liczyć na męża, który, mimo,że wrócił zmęczony z pracy, posprzątał po obiedzie. I synuś też jest na tyle duży,że rozumie, że mamusia musi się położyć. NIe męczył mnie,żebym oglądała z nim bajki....
Nie powiem,że dzisiaj czuję się wyśmienicie, ale lepiej niż wczoraj.

A co do kalendarza chińskiego, to wychodzi mi chłopak (moi panowie by się ucieszyli:-)). Sprawdzałam sobie jeszcze, jak się ma ten kalendarz z poczęciem Jakuba. Wyszła prawda, czyli synek. Zobaczymy w październiku....;-)

reklama
Do góry