reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Październik 2015

Akatsuki wyrazy wspolczuci z powodu dziadka

Lenati wierze ze wada bedzie uleczalna trzymaj sie cieplutko

Madziula tutaj masz linka do nich: Torcik gołąbkowy czyli gołąbki dla leniwych

Landka Imie bedzie zaczynalo sie na X tylko dlatego ze w Belgii srednio sie zgadzaja na Ksawerego, i imie wybieramy takie zeby nie bylo tutaj z nim zadnego problemu, glownie chodzi tez o wymowe

Ja dzisiaj znowu chyba spedze dzien z kibelkiem od rana tam biegam nawet nie umiem zjesc sniadania :(
II trymestr wcale nie jest dla mnie taki laskawy jakby moglo sie wydawac ;(

Pozdrawiam was wszystkie cieplutko

reklama
Lenati jeżeli chodzi o poród to albo Prokocim i doktor Skalski albo Łódź i doktor Moll, z tego co wiem i czym się interesowałam Moll ma lepsze wyniki operacji, albo najlepsze wyjście, specjalista dużej klasy profesor Malec w Monachium, są fundacje które zbierają na operacje w Niemczech, dużo dzieci tam się rodzi i zaraz po porodzie ma operacje, jest takie forum serce dziecka, tam możesz znaleźć cenne informacje, wiem że trudno Wam teraz, choć najważniejsze właśnie będzie to badanie w 20 tc, mam nadzieję że dzidzia okaże się silna, a wada lekka, ściskam mocno

Akatsuki
[*] światełko pamięci dla dziadka, bardzo mi przykro

Buba i jak syn wczoraj na meczu, mój też zapalony piłkarz

dziewczyny, czy Wam tez nerwy puszczają, ja ogólnie jestem nerwus, ale teraz to chyba osiągnęłam apogeum, wstyd powiedzieć ale nawet moje własne dzieci łatwo mnie wyprowadzają z równowagi

Hej... oto wyniki ...
Ryzyko podstawowo a po przecinku obliczone ryzyko ... TRISOMIA 21 1:1089 , 1:6598 ... TRISOMIA 18 1:2642 , 1:57 TRISOMIA 13 1:8292 , 1:867 ...
MARKERY WAD CHROMOSOMALNYCH . PRZEPLYW W PRZEWODZIE ZYLNYM NIEPRAWIDLOWY ( ZWROTNA FALA A )
WADY PLODU: SERCE: naplyw separowany do dwoch komor, kat prawie 90stopni , w srodpiersiu jedno poprzeczne ramke litery V ....
Okolo 18-20tc moze dowiemy sie cos konkretnego o sercu.. jesli tylko bedzie uleczalna , to na pewno do operacji .. prawdopodobnie od razu po porodzie, mam szukac oddzialu kardiochirurgicznego , i w takim rodzic .
eDIT : bo mi sie zapomnialo , 5maja pobranie plynu .
Hmm... nieciekawie to wszystko brzmi i wygląda. Co to znaczy trisomia 18? Chirurgia jest na bardzo wysokim poziomie obecnie i o ile to uleczalna wada, to wszystko powinno się ułożyć wkrótce po porodzie. Zapytaj ginekologa czy nie kwalifikujesz się na operację w macicy. Też takie są wykonywane przecież. Oczywiście nie teraz, a jak dzidziuś będzie większy, właśnie koło 18 tc.
Jest mi przykro i współczuję Wam nerwów, ale nie możesz się roztkliwiać i płakać ani się jakoś dołować. Dziecko ma dwie ręce i dwie nóżki. Z wadą serca można żyć, być aktywnym i mieć dzieci, rodzinę i dożyć późnej starości. Ważne jest Twoje nastawienie. Nie oczekuj współczucia - ono nie jest budujące, ani motywujące. Oczekuj kopniaka w tyłek, poszukaj grup wsparcia, sprawdź info o szpitalach - jedź i umów się na konsultację z jakimś chirurgiem. Zapytaj jakie jest ryzyko, czego możesz oczekiwać i co się może stać w najgorszym przypadku. Myśl racjonalnie.
Wiem - dla niektórych mogę się wydać nieczuła, ale jest wręcz odwrotnie. A myślę, że Tobie potrzebny jest kopniak.
Wirtualnie bardzo mocno Cię ściskam, omijając okolice brzucha of course. I do dzieła!!! Gdybyś potrzebowała pomocy to jestem do dyspozycji o ile tylko będę umiała pomóc.
Głowa do góry :happy:

dziewczyny dzięki za miłe słowa
Madziula
to moje ostatnie dziecko ,z różnych względów ale
przede wszystkim ze względów finansowych,
Lenati wierze, że wadę da się wyleczyć, bądź silna
wirginia ja też nadal mam mdłości

Witam!

Lenti współczuję tej niepewności co z dzieckiem... Tylko Ty wiesz co teraz przeżywasz... oby ta wada okazała się mniejsza a moze i samo dziecko będąc jeszcze pół roku w brzuszku samo zregeneruje choć trochę to serce.

Ja dzisiaj mam plan na lenienie się ewentualnie jakieś pranie czy lekkie sprzątanie no oczywiście poza obowiązkami w pracy bo to chcę czy nie chcę muszę zrobić.

Lenati trzymam kciuki i wierzę że wszystko będzie dobrze! Ostatnio oglądałam jakiś program o ciazach i kobieta miała urodzić dziecko z wadą serca i też wiedziała że miało być od razu operowane po porodzie a ku zdziwieniu wszystkich okazało się że wada sama się zaleczyla w łonie mamy :-) wierzę że wynik amniopunkcji i późniejsze badania polowkowe będą już tylko pozytywne! :*

Beti gratuluję dwóch serduszek!! :)

Historii z ustapieniem i pierwszeństwem też trochę miałam bo cięta jestem na to, ale ladyk historia tramwajowa dobra :D

Mnie to najbardziej wkurza jak pierwszeństwo wymuszają osoby które tak na prawdę go nie potrzebują, a te starsze chorowinki gdzie wystarczy spojrzeć i od razu aż się prosi by pomóc stoją cichutko i na nic nie liczą.. Takim tylko ustępuje.. Jak widzę że ktoś potrafił biec a później sprintem szukał miejsca to nie ma opcji żebym zeszła, szczególnie że teraz korzystam i siadam jak jest wolne tym bardziej że jak stoję to mnie wykolysze tak ze choroba lokomocyjna się przypomina więc siadam żeby to ograniczyć bo mdłości mam już dość :-)

Miałam też incydent jak czekałam na usg, nie pamiętam czy pisałam, ginekolog pokierowal do pokoju w którym się to odbywa a że został im jeden sprzęt no to inni też tam czekali, w sumie sami panowie koło 60tki no ale stanęliśmy pod gabinetem i czekamy na gina po czym jeden gościu z pretensjami czy my ślepi że kolejki nie widzimy, my na to kulturalnie że to z polecenia lekarza i kazał nam się jedynie tu udać, facet już zczerwienial i mój do niego po za tym kobiety w ciąży mają pierwszeństwo a ten z gębą do mnie ze nie widać po mnie to pewno lewe zaświadczenie sobie zalatwilam żeby korzystać i on też se pójdzie prywatnie, da w łapę i załatwi zaświadczenie ze jest w ciąży i będzie korzystał.. No ręce opadły.. Dla niego to już chyba tylko dobry psychiatra ale ugryzlismy się w język bo to było dla nas bardzo ważne usg bo na pierwszym nie było widać zarodka i na tym dopiero miało się okazać czy jest serduszko.. Na szczęście wszystko było dobrze a my weszliśmy przed nim co więcej inna ciężarna ale już z pokaźnym brzuchem weszła tuż za nami a ten gościu aż na stojąco się z nią kłócil... Skoro przychodnia ustaliła że ciężarówki mają pierwszeństwo to niech idzie się kłócić z dyrektorem placówki... Ciśnienie mi podniósł wtedy galancie

Bata,ja zwalam na hormony ale nie ukrywam że łatwo mnie wyprowadzić z równowagi np.Wczoraj pojechaliśmy na pizze A zamówił tą co chciałam po chwili sflustrowana miałam żal ze nie o taka chciałam a na końcu wyszłam wściekła bo nadal byłam głodna a mój A 3 razy pytał czy chce całą czy bierzemy 1 na pół :-)

Lenati wierze ze wszystko będzie dobrze. Takie historie jak malinka opisuje są bardzo budujące. Cuda się zdarzają i u was na pewno też się zdarzy :-*

reklama
Hmm... nieciekawie to wszystko brzmi i wygląda. Co to znaczy trisomia 18? Chirurgia jest na bardzo wysokim poziomie obecnie i o ile to uleczalna wada, to wszystko powinno się ułożyć wkrótce po porodzie. Zapytaj ginekologa czy nie kwalifikujesz się na operację w macicy. Też takie są wykonywane przecież. Oczywiście nie teraz, a jak dzidziuś będzie większy, właśnie koło 18 tc.
Jest mi przykro i współczuję Wam nerwów, ale nie możesz się roztkliwiać i płakać ani się jakoś dołować. Dziecko ma dwie ręce i dwie nóżki. Z wadą serca można żyć, być aktywnym i mieć dzieci, rodzinę i dożyć późnej starości. Ważne jest Twoje nastawienie. Nie oczekuj współczucia - ono nie jest budujące, ani motywujące. Oczekuj kopniaka w tyłek, poszukaj grup wsparcia, sprawdź info o szpitalach - jedź i umów się na konsultację z jakimś chirurgiem. Zapytaj jakie jest ryzyko, czego możesz oczekiwać i co się może stać w najgorszym przypadku. Myśl racjonalnie.
Wiem - dla niektórych mogę się wydać nieczuła, ale jest wręcz odwrotnie. A myślę, że Tobie potrzebny jest kopniak.
Wirtualnie bardzo mocno Cię ściskam, omijając okolice brzucha of course. I do dzieła!!! Gdybyś potrzebowała pomocy to jestem do dyspozycji o ile tylko będę umiała pomóc.
Głowa do góry :happy:
Trisomia 18 to zespol edward'a... 21 to zespol downa , a 13 zespol patau'a. Nie chce wspolczucia , oczekuje jakiegos wsparcia , nie siedze i nie placze nad wynikami . Robie badania zeby wiedziex na czym stoje , i wlasnie walczyc o zdrowie dziecka , szukac lekarzy itd. Mam jedna cudowna corke , i wiem ze dzidzia , moja ukochana 2corka , chocby z zespolem bedzie tak samo cudowna , niczym nie beda sie roznic .

Lenati jeżeli chodzi o poród to albo Prokocim i doktor Skalski albo Łódź i doktor Moll, z tego co wiem i czym się interesowałam Moll ma lepsze wyniki operacji, albo najlepsze wyjście, specjalista dużej klasy profesor Malec w Monachium, są fundacje które zbierają na operacje w Niemczech, dużo dzieci tam się rodzi i zaraz po porodzie ma operacje, jest takie forum serce dziecka, tam możesz znaleźć cenne informacje, wiem że trudno Wam teraz, choć najważniejsze właśnie będzie to badanie w 20 tc, mam nadzieję że dzidzia okaże się silna, a wada lekka, ściskam mocno
Do lodzi mam dosc spory kawalek , a planuje i chce rodzic SN jesli bedzie to mozliwe. Ale o prokocimiu i dr Skalskim poczytam

To forum jest cudowne , i ludzie ktorzy tu sa , kilka milych i slow i czlowiek czuje sie inaczej.. ale nie placze , wstaje i ide dumnie ze mam ta.dzidzie , ze jest , i bede o nia walczyc do konca.

Do góry