reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Październik 2015

reklama
Lenati bardzo współczuję Ci tego stresu i nerwów ale myślę tak samo jak Dreamgirl. Jesteś mamą i musisz być dzielna dla swojego maluszka. Na szybko wygoglowałam co to może oznaczać no i znalazłam dużo historii z happy endem więc chyba jeszcze nie wszystko przesądzone. A nawet jeśli to teraz nasza medycyna wiele potrafi pewnie będą mogli pomóc (o ile będą musieli bo z niektórymi wadami można żyć, niektóre leczą się same). Ściskam Cie mocno i życzę dużo siły. Teraz aby do 5 maja ale pamiętaj, że u nas masz zawsze znajdziesz wsparcie.

Akatsuki, współczuję. Szkoda, że nie możecie polecieć na pogrzeb ale takie to życie.

Lenati nie znam się na medycynie i nie wiem jak poważna jest wada serca twojego malucha, ale powiem ci cos na pokrzepienie. Moi znajomi o wadzie serca córeczki dowiedzieli się w 12 tc. Wiedzieli że mała będzie operowana zaraz po porodzie i szanse na przeżycie są pół na pół. W sumie Ola miała trzy operacje na otwartym sercu. Dzisiaj jest radosna i ą trzylatką, choć pierwsze tygodnie jej życia były dla rodziców koszmarem a jej szanse wynosiły tylko połowę.
Skontaktowałam się z mama dziewczynki dla której kiedyś pomagalam w zbiórce na operacje serca. Ona jest specjalistą w tych sprawach bo przez lata walczyła o operacje w Niemczech i zna chyba każdego kardniologa w Polsce. Postaram sie ja odesłac do ciebie żebyscie mogłby sobie pogadać, może jej wiedza i doświadczenie doda ci otuchy i podpowie co teraz...

Co do imion ja tez nie lubie imion popularnych. Pamiętam jak w mojej klasie w podstawówce na 10 dziewczynek były 4 Anie (przy czym dwie z nich miały to samo nazwisko) i 3 Kasie ... Nigdy nie wiadomo o kogo chodziło, aż nauczyciele zaczeli je nazywać dwoma imionami.
Mimo tego że bardzo podoba mi sie imię Oliwia, przynajmniej 3 moje koleżanki nazwały juz tak swoje córki, więc odpada.
Dla dziewczynki będzie prawdopodobnie Milenka (mimo ze bardzo bym chciała Thea ale nie chce problemów w Polsce)
Podoba mi się jeszcze Karina, Oktawia (mój stwierdził że nie będzie nazywał dziecka od samochodu) i Liwia.
Dla chłopca będzie pewnie Gabriel, choc tata się upiera żeby był Dominik (u nas w rodzinie jest juz jeden a na dodatek imie jest popularne więc się wzbraniam) ale podoba nam sie też Adaś i Staś.
Co do imion zagranicznych trzeba zawsze wziąć pod uwagę jak to będzie brzmiało z nazwiskiem. Niestety niektóre kombinacje są wręcz komiczne i dla dobra dziecka unikała bym tworzenia jakiegoś dziwnego kombo w stylu: Dżesika Dudek albo Dżejson Kałuża (nazwiska przypadkowe)

Dziękuję bardzo za przemiłe wpisy :) Moje córy zareagowały różnie, starsza się cieszy młodsza się buntuje że do szkoły nie będzie się wysypiać :-D ale myślę że wystraszyła się, że Jej pozycja najmłodszego dziecka stała się zagrożona :-D ma już tzw.swoje koleżanki kolegów,swoje sprawy a mi mówi ze ona jeszcze potrzebuje miłości i opieki hahaha:-D więc jej powiedziałam że kochać ja będe nawet jak będzie miała 40 lat :-) ogólnie to fajnie,oby tylko zdrowe i bez problemu przyszły na świat :) jestem już po badaniach prenatalnych i jest wszystko ok ,jak na ten tydzień :) następne w 20tyg :-)

A ja znów krwawie :( wczoraj cały dzień brudzilam, a dziś juz krew. Ale lekarz ostrzegał, że po badaniu tak może być bo ten polip jednak się narusza. Do października to ja się nerwowo wykończenia :/

Lenati,

Działaj kochana bo twoja dziewczynka jest cudownym dzieciątkiem. I jak tylko można trzeba jej pomóc. Walczyć, mimo że na pewno jest wam ciężko. Mnóstwo siły dla was kochani :*

Szczerze nie siedze w necie , i nie czytam , wada dokladnie wyjdzie w pozniejszych badaniach , i poslucham kardiologa a nie ludzi z neta , sa rozne historie rozne zakonczenia , a ja wole sie skupic na moim dziecku , i na przebiegu leczenia mojego dziecka . Wiem ze mala jest silna i ze da rade !!!! Skoro jest ze mna to znak ze bedzie walczyc zeby z nami zostac , ja jej tylko pomoge znajde lekarza i zrobie niezbedna badania. Wierze mocno ze wyniki ryzyka zespolow sa sklamane wlasnie przez ta wade i ze dzidzia bedzie zdrowa , przejdzie operacje i bedzie radosnym i pociesznym dzieckiem jak jej starsza siostra .

AKATSUKI to coreczka moja imienniczka Milenka ;) malo jest w szkole na cala podstawowke czy gimnazjum ( nie tylko w klasie ) bylam jedyna .. dopiero w wyzszej szkole poznalam jexna Milene ;)

aaaaaa termin mam na 18 pazdziernik ale coś czuje że to bedzie wczesniej,słyszałam że ciąża blizniacza trwa 36tyg a nie 40tyg :szok:

Lenati tak naprawdę w Polsce masz trzy ośrodki, które podejmą się operacji zaraz po porodzie - Kraków, Łódź i Warszawa, ja byłam gotowa jechać 400 km, bo tyle mam do Łodzi, po poznaniu konkretnej wady musisz spotkać się z kardiochirurgiem i omówić sprawy porodu, w większości porody dzieci z wadą serca są SN, z reguły nie ma przeciwskazań, ja miałam ryzyko ZD 1:11, ale amniopunkcja potwierdziła kariotyp prawidłowy, czego i Tobie życzę

Trisomia 18 to zespol edward'a... 21 to zespol downa , a 13 zespol patau'a. Nie chce wspolczucia , oczekuje jakiegos wsparcia , nie siedze i nie placze nad wynikami . Robie badania zeby wiedziex na czym stoje , i wlasnie walczyc o zdrowie dziecka , szukac lekarzy itd. Mam jedna cudowna corke , i wiem ze dzidzia , moja ukochana 2corka , chocby z zespolem bedzie tak samo cudowna , niczym nie beda sie roznic .
Super ;) Trzymam kciuki i wierzę, że na pewno będzie dobrze ;)

reklama
aaaaaa termin mam na 18 pazdziernik ale coś czuje że to bedzie wczesniej,słyszałam że ciąża blizniacza trwa 36tyg a nie 40tyg :szok:
Dokładnie, bo bliźniaki są szybciej gotowe do wyjścia [emoji5]. Ja mam termin na 14.10, ale lekarz kazał mi być w gotowości od połowy września. U mnie od razu było widać dwa pęcherzyki na USG. [emoji5]

Do góry