reklama
waniliowe.love
Fanka BB :)
No wlasnie ostatnio moj mnie zdenerwowal bo stwierdzil, ze w domu zaczniemy mowic po niderlandzku. To mu powiedzialam co o tym mysle, ja jestem Polka i swojego kraju sie nie wypre tylko dlatego ze zyje sie tam gorzej a po drugie moim rodzica bylo by przykro ze nie umieja sie porozumiec z wlasnym wnukiem. A poza tym ja mowie tyle co nic w tym jezyku bo dopiero co sie ucze i po co mam blednie uczyc dziecko
sysia87ami2011
Akutsaki w takiej sytuacji to nirmalne ze mowimy w jezyku danego kraju ale jak sie zadba o to zeby dziecko mowilo w ojczystym jezyku rodzicow to mowic bedzie i nie zapomni . Widze to po rodzinie meza ktorej mam tu duuuzo i kazdy uzywa 2 jezykow. Jak jest impreza i np sa chlopcacy kuzynek mowiacy po niemiecku to Do nich miwimy po niemiecku miedzy soba po polsku i nikt sie nie obraza a i chlopacy mowia ze sie ucza polskiego haha i swoje dzieci jak sie pojawia beda uczyc 2 jezykow
sysia87ami2011
Wirginia nie ma sensu bo dziecko sie oslucha na dworze jezyka, na placu zabaw a potem w przedszkolu i jeszcze ciebie bedzie uczyc. Ja tez nie wszystko super gadam a corka to juz z akcentem jedzue i ja to sie smieje ze za 2-3 lata jak mi pyskowax zacznie to nie zrozumiem gahaha
szczesliwa.4
szczęśliwa ok ale ja mam 3/4 znajomych nie-polaków więc nie będę do nich mówiła po Polsku. Albo do ekspedientkI w sklepie hehe
mi chodziło, że do dziecka zawsze zwracam się po polsku, nieważne gdzie
sysia87ami2011
a widzisz a np moi znajomi mówią do swoich dzieci po angielsku w domu...
Dla mnie to glupota ale to moje zdanie bo uwazam ze robia dziecku krzywde bo kazdy jezyk to plus dla dziecka ja nie wyobrazam sobie zeby moja nie znala pl bo np z moja rodzina by sie nie dogadala a to przykre. Nam tez w przedszkolu pow ze mamy nie uczyc niem bo dziecku bedzue lepiej jak bedzue znac 2 jezyki a w szkole pozna trzeci
malinka89
Ja gdybym tylko mieszkała za granicą na pewno w domu mowilabym po polsku a na zewnątrz wiadomo, ale przyznam że pod tym względem wam zazdroszczę bo dzieci super szybko uczą się języka i w przyszłości jeden i drugi będzie dla nich zupełnie naturalny :-) ja na pewno będę chciała szybko moja Zuzie zapisać na zajęcia z języka żeby od małego go chlonela :-) bo ja to niestety do języków w ogóle się nie nadaje...
waniliowe.love
Tez mi sie tak wydaje ze jak sie oslucha dziecko to szybko zalapie mowia ze im mlodsze tym szybciej lapie
Kurde nie daje sobie rady z bolem plecow :/ od 3 dni bola tak ze ledwo sie ruszam :/
Kurde nie daje sobie rady z bolem plecow :/ od 3 dni bola tak ze ledwo sie ruszam :/
reklama
sysia87ami2011
Tez mi sie tak wydaje ze jak sie oslucha dziecko to szybko zalapie mowia ze im mlodsze tym szybciej lapie
Moze zapisz sie na masaz albo cos albo wez paracetamol sobie
Podziel się: