reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Październik 2015

szczęśliwa ok ale ja mam 3/4 znajomych nie-polaków więc nie będę do nich mówiła po Polsku. Albo do ekspedientkI w sklepie hehe

reklama
No wlasnie ostatnio moj mnie zdenerwowal bo stwierdzil, ze w domu zaczniemy mowic po niderlandzku. To mu powiedzialam co o tym mysle, ja jestem Polka i swojego kraju sie nie wypre tylko dlatego ze zyje sie tam gorzej a po drugie moim rodzica bylo by przykro ze nie umieja sie porozumiec z wlasnym wnukiem. A poza tym ja mowie tyle co nic w tym jezyku bo dopiero co sie ucze i po co mam blednie uczyc dziecko

Akutsaki w takiej sytuacji to nirmalne ze mowimy w jezyku danego kraju ale jak sie zadba o to zeby dziecko mowilo w ojczystym jezyku rodzicow to mowic bedzie i nie zapomni . Widze to po rodzinie meza ktorej mam tu duuuzo i kazdy uzywa 2 jezykow. Jak jest impreza i np sa chlopcacy kuzynek mowiacy po niemiecku to Do nich miwimy po niemiecku miedzy soba po polsku i nikt sie nie obraza a i chlopacy mowia ze sie ucza polskiego haha i swoje dzieci jak sie pojawia beda uczyc 2 jezykow :)

Wirginia nie ma sensu bo dziecko sie oslucha na dworze jezyka, na placu zabaw a potem w przedszkolu i jeszcze ciebie bedzie uczyc. Ja tez nie wszystko super gadam a corka to juz z akcentem jedzue i ja to sie smieje ze za 2-3 lata jak mi pyskowax zacznie to nie zrozumiem gahaha

a widzisz a np moi znajomi mówią do swoich dzieci po angielsku w domu...

Dla mnie to glupota ale to moje zdanie bo uwazam ze robia dziecku krzywde bo kazdy jezyk to plus dla dziecka ja nie wyobrazam sobie zeby moja nie znala pl bo np z moja rodzina by sie nie dogadala a to przykre. Nam tez w przedszkolu pow ze mamy nie uczyc niem bo dziecku bedzue lepiej jak bedzue znac 2 jezyki a w szkole pozna trzeci

Ja gdybym tylko mieszkała za granicą na pewno w domu mowilabym po polsku a na zewnątrz wiadomo, ale przyznam że pod tym względem wam zazdroszczę bo dzieci super szybko uczą się języka i w przyszłości jeden i drugi będzie dla nich zupełnie naturalny :-) ja na pewno będę chciała szybko moja Zuzie zapisać na zajęcia z języka żeby od małego go chlonela :-) bo ja to niestety do języków w ogóle się nie nadaje...

reklama
Do góry