reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Październik 2015

Dziewczyny dzięki za wsparcie :) Na szczęście mam spoko kadrową, więc jutro wydrukuje mi RMUA, oświadczenie już napisałam, tylko jutro skoryguję po rozmowie z pracodawcą. Może Dolga ma rację i tak wypadło, że to mnie kontrolują. Z drugiej strony w piątek miałam mieć wypłatę zasiłku (wiem to z mojego konta elektronicznego w ZUS) i to pewnie mi zawieszą do czasu sprostowania sprawy :/ Zastanawia mnie jak sobie radzą kobiety, kiedy muszą liczyć tylko na zasiłek, bo tak im się ułożyło życie (partner odszedł, brak oszczędności, itp.)??? Wiem, że mąż mi pomoże, ale nie ma to jak własna kasa.
Malinka, nie życzę Ci, abyś "została wylosowana", to bardzo denerwujące.
Doris, nie wiem dlaczego, ale jakoś "w kościach" czułam, że mnie czeka jazda z ZUS-em. Tym bardziej, że niedługo po tym jak zmieniłam pracę dowiedziałam się o ciąży. Z czego za długo nie popracowałam, bo w 12/13tc leżałam już w szpitalu i dostałam przykaz na L4 do końca ciąży. Miejmy nadzieję, że Cię to ominie.

Kitek moja koleżanka miała właśnie taka sytuację i do czasu wyjaśnienia zawieszali jej ciągle wypłatę zasiłku. Po trzech miesiącach (nie podała nru konta) listonosz przyniósł jej kilkanaście tysięcy...

No to ja liczę na to, że jeśli się nie przyczepią to dostanę pieniądze dopiero pod koniec lipca a jak będą żądali wyjaśnień to akurat na poród dostanę.
Wiadomo, że jak jest druga połowa, która ma pracę to jakoś się przeżyje ale jednak wydatki człowiek ma skalkulowane na dwie pensje, a tu przez kilka miesięcy musi sobie jakoś radzić i mają to w d...e jak!

reklama
Dolga, Doris, ja bym to nazwała "polityką prorodzinną w PL". Politycy, urzędnicy to nie mają zielonego pojęcia o tym jak ciężko się żyje w tym kraju za najniższą krajową. Trzeba jeszcze dowalić kobitom w ciąży jakby mało miały na głowie. Uśmiałabym się jak w przeciągu tych kilku kolejnych dni odwiedziły mnie jeszcze kontrole z ZUS-u. To też musiałabym sprostować gdyby mnie nie zastali. Ja mam 3 dni na sprostowanie sprawy... ciekawe ile oni będą mieli czasu na odwołanie i na wypłacenie mi zasiłku. Miałam już plany kupna paru rzeczy dla Malutkiej, ale widać będę musiała poczekać... Chol...! Do czwartku wyrobię się chyba z tą papierkologią i zaniosę im ją w zębach! Matoły!

Dolga, Doris, ja bym to nazwała "polityką prorodzinną w PL". Politycy, urzędnicy to nie mają zielonego pojęcia o tym jak ciężko się żyje w tym kraju za najniższą krajową. Trzeba jeszcze dowalić kobitom w ciąży jakby mało miały na głowie. Uśmiałabym się jak w przeciągu tych kilku kolejnych dni odwiedziły mnie jeszcze kontrole z ZUS-u. To też musiałabym sprostować gdyby mnie nie zastali. Ja mam 3 dni na sprostowanie sprawy... ciekawe ile oni będą mieli czasu na odwołanie i na wypłacenie mi zasiłku. Miałam już plany kupna paru rzeczy dla Malutkiej, ale widać będę musiała poczekać... Chol...! Do czwartku wyrobię się chyba z tą papierkologią i zaniosę im ją w zębach! Matoły!

Kitek a oni nie uprzedzają, że przyjdą? Nie wiem jak jest teraz ale jak do mnie przyszli w pierwszej ciąży to mi napisali, że przyjdą.
Przecież my możemy być u lekarza, w sklepie itd. Na zwolnieniu nie jest napisane, że masz leżeć. Oni generalnie mają 30 dni na wypłatę zasiłku ale jak sobie zrobią to postępowanie wyjaśniające to mają powód, żeby wstrzymać. Ciekawe po co jak później i tak muszą zapłacić i to z odsetkami...

Doris, na zwolnieniu jest napisane, że masz leżeć albo że możesz "normalnie" żyć. Zależy co komu dolega. Ja jestem na L4 ale kasę dostaję ze swojej firmy a oni się jakoś z ZUSem rozliczają...nie wiem na czym polegają te różnice. Też się boję kontroli :/ ale z moją astmą i guzem tarczycy może zostawią mnie w spokoju... w pierwszej ciąży byłam na zwolnieniu od ok. 6. miesiąca i nie miałam kontroli.

Doris, na zwolnieniu jest napisane, że masz leżeć albo że możesz "normalnie" żyć. Zależy co komu dolega. Ja jestem na L4 ale kasę dostaję ze swojej firmy a oni się jakoś z ZUSem rozliczają...nie wiem na czym polegają te różnice. Też się boję kontroli :/ ale z moją astmą i guzem tarczycy może zostawią mnie w spokoju... w pierwszej ciąży byłam na zwolnieniu od ok. 6. miesiąca i nie miałam kontroli.

Annie źle się wyraziłam :p wiem, że tam jest ta informacja 1 lub 2 znaczy trzeba leżeć lub można chodzic ;-) tylko chodziło mi o to, że u mnie nie ma ze mam leżeć.
Właśnie przeczytałam, że bardzo dużo kontrolują ciężarne w domach i nie muszą się zapowiadac. Świetnie. Człowiek będzie wychodził z domu w wielkim stresie, że wtedy do niego przyjdą i go nie zastaną.

Może Twoja firma zatrudnia powyzej 20 pracowników? To wtedy zasiłek wypłaca pracodawca.

Doris,przyznam,ze nie orientuje sie jak to jest z kontrolami... Czytalam na jakims forum,ze moga przyjsc z niespodziewajki. Mam L4 chodzące,wiec niech spadają na drzewo. Annie,wspolczuje Ci Twoich schorzeń- choć z drugiej strony,masz niepodważalne prawo do L4. Mnie mój gin nie puścił i nie puści z powodu krwiaka. Co prawda,juz go nie ma,ale woli nie kusić losu. Poza tym praca na recepcji nie ogranicza sie do siedzenia przed komputerem, nie nazwalabym jej również spokojną.

Doris,przyznam,ze nie orientuje sie jak to jest z kontrolami... Czytalam na jakims forum,ze moga przyjsc z niespodziewajki. Mam L4 chodzące,wiec niech spadają na drzewo. Annie,wspolczuje Ci Twoich schorzeń- choć z drugiej strony,masz niepodważalne prawo do L4. Mnie mój gin nie puścił i nie puści z powodu krwiaka. Co prawda,juz go nie ma,ale woli nie kusić losu. Poza tym praca na recepcji nie ogranicza sie do siedzenia przed komputerem, nie nazwalabym jej również spokojną.

Już doczytałam. Mogą bez zapowiedzi.ZUS może wszystko :p

Dziewczynki, jak poszłam do koleżanki to mi doradziła abym jutro pojechała na ktg i na usg do szpitala, jakby się do końca dnia dzisiaj nie poruszał. Powiedziałam to mojemu M., a on oczywiście poszukał jakiegoś ginekologa i już mnie chciał umawiać, ale ostatecznie zadzwoniliśmy do mojego gina i poprosiłam aby mnie awaryjnie przyjął. I przyjął!!! I już byłam tam na 16. Okazało się, że wszystko jest ok. Mały żywy bardzo, a ja nic nie czuje. Gin powiedział, że matka nieczuła a dziecko złośliwe po prostu. Taśma jest na swoim miejscu, obecnie przygniata ją plecami. Więc ufff.... jest mi już trochę lepiej, ale pewnie całkiem dobrze poczuję się rano jak się wyśpię...

Dziewczynki, jak poszłam do koleżanki to mi doradziła abym jutro pojechała na ktg i na usg do szpitala, jakby się do końca dnia dzisiaj nie poruszał. Powiedziałam to mojemu M., a on oczywiście poszukał jakiegoś ginekologa i już mnie chciał umawiać, ale ostatecznie zadzwoniliśmy do mojego gina i poprosiłam aby mnie awaryjnie przyjął. I przyjął!!! I już byłam tam na 16. Okazało się, że wszystko jest ok. Mały żywy bardzo, a ja nic nie czuje. Gin powiedział, że matka nieczuła a dziecko złośliwe po prostu. Taśma jest na swoim miejscu, obecnie przygniata ją plecami. Więc ufff.... jest mi już trochę lepiej, ale pewnie całkiem dobrze poczuję się rano jak się wyśpię...

Ehhh ciesze się że jednak poszłaś,przynajmniej się zadręczać nie będziesz :) Wiedziałąm że wszystko jest okey :*

reklama
kiteka proszę powiedz mi gdzie jest informacja kiedy powinien ZUS wypłacić zasiłek? W poprzednim miesiącu robił to jeszcze pracodawca, a teraz już kochany urząd. Mam ten profil puezus dlatego ciekawa jestem, gdzie jest napisana ta informacja.

Do góry