reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październik 2015

Dolga mam arytmię z nieustalonej przyczyny. Czasami przez tydzień nic się nie dzieje a np. piątek, sobota i niedziela dodatkowe skurcze przez pół wieczora. Wykańcza mnie to psychicznie. Najgorsze jest to, że jak idę na ekg czy jak miałam założony holter to akurat jest cisza i spokój :-( byłam na jesieni na echo, wyszło mi wypadanie płatka co w ogóle nie powinno wpływać na moje samopoczucie a tak poza tym to ok. Kardiolog rozkłada ręce, każe brać magnez i się nie stresować. Dobrze powiedzieć jak Ci serce fikolki robi... w ciąży mi się to tylko nasiliło więc gin kazał mi zrobić bo powiedział, że ciąża dużo zmienia i lepiej to monitorować. No to idę.

reklama
Dolga no to w takim razie zwieksze do tych 6 tabletek przez parę dni i zobaczę czy jest różnica :-)

Doris dobrze ze lekarz chce kontrolować i wysłał cie nie badanie :-)

witajcie dziewczynki :)
zdrowka dla chorujacych :)
xmamuska zazdoszcze takiego piwka :D moj to nie chce slyszec nawet o bezalkocholowym :D
Buba, Blair wypoczywajcie na wyjazdach :)
I przerazacie mnie z ta szyjka bo ja nie bylam ani razu badana do pochwowo odkad jestem w ciazy o_O
U mnie dzisiaj pogoda troche lepsza bo jest 14°C cos tam swieci slonce i nie pada :D to juz jest cos :D
Ale sie pocieszam bo rowno za tydzien bede wyjezdzac do Polski :D NARESZCIE :-D:-D:-D:-D:-D:-D

A ja dzisaij na obiadek robie buchty bo naszla mnie ochota tak ze swiezymi truskawkami :D

witajcie dziewczynki :)

I przerazacie mnie z ta szyjka bo ja nie bylam ani razu badana do pochwowo odkad jestem w ciazy o_O

Wirginia ja też nie byłam bardzo długo badana dopochwowo. Nawet na ostatniej wizycie u mojego gin prywatnie chciałam to zasugerować ale zauważył łożysko znowu nisko i zrobił mi dopochwowe usg, żeby sprawdzić co z łożyskiem to zmierzył wtedy długość szyjki. W sumie to nie spodziewałam się, że będzie się skracała bo w dwóch ciążach w terminie porodu i tydzień po nie chciała nawet odrobinę się skrócić. Ale wiadomo lepiej dmuchać na zimne.

doris ja czytalam w internecie opinie tej babki co do niej chodze to nie znalazlam ani jednej zlej opinii wiec mam nadzieje, ze kobieta wie co robi :) wogole tutaj prowadza inaczej ciaze niz w Pl, jak w Pl co wizyte badaja krew mocz to mi tylko raz badala a drugi raz bedzie w poniedzialek i to tylko przez obciazenie glukoza

Przeczytałam wszystko, ale już nie wiem co komu chciałam odpisać... Ech!

Pęka mi głowa od wczoraj, mega katar, kurde, akurat teraz... ;/

Co do tej szyjki to chyba jak byłam na IP to mi jednak zmierzyli, bo mam na karcie na samym początku wymiar CL 41, więc zakładam, że to właśnie długość szyjki, czyli mam 41 mm, więc chyba spoko... Czy skrót CL to właśnie szyjka? :)

O 12 mam prenatalne, mam nadzieję, że mi powiedzą płeć... :D

Wirginia no właśnie tak to jest, że w każdym miejscu inaczej ale pewna jestem, że nigdzie nie chcą nam zrobić krzywdy :p

Kamilove, dbdg duuzo zdrowia Wam życzę!

dbdg przyznam, że nie wiem co to jest CL w pomiarach :-/

Hehe normalnie jestem teraz nadwyraz wrażliwa :-D

Przed chwilą tak mocno mnie kopnela że aż się poplakalam ze wzruszenia :-D chyba teraz zacznie się w końcu jej większa aktywność bo od niedzielnej pobudki aż do wczorajszej nocy musiałam czekać :-D

Dbdg daj znać po badaniu i oby w końcu fotki ci dali :-) trzymam kciuki :-D

(...) dreamgirl - wyszło bez zakalca :-D rano jak się podopadali to połowa zniknęła :p
A moja mama jak usłyszała wczoraj, że piekę ciasto to powiedziała tylko: że co???? Ha ha ha ona piecze świetne ciasta a ja jak juz napisałam raz w życiu zrobiłam zakalec :p
O 10:40 mam echo serca, trzymajcie kciuki proszę bo bardzo się denerwuję.
Hehe, nawet nie wiesz jak się cieszę :) To jest super proste ciasto i wychodzi z owocami letnimi i z jabłkami :) Mojego też już został tylko kawałek, skitrałam dla córci niech zje jak wróci ze szkoły bo jej też smakowało :)
Trzymam kciuki za echo :)

Co do tej szyjki to chyba jak byłam na IP to mi jednak zmierzyli, bo mam na karcie na samym początku wymiar CL 41, więc zakładam, że to właśnie długość szyjki, czyli mam 41 mm, więc chyba spoko... Czy skrót CL to właśnie szyjka? :) O 12 mam prenatalne, mam nadzieję, że mi powiedzą płeć... :D
Znalazłam takie coś:
PODSTAWOWE (najczęściej) używane skróty USG:
AC – obwód brzucha dziecka,
AFI – wskaźnik płynu owodniowego, określa szacunkową ilość płynu,
AUA – przypuszczalny wiek ciąży na podstawie badania USG,
BPD – wymiar dwuciemieniowy główki dziecka,
CER – wymiar poprzeczny móżdżku,
CRL – długość ciemieniowo-siedzeniowa (mierzona od czubka głowy do kości ogonowej dziecka) na podstawie tego wymiaru możemy w przybliżeniu wyobrazić sobie aktualny rozmiar naszej pociechy,
EDD – „oczekiwana” data porodu,
EFW – szacowana na podstawie badania USG waga dziecka – pamiętajcie to jedynie przybliżona wartość, która może się bardzo różnić z rzeczywistością, to nie uniknione gdy podglądamy przez „dziurkę od klucza”. Masę płodu oblicza się na podstawie AC (obwodu brzucha), BPD (wymiaru dwuciemieniowego główki), FL (długości kości udowej) i HC (obwodu główki).
FHR (inaczej ASP) – czynność serca płodu, serce dziecka bije prawie dwukrotnie szybciej niż dorosłego ok. 140 uderzeń na minutę. Takie oznaczenia znajdziecie również podczas pomiaru tętna płodu w gabinecie lekarskim.
FL – długość kości udowej dziecka,
GA – wiek ciążowy według ostatniej miesiączki,
GS – średnica pęcherzyka ciążowego,
HC – obwód główki,
HL – długość kości ramiennej,
LMP – data ostatniej miesiączki,
LV – szerokość komory bocznej mózgu,
NB – kość nosowa,
NF – fałd karkowy,
NT – przezierność karkowa,
OFD – wymiar potyliczno-czołowy,
OM – ostatnia miesiączka,
TCD – poprzeczny wymiar móżdżku,
TP – termin porodu,
YS – pęcherzyk żółtkowy.
[h=3]USG w ciąży: podstawowe skróty w opisie[/h] AC - obwód brzucha dziecka
AFI - wskaźnik płynu owodniowego
ASP - akcja serca płodu
BPD - wymiar dwuciemieniowy główki, czyli szerokość główki od ciemienia do ciemienia
AUA - średni wiek ciąży wg USG
CER - wymiar poprzeczny móżdżku
CRL - długość ciemieniowo-siedzeniowa, czyli od czubka głowy do końca tułowia dziecka, a dokładnie do kości ogonowej
EDD - przybliżona data porodu
EFW - przybliżona waga dziecka
FHR - bicie serca dziecka mierzone w uderzeniach na minutę
FL - długość kości udowej
GA - wiek ciążowy według ostatniej miesiączki
GS - średnica pęcherzyka ciążowego
HC - obwód główki
HL - długość kości ramiennej
LMP - data ostatniej miesiączki
LV - szerokość komory bocznej mózgu
NB - kość nosowa
NF – fałd karkowy
NT - przezierność karkowa
OFD -; wymiar potyliczno-czołowy
OM - ostatnia miesiączka
TCD - poprzeczny wymiar móżdżku
TP - termin porodu
YS - pęcherzyk żółtkowy
[h=3]USG w ciąży: skróty w opisie występujące rzadko[/h] APAD - przednio-tylny wymiar brzucha
APTD - przednio-tylny wymiar klatki piersiowej
IOD - odległość międzygałkowa wewnętrzna
OOD - odległość międzygałkowa zewnętrzna
TAD - wymiar poprzeczny brzucha
TIB - długość kości piszczelowej
TTD - poprzeczny wymiar klatki piersiowej
ULNA - długość kości łokciowej

USG w ciąży: interpretacja wyniku. Rozszyfruj skróty w opisie USG

reklama
Dzień dobry :)

Nad ranem miałam 40stopni gorączki, wzięłam febrisan i troszkę mi lepiej.
Na gardło dostałam neo angin i aż się zdziwiłam bo zdawało mi się, że w ciąży dają tylko te w aerozolu. Ale nic poprawa jest troszkę, a to najważniejsze.

Jagoda może też troszkę lepiej się czuje. Bardzo dużo śpi.

Wy jeszcze fotki dostajecie na usg, a ja mam tylko z badania prenatalnego i telefonem komórkowym robione na sersuszkowej wizycie. A tak nic nie dostaje. I teraz prwnie z połówkowego to wcale nic mi nie da bo juz ostatnio mówił, że tu plątanina rąk i nóg i ciężko cokolwiek zobaczyć :)

U nas chyba tez ciepło w każdym razie słońce pięknie świeci.

Miłego dnia i kciuki za wszystkie wizytujace :)

Do góry