reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październik 2015

witajcie :)
Nie wchodzilam tutaj od wczoraj wieczorem i mialam nadrapiania ze masakra :)
Wszystko nadrobilam ale wybaczcie nie pamietam co komu mialam odpisac :/
Trzymam kciuki za wszystkie wizytujace :)
A co do watku to chyba lepiej zalozyc jeden nowy dla bardziej wtajemniczonych :p

U mnie dzisiaj znowu bedzie cieplutko bo 22°C :D

reklama
o zamkniętym zdecydujcie a ja się dostosuję, może będzie mi faktycznie łatwiej pisać i częściej bo nie ukrywam że teraz się trochę krepuje bo nie wiem kto to czyta a wolała bym żeby moi znajomi tego nie czytali bo dużo osobistych rzeczy się nieraz piszę a ja dla wielu znajomych wolę zostać inkognito (czy jakoś tak sie to pisze :p) a z życzliwymi znajomymi różnie bywa.. Czasem lepiej z kimś obcym pogadać bo można większe wsparcie dostać i pomoc niż od bliskich... więc ja jestem jak najbardziej za zamkniętym :)
ostatnio miałam też wiele problemów a nie miałam nawet z kim o tym pogadać ;(

zjadłam właśnie loda i poprawiłam wczorajszym ryżem z warzywami i kurczakiem na ostro... wy też macie takie zachcianki?? :)
boję się jak najdzie mnie ochota na ogórki kiszone z dżemem.... haha

A po zwolnieniu ciążowym też? Przecież ciąża to podobno nie choroba ;-)

Tak :) ale zwolnienie lekarskie jest odgórnie traktowane jako usprawiedliwiona nieobecność pracownika z powodu choroby. Ciężarne też mają na L4 wpisywane symbole choroby, np ja miałam niepowściągliwe wymioty ciężarnych i jest to według ZUSu 021 - numer statystyczny choroby :p ooo tu jest rozpiska z symbolami "chorób" ciężarnych :) Informator medyczny - jedyny, największy, najlepszy

Zobaczcie też co znalazłam! Nie miałam o tym pojęcia :szok: Chwyt Kristellera - zakazany zabieg - Dzieci.pl

ale pędzicie, zostawić Was na chwilę ;p

Blair to w takim razie za dobre zarobki męża :tak:
heheh no dzięki, ale teraz jak ma się dziecko pojawić to mi się i tak priorytety pozmieniały ;)

Co do światowych marek. Lubię popatrzeć ale nie kupuje drogich rzeczy :p uwielbiam promocje, wyprzedaże, rabaty i w tedy coś łowie, uwielbiam kupować wtedy za bezcen wiedząc że wcześniej było drogie haha :-D lubię ciuszki też z sieci Tesco są zaskakująco dobre i da się kupić tanio a i w pepco czasem perelke upoluje :-D
też zdecydowanie wolę promocje, coś wyhaczyć za małe pieniądze :)

Blair ja zamawiam kosmetyki w Walmart, Target albo na ebay, na adres kolezanki w Usa,
ciuchy dla dzieci też, ale już bvezpośrednio ze sklepów, lubie Carters, OshKosh, czasem jakies dresy Nike albo adidasa,
lubie tez Aeropostale i Abercrombie, i kocham bieliznę Victoria secret, zamwiam ją tak 3-4 razy w roku, jak się uzbiera paczka koleżanka
mi wysyła do Pl, jak jets od osoby prywatnej wtedy raczej nie clą, jak idzie bezpośrednio z firm lub sklepów tedy trafia do oclenia,
ja na dniach będe miała paczkę z usa, już nie mogę się doczekac, oczywiście większość rzeczy dla dzieci, cenowo wsyztsko wychodzi duzo taniej
no właśnie, a ja nie mam nikogo w usa, kto mógłby mi to przesłać. W Twojej sytuacji to faktycznie grzech nie skorzystać :)

Dolga co do szybkiego zasypiania dziecka odłożonego do łóżeczka to ja stosowałam metode położenia do łóżeczka przykrycia i wyjścia z pokoju po paru minutach płaczu wracałam głaskałam przykrywałam i wychodziłam nie odzywałam się :no: Niestety metoda trudna i wymaga samozaparcia nauka trwała u nas około dwa tydodnie (płacz i usypianie nawet godzine ale wiedziała że się dzieciom nic złego nie dzieje więc wytrwałam) ale zadziałało potem było 2 min i spanie z młodsza też to przerobiłam metoda bardzo dobra. O 20 moje dzieci spały bez problemu.:cool2:
moja Koleżanka u której byłam ostatnio, stosuje z Mężem tą samą metodę usypiania, mówiła właśnie że nauka zasypiania takiego zajęła im 2 tyg, a teraz super, odkłada dziecko do łóżeczka, przykrywa, włącza delikatną pozytywkę i Mały śpi :) też będę nad tym pracować :)

Malinka pierwsze slysze, ze po miesiacu nieobecnosci pracodwaca wysyla na badania... kedys bylam ponad 5 miesiecy na zwolnieniu ( złamany obojczyk) i nie dostalam takiego skierowania.
w takim razie pracodawca nie dopełnił swoich obowiązków, bo w prawie jest tak że po miesiącu L4 pracownik musi iść na badania

Kasik, Malinka dobrze pisze. Zgodnie z polskim kodeksem pracy ma obowiązek wysłać.

Kiedy badanie kontrolne

W sytuacji gdy pracownik przebywał na zwolnieniu chorobowym w okresie dłuższym niż 30 dni, przed powrotem do pracy, musi wykonać badania kontrolne. Wynika to wprost z art. 229 § 2 kodeksu pracy, w którym mowa o tym, że pracownik podlega okresowym badaniom lekarskim, a w przypadku niezdolności do pracy trwającej dłużej niż 30 dni, spowodowanej chorobą, pracownik podlega ponadto kontrolnym badaniom lekarskim w celu ustalenia zdolności do wykonywania pracy na dotychczasowym stanowisku.

Pracodawca jest zobowiązany skierować pracownika na badania

Co najważniejsze, to pracodawca zobowiązany jest skierować pracownika wracającego ze zwolnienia chorobowego na badania kontrolne, w celu potwierdzenia, iż stan zdrowia pracownika pozwala na jego ponowne przystąpienie do pracy.

Pracownik więc, nie ma obowiązku przedstawiania pracodawcy orzeczenia lekarskiego, ale ma obowiązek poddania się badaniom lekarskim, na które skieruje go pracodawca po zakończeniu okresu rekonwalescencji.

Tak więc, pracownik po 30-dniowym okresie przybywania na zwolnieniu chorobowym, nie może bez wykonania kontrolnych badań lekarskich zostać dopuszczony do pracy.

nie neguję tego ;) po prostu nie slyszalam o tym wczesniej :)

No właśnie to samo miałam tu skopiować :) Po prostu jak widać pracodawcy swoją drogą a kodeks pracy swoją...

na to wyglada :)

Ja jestem absolutną fanką George'a i Next. Jakość ich bawełny jest nie do przecenienia. W F&F też lubię poszperać. Do tego BabyGap, Mothercare. W Pepco, wstyd się przyznać, nigdy nie byłam. Ale jak patrzę, jakie moja bratowa tam super skorupy kupuję, to mnie zazdrość zżera i muszę się tam wybrać koniecznie!

Ja w Pepco pierwszy raz bylam miesiac temu i tez sie zdziwiłam jakie tam sa fajne rzeczy - zwlaszcza te do domu mi sie spodobaly. No i widzialam , ze ciuchy sa bardzo tanie. A jak z ich jakościa? Dają radę?

witajcie :)
Nie wchodzilam tutaj od wczoraj wieczorem i mialam nadrapiania ze masakra :)
Wszystko nadrobilam ale wybaczcie nie pamietam co komu mialam odpisac :/
Trzymam kciuki za wszystkie wizytujace :)
A co do watku to chyba lepiej zalozyc jeden nowy dla bardziej wtajemniczonych :p

U mnie dzisiaj znowu bedzie cieplutko bo 22°C :D

W Gdańsku strasznie wieje brrrr

Tak :) ale zwolnienie lekarskie jest odgórnie traktowane jako usprawiedliwiona nieobecność pracownika z powodu choroby. Ciężarne też mają na L4 wpisywane symbole choroby, np ja miałam niepowściągliwe wymioty ciężarnych i jest to według ZUSu 021 - numer statystyczny choroby :p ooo tu jest rozpiska z symbolami "chorób" ciężarnych :) Informator medyczny - jedyny, największy, najlepszy

Zobaczcie też co znalazłam! Nie miałam o tym pojęcia :szok: Chwyt Kristellera - zakazany zabieg - Dzieci.pl

Ja wiedzialam o tym - mowila o tym polozna w szkole rodzenia.

jejku kobiety ja wreszcie sie poszlam wyspac a tu taka produkcja nastapila :oo doczytałam ale nie dam rady odp wszystkim.
ja jestem za tym żeby utworzyć oddzielny wątek i go zamknąć bo jak dolaczymy pogaduchy do zdjęć usg to nic nie znajdziemy juz później ;)
bata u mnie lipa i z upatrzonym domem i z każdym innym... nie ma nic na rynku a jak sie pojawia to nie chca zaakceptować naszego królika miniaturki albo co lepsza nie chcą dzieci... juz mi sie nie chce nawet narzekać na nich. wczoraj jakiś agent mi zadzwonil jak sie kapalam wiec dla zasady go zrypalam za jego kolegów. mój dom wyglada jak stodola bo nie chce mi sie juz nawet sprzątać...
pogoda piękna więc zwijam rodzinę na spacer do Hampton Court.
zajady sa masakra. nic nie pomaga. na dodatek mi idzie ósemka wiec jedzenie dla mnie to koszmar...
miłego dnia kobietki!

ale pędzicie, zostawić Was na chwilę ;p

heheh no dzięki, ale teraz jak ma się dziecko pojawić to mi się i tak priorytety pozmieniały ;)

też zdecydowanie wolę promocje, coś wyhaczyć za małe pieniądze :)

no właśnie, a ja nie mam nikogo w usa, kto mógłby mi to przesłać. W Twojej sytuacji to faktycznie grzech nie skorzystać :)

moja Koleżanka u której byłam ostatnio, stosuje z Mężem tą samą metodę usypiania, mówiła właśnie że nauka zasypiania takiego zajęła im 2 tyg, a teraz super, odkłada dziecko do łóżeczka, przykrywa, włącza delikatną pozytywkę i Mały śpi :) też będę nad tym pracować :)

w takim razie pracodawca nie dopełnił swoich obowiązków, bo w prawie jest tak że po miesiącu L4 pracownik musi iść na badania
Blair, ucz od początku samodzielnie zasypiać! Powaga! Mnie własna, rodzona Matka załatwiła na cacy. A ja byłam niedoświadczona mama i nie przewidziałam, jakie to będzie miało skutki! Między przeprowadzką od teściów do własnego M, chwilę mieszkaliśmy z moimi rodzicami. Było mało miejsca i Maja spała w gondoli. I co zrobiła moja kochana Mama?! Przyzwyczaiła do zasypiania przez bujanie w wózku! I z zasypianiem jest mordęga! [emoji24] Czytałam o tej metodzie z kładzeniem dziecka i wychodzeniem w książce "Język niemowląt". Ona się jakoś 3-5-7 nazywa. Najpierw wchodzi się po 3 min. płaczu, a potem ten czas się wydłuża. Chyba wypróbujemy z mężem.

reklama
Do góry