reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październik 2015

No ja tylko napisałam to co pani kadrowa i kierownik zusu nam mówili, że tak jest najlepiej postąpić tylko właśnie nie wiem czy to nie wiązało się z nabyciem praw do hm urlopu?kurcze teraz mi to wyparowalo..

Któraś z was pytała o PŁEĆ jak byłam prywatnie na tym dokładnym badaniu to jak rozmawialiśmy o płci to właśnie powiedziałam że na 100% to po porodzie na co on ze nie prawda, bo jeśli sprzęt dobry i lekarz doświadczony oraz dzidziuś będzie współpracował to od 15 tygodnia nie ma możliwości się pomylić bo już widać dokładnie narządy płciowe :-)

Właśnie se uświadomiłam że w pracy nie było mnie ponad miesiąc i nie skierowali mnie na badania :p chyba zapomnieli :p

reklama
Bata,

Pierwsza ciaze jak i teraz tą prowadziłam w lux medzie u dr Bayata, ale on nie pracuje w żadnym szpitalu w Olsztynie i jak sie okazuje wcale nie jest taki dobry jak myslalam. Olka rodziłam w miejskim i teraz tez chciałabym tam rodzic :) a dr Perliński został mi polecony przez przyjaciółkę no i faktycznie facet zna sie na rzeczy i nie owija w bawełnę. Takze juz przy nim zostanę :)

Malinka pierwsze slysze, ze po miesiacu nieobecnosci pracodwaca wysyla na badania... kedys bylam ponad 5 miesiecy na zwolnieniu ( złamany obojczyk) i nie dostalam takiego skierowania.

Buba o takkk chemia z Niemiec też jest znacznie lepsza ;-) Już nie wspomnę ze bodziaki czy inne ciuszki dla maluszków np.Carter's ,George czy inne są gatunkowo o niebo lepsze niż PL smykowe czy inne badziewie za kosmiczną cenę :-/ Ja już pranie postawiłam i zupa się gotuje :-) co do bb to najwyżej nam wątki pozamykasz bo będziesz miala takie uprawnienia :-D
Carter' czy George rządzą! Jakość naprawdę świetna i cenowo ok :) Ty już obiad a ja nad śniadaniem się modlę..... Lepiej bym nie namieszała na BB ;) Ja widzę że Ty kochana obcykana zatem Ja proponuję Blair i Madziulę :)
Dolga,jakoś tak zakochałam się w bb będąc w ciąży z Martynka a teraz na zamkniętym mamy fajną grupę dziewczyn i mocno się wspieramy itd...bardzo dużo dziewczyn się wykruszylo po porodzie i została nas garstka, zastanawiałam się czy do Was dołączać :-) Kiedyś bardziej się udzilalam ale wtedy nie było jeszcze Martynki i miałam więcej czasu ;-) Widzę że Ty też spania nie masz :-) Ja normalnie o 8 przewracam się na 2 bok :-D W poprzedniej ciąży też się udzielalas na forum ?
I popieram moją kandydaturę Madziuli
dziewczyny dostalam info od administratora:

"Forum otwartego nie zamykamy, bo się robi bałagan, mogę wam dodatkowo zrobić forum zamknięte, do którego dostaną dostęp wybrane osoby i ewentualnie jakieś wątki przenieść. Tylko zasada jest taka, ze wtedy na zamknięty muszą trafić wszystkie dziewczyny, które pisały w otwartym, bo mają prawo mieć dostęp do swoich postów.

Jeśli utworzę dział zamknięty to tam trafią jedynie osoby, które mają dostać dostęp:) Poproszę listę osób + info, kto ma zostać moderatorką?
pozdrawiam"

wiec trzeba podjąć decyzje, ktory watek( watki) przenosimy oraz liste dziewczyn i moderatora
O i mam następną kandydatkę, halo Krewetka :) ja myślę że przenieść ewentualnie możemy z fotami usg i brzuszkami i dorzucimy październikowe pogaduchy takie o życiu kłopocikach i radościach??? Co Wy na to jakieś propo?
Hej poczytałam wszystko,ale już nie wiem co komu miałam napisać hmmm
trzymam kciuki za wizytujące i ich maluszki,za szyjki macicy ;) i za sprawe z ZUS-em będzie dobrze !!!!!

Krewetka ja proponuje nie przenosić wątków,po prostu zrobić 1 zamknięty w którym bedziemy pisać o wszystkim i o niczym,nazwałą bym go "Pogaduchy mam Październikowych "

Ale dziś pospałam dziewczynki mają wolne od szkoły 3 dni bo testy gimnazjalistów w szkołach piszą :) Dziś ma być u Nas 18 st. ciekaweczy będzie marze o ciepłych dniach,co dziennie niby słońce świeci ale powietrze mroźne w górach śnieg leży to dlatego :(
Mam to samo zdanie tylko może foty brzuchowe - usg byśmy przeniosły?
hej :)
my wczoraj z G padliśmy zaraz po obiedzie..całą noc miałam znowu jakieś durne sny :p
nie jadę jednak dziś do pracy, wczoraj rozmawiałam z Koleżanką z którą miałam się spotkać i okazało sie że Jej małe dzieciaki zaraziły Ją jakimś wirusem i powiedziała żebym nie przyjeżdżała bo nie chce mnie zarazić.

hehe a ja sobie Ciebie wyobraziłam że stoisz a tu Ci brzuch podskakuje :-D

z drugiej str to nic byśmy nie jedli, bo w każdym jedzeniu coś jest ;) choć od żywności "ekologicznej" to ja się trzymam z daleka, G wie że ma mi tego świństwa do domu nie przynosić

dzięki :zawstydzona/y:
zobaczysz w końcu wszystko zacznie się układać, czasem potrzeba czasu...

no to super ginekolog! fajnie że do niego trafiłaś ;) a różnica w dł szyjki ogromna! 4cm to bardzo dobra długość :)

RI nie znajdziesz już nigdzie w PL, zrobili wyprzedaż -50% od cen przecenionych, wyprzedawali nawet manekiny. Też bardzo żałuję bo mieli świetne rzeczy, ja lubię oryginalne ciuchy, które się wyróżniają a oni właśnie takie mieli...
kurczę bałabym się chyba kupować na ebayu bo czasem podróbki są naprawdę nie do odróżnienia i kiszka zapłacić za oryginał a kupić podróbkę...
po macierzyńskim, wracam dokończyć szybko doktorat i idę do normalnej pracy, gdzie kasa będzie dobra, bo jak na razie to G u nas zarabia...
ja lubię kosmetyki bourjois, ostatnio dorwałam ich nowy tusz w superpharm za połowę ceny i jest cudowny, a ich błyszczyk to mój ulubiony psujący do wszystkiego :)
lubię też astor, rimmel, loreal :)
Fatalne wieści co do RI.... Co do Ebay to racja full jest podróbek....tam bezpiecznie tylko w sklepach wkupować i każda firmowa rzecz musi być potwierdzona certyfikatem. Sklepy często wystawiają na Ebayu tylko trzeba mieć sprawdzone źródła.
Migotka z racji naszego bliskiego sąsiedztwa znam dr Perlińskiego, a wcześniej do kogo chodziłaś, ja chodzę do Ciuńczyka, bo chce rodzić w Wojewódzkim

Kate powiem Tobie szczerze, że u mnie im dalej tym gorsze nudności i mam teraz fazę na zapachy, wszystko mi śmierdzi, mam nadzieję że sprawa z ZUSem niedługo się wyjaśni

Akatsuki doczytałam, że w pracy brzydko postępują, że tez ludzie nie mają wyczucia sytuacji, patrzą tylko na czubek swojego nosa, a jak tam szukanie domku, bo podejrzewam że odnośnie tego wybranego nadal cisza

Buba, Blair jak czytam o firmach, o których piszecie to czuje się jak dziewczyna z prowincji, ja nie wiem o czym Wy mówicie, naprawdę:eek:

xmamuska a ja powiem Tobie szczerze, że mnie lekko denerwują te dni wolne w szkole, tu dzień nauczyciela, tu test gimnazjalistów, u Huberta w szkole wolne już było od Wielkiego Czwartku, gdzie ja na uczelni jeszcze miałam normalne zajęcia, normalnie jak nie masz babci, to tylko trzeba brać wolne w pracy

a tak poza tym to ja dzisiaj już w pracy, buuu... a jutro mam wizytę u genetyka i odczyt wyników pappa, ostatnio nawet miałam głupie sny z tym związane, wiem że będzie dobrze, a i tak mam pietra, bo raz już przerabiała ryzyko 1:11
Migotka, no przestań kobitko nie jest możliwe znać wszystkie marki i producentów ;) tylko fanatycy lub Ci którzy siedzą w szmacianym biznesie łapią się w temacie ;) więc absolutnie się nie stresuj, jedne lubią MK więc wiedzą kto to a drugie mają inne ulubione marki gdzie te od MK mogą nie wiedzieć o co chodzi ;) i jak to się je ;)
Ja, jako że mam już syna, to chciałam teraz dziewczynkę. W 12 tc ciązy lekarz powiedzial, ze prawdopodobnie bedzie chlopak i już tak sie nastawilam na chłopaka, ze tez chyba byłoby mi dziwnie jakby sie okazalo ze to dziewczynka :)

dużo zdrówka zycze

Mi jakoś Elancyl nie pachnie :) tzn pachnie ale bardzo delikatnie, na pewno nie drażni, a super sie wchłania więc jest fajny zwłaszzcza rano :)

Ja dorobilam sie jedenej torebki MK i jestem nią zachwycona :) super jakość i wykonanie.

Ale mi narobiłyscie smaka na taki obiadek, chyba dzisisaj tez zrobie :)

trzymam kciuki ba odwrócenie złej passy

wow, zazdroszczę tak późnego wstawania :)

Dziewczyny mam pytanie, czy robicie badanie na Cytomegalie?
Chyba poczułam w końcu, że wiosna się zbliża bo zrobiłam porządek w szafie i rzeczy zimowe i letnie w których się na pewnie nie zmieszczę upchałam na dno szafy :)

Ja robiłam na Cyto i z Fr i teraz... Z Fr był mega strach bo było bardzo duże prawdopodobieństwo że przeszłam w 7 tyg ciąży :( więc, badania itp czu z dzidzią wszystko dobrze. Teraz cyto wyszła ok.

Malinka pierwsze slysze, ze po miesiacu nieobecnosci pracodwaca wysyla na badania... kedys bylam ponad 5 miesiecy na zwolnieniu ( złamany obojczyk) i nie dostalam takiego skierowania.
Kasik, Malinka dobrze pisze. Zgodnie z polskim kodeksem pracy ma obowiązek wysłać.

Kiedy badanie kontrolne

W sytuacji gdy pracownik przebywał na zwolnieniu chorobowym w okresie dłuższym niż 30 dni, przed powrotem do pracy, musi wykonać badania kontrolne. Wynika to wprost z art. 229 § 2 kodeksu pracy, w którym mowa o tym, że pracownik podlega okresowym badaniom lekarskim, a w przypadku niezdolności do pracy trwającej dłużej niż 30 dni, spowodowanej chorobą, pracownik podlega ponadto kontrolnym badaniom lekarskim w celu ustalenia zdolności do wykonywania pracy na dotychczasowym stanowisku.

Pracodawca jest zobowiązany skierować pracownika na badania

Co najważniejsze, to pracodawca zobowiązany jest skierować pracownika wracającego ze zwolnienia chorobowego na badania kontrolne, w celu potwierdzenia, iż stan zdrowia pracownika pozwala na jego ponowne przystąpienie do pracy.

Pracownik więc, nie ma obowiązku przedstawiania pracodawcy orzeczenia lekarskiego, ale ma obowiązek poddania się badaniom lekarskim, na które skieruje go pracodawca po zakończeniu okresu rekonwalescencji.

Tak więc, pracownik po 30-dniowym okresie przybywania na zwolnieniu chorobowym, nie może bez wykonania kontrolnych badań lekarskich zostać dopuszczony do pracy.

Heeeeej ja dziś się zbytnio nie wyspalam i popijam kawusie :-)

Ja jestem za tym żeby nie łączyć i przenosić wątków tylko założyć nowy i go utajnic :-)

Co do światowych marek. Lubię popatrzeć ale nie kupuje drogich rzeczy :p uwielbiam promocje, wyprzedaże, rabaty i w tedy coś łowie, uwielbiam kupować wtedy za bezcen wiedząc że wcześniej było drogie haha :-D lubię ciuszki też z sieci Tesco są zaskakująco dobre i da się kupić tanio a i w pepco czasem perelke upoluje :-D

Kasik4 super, dzięki za info! lece w piątek do Rossmanna bo akurat potrzebuje na sobotę się odwalic a wszystkie pudry moje już dawno temu otwarte..

Uwielbiam F&F z Tesco dla dzieci a dla niemowlaków cudeńka tam mają!!! A jak jest - 50 oj to można tam przyszaleć ;) W Pepco dla Fr fajne koszulki i spodnie dresowe kupuję i lubię ich dział home :)

Znowu nim zdążyłam napocić poprzedniego posta ( 3 telefony i 20 maili po drodze) żeście napłpdziły ;) oj ten październiczek płodny :)

Ostatnia edycja:
Kasik, Malinka dobrze pisze. Zgodnie z polskim kodeksem pracy ma obowiązek wysłać.

Kiedy badanie kontrolne

W sytuacji gdy pracownik przebywał na zwolnieniu chorobowym w okresie dłuższym niż 30 dni, przed powrotem do pracy, musi wykonać badania kontrolne. Wynika to wprost z art. 229 § 2 kodeksu pracy, w którym mowa o tym, że pracownik podlega okresowym badaniom lekarskim, a w przypadku niezdolności do pracy trwającej dłużej niż 30 dni, spowodowanej chorobą, pracownik podlega ponadto kontrolnym badaniom lekarskim w celu ustalenia zdolności do wykonywania pracy na dotychczasowym stanowisku.

Co najważniejsze, to pracodawca zobowiązany jest skierować pracownika wracającego ze zwolnienia chorobowego na badania kontrolne, w celu potwierdzenia, iż stan zdrowia pracownika pozwala na jego ponowne przystąpienie do pracy.

Pracownik więc, nie ma obowiązku przedstawiania pracodawcy orzeczenia lekarskiego, ale ma obowiązek poddania się badaniom lekarskim, na które skieruje go pracodawca po zakończeniu okresu rekonwalescencji.

Tak więc, pracownik po 30-dniowym okresie przybywania na zwolnieniu chorobowym, nie może bez wykonania kontrolnych badań lekarskich zostać dopuszczony do pracy.

No właśnie to samo miałam tu skopiować :) Po prostu jak widać pracodawcy swoją drogą a kodeks pracy swoją...

Kiedy badanie kontrolne

W sytuacji gdy pracownik przebywał na zwolnieniu chorobowym w okresie dłuższym niż 30 dni, przed powrotem do pracy, musi wykonać badania kontrolne. Wynika to wprost z art. 229 § 2 kodeksu pracy, w którym mowa o tym, że pracownik podlega okresowym badaniom lekarskim, a w przypadku niezdolności do pracy trwającej dłużej niż 30 dni, spowodowanej chorobą, pracownik podlega ponadto kontrolnym badaniom lekarskim w celu ustalenia zdolności do wykonywania pracy na dotychczasowym stanowisku.

A po zwolnieniu ciążowym też? Przecież ciąża to podobno nie choroba ;-)

reklama
Uwielbiam F&F z Tesco dla dzieci a dla niemowlaków cudeńka tam mają!!! A jak jest - 50 oj to można tam przyszaleć ;) W Pepco dla Fr fajne koszulki i spodnie dresowe kupuję i lubię ich dział home :)
Ja jestem absolutną fanką George'a i Next. Jakość ich bawełny jest nie do przecenienia. W F&F też lubię poszperać. Do tego BabyGap, Mothercare. W Pepco, wstyd się przyznać, nigdy nie byłam. Ale jak patrzę, jakie moja bratowa tam super skorupy kupuję, to mnie zazdrość zżera i muszę się tam wybrać koniecznie!

Do góry